Adrian187 Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Witam, serwisowalem ostatnio swojego ncx-a air i przy okazji trafiłem w internecie na rozbieżne opinie. Moje pytanie, w goleniach dolnych jest miejsce na dołożenie gąbek olejowych , dołożyć czy nie ? Są tez osoby które zalewają ten amortyzator na siłę olejem i podobno nic się nie dzieje z blokada, ja użyłem smaru , a może zalać tylko jedna goleń ? Sprawa trzecia czy na goleniach powinien być minimalny luz czy powinny stać dęba , podczas ruszania na hamulcu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Jak jest miejsce, to możesz dołożyć. Oleju nie lej, bo może ( chociaż nie musi) przeciekać dołem. Luzu nie powinno być, a już na pewno nie taki, że jest wyczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Plastik ślizgi wymienia się w 15min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Juz zamawiam , to włożyć przy okazji gąbki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Możesz włożyć. Tylko nie wiem czy wiesz, ale ta wymiana ślizgów właściwie nic nie zmieni. Luz może na początku będzie mniejszy, ale potem wszystko wróci do normy. Przecież to jest plastikowa tulejka, wkładana palcami w golenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Poprawka u mnie nie ma plastikowych , jest pierścień stalowy z okładzina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 2 godziny temu, Dokumosa napisał: Plastik ślizgi wymienia się w 15min. W NCX Air są ślizg teflonowe na oprawce stalowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Hardcorowo było, ale wyszły w końcu 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 A masz narzędzie żeby osadzić nowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2023 Stare były zapieczone , podejrzewam , że z nowymi nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2023 @Adrian187 Tylko czym osadzisz te tuleje. Pamętaj że dolne muszą być osadzone na odpowiedniej głębokości. jesli za mało wbijesz to z czasem ci wyjda a jeśli za mocno to sie tak ścisną że górnych lag nie włozysz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 witam Może ktoś wie jak się dobrać do sprężyny negatywnej w ncx ? Po rozebraniu myślałem ,że będzie widoczna nakrętka , ale się pomyliłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 Ty masz stalowe rury goleniowe przez co masz dodatkowo wkład aluminiowy. Musisz odkręcić korek przy koronie po spuszczeniu powietrza i wyciągnąć cały ten wkład 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samuel87 Napisano 28 Marca 2023 Udostępnij Napisano 28 Marca 2023 (edytowane) Dzięki za info , czyli niestety jest to wersja ncx-d . W tej wersji komora powietrzna też jest uszczelniona olejem? Edytowane 28 Marca 2023 przez samuel87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 29 Marca 2023 Udostępnij Napisano 29 Marca 2023 tak. tylko leje się tam do tego wkładu ok 5ml, czyli na srodkowy tłoczek przed założeniem górnego korka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 Klucz nasadowy , nasadka założona odwrotnie na klucz tak , że część wchodzi w tuleje , młotek plastikowy . Elegancko weszły ,górna na ogranicznik , a dolna wbijalem na czują, później zmierzyłem jak głęboko wbiłem dolna i analogicznie na ta są głębokość wbiłem druga dolna tuleje. Należy też lagi nasmarować przed operacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi