Skocz do zawartości

[Trening cross/kolarzówka] Czy warto trenować na rowerze crossowym gdy planujemy udział w ironman

piotr654

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc

zaczalem sie zastanawiać czy warto jest trenowac na rowerze crossowym do triatlonu, w zasadzie tylko taki mam ale planuje zrobić w przyszłości pełnego iron mana i wtedy już będę potrzebował kolarzówki. Zastanawiam się czy trening na moim rowerze nie jest stratą czasu skoro na kolarzówce jest nieco innego ułożenie ciała i zapewne pracują inne mięśnie. Co myślicie na ten temat ? pozdrawiam

Napisano

Lepiej trenować cokolwiek, niż nie trenować w ogóle.
Ciekawi mnie jednak, jak chcesz zrobić IM nie mając żadnego doświadczenia w jeździe na rowerze szosowym... A do tri to już w ogóle by się czasówka przydała. ;)

Aha. Na "kolarzówce" ułożenie ciała nie jest "nieco inne" niż na rowerze szosowym. To są dwa różne światy. ;)

Napisano

crossowym planuje na 1/8 wystartować żeby się oswoić ze środowiskiem :D  a na większe dystanse już miałbym inny rower i pewnie masz racje, że jeszcze lepszy byłby rower czasowy niż kolarzówka ale chyba są dużo droższe ?

Napisano

Jak nie śpisz na pieniądzach, to kupowanie tak specyficznego roweru jak czasówka nie ma sensu. Pomyśl, czy zamierzasz na tym rowerze w ogóle jeździć więcej, niż przygotowania i samego IM. Jeśli nie, to na Twoim miejscu rozważyłbym po prostu (wy-)pożyczenie sprzętu.

Napisano

mógłbym wypożyczyć ale trzeba też zaplanować czas na naukę jazdy na nim bo moje doswiadczenie jest 0 na dziś.

nie wiem czy będę chciał powtarzać pełnego iron mana ale na pewno będę chciał jeździć w długie trasy rowerem więc może szosówka tutaj wystarczy ? 

Napisano

Jak długie trasy, to rower typu endurance (jeśli pozostajemy w segmencie rowerów szosowych). Do IM zawsze można go trochę podrasować, opuścić kierownicę, założyć lemondkę itd. ;) Nie będziesz na tym wyglądał jak mistrz świata, ale raczej też nim nie zostaniesz, więc nie przejmowałbym się tym i patrzył na temat z szerszej perspektywy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...