Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] odległość kółka przerzutki tylnej od kasety ultegra

caballoBlanco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rozumiem @ChuChu przednią przerzutkę regulowałem tak że ją odkręciłem (ustawiłem poprawnie w stosunku do korby tak jak w manualach shimano) następnie linke przykręciłem (musiałem zluzować) no i wtedy wyregulowałem śruby L oraz H, tak żeby możliwie nie tarło, żeby został np z 1mm na dużym blacie i najmiejszej zębatce. Czy L i H ma wpływ na to jak mi się wrzuca i zrzuca łąńcuch? 

Napisano

Trochę ma, ale jeżeli łańcuch nie spada, to powinno być w miarę dobrze. Wiadomo że przód zmienia się nieco gorzej, bo przecież przeskok jest bardzo duży.

1mm to całkiem dużo, bo w zasadzie na skrajnych przełożeniach jeździ się marginalnie mało. Jeżeli zostawisz sobie 1mm na przełożeniach granicznych, to automatycznie tracisz zakres na reszcie kasety. Dobrze wyregulowana przednia przerzutka w napędach 2x, powinna pozwalać na użytkowanie całej kasety, bez ocierania o klatkę przerzutki. Jeżeli ustawi się dobrze, to nawet trymowanie jest zbędne.

Napisano

Nie wiem jak w innych grupach ale w aktualnej 105 z ta śrubka od regulacji naciąg linki to nie realne. Ma tak wąska klatke że nawet po trymowaniu potrafi przycierac. Trzeba ją naprawdę bardzo precyzyjnie regulować i korygować po jezdzie. 

Był tu ktoś kto pisał w tej sprawie chyba do shimano (albo gdzieś po serwisach latał) to mu odpowiedzieli że po to są plastikowe ślizgi żeby łańcuch po nich chodził i że to norma :/.

Mi się w końcu udało ustawić to prawie idealnie ale wymagało to czasu. 

Napisano

No to ciekawych rzeczy się można dowiedzieć. W takim razie mój błąd. Na 10s 4700 da się zrobić tak jak opisałem.

Napisano

@ChuChu

Patrz kupiłem śrubę m4 12mm tej co brakowało jest to L, No i jej by mogło nie być minimalne dokręcenie powoduje zmianę położenia łyżki która jest idealnie wyregulowana ( na małym blacie i największej zębatce nie trze ale tez nie ma luzu)

F0AB62B2-0362-4EB0-8A10-CC4B71B0A2EB.jpeg

Teraz gitówa?

4ADA3118-83F7-4E8E-A74F-2EAB8AACA8A5.png

Napisano

Jeżeli tak twierdzisz, to znaczy że tak jest. Po prostu niezbyt często się zdarza, że te śruby zostają "luzem". Miewałem tak ale raczej z tyłu.

Co do tyłu, musisz stwierdzić sam. Na fotce wygląda w miarę poprawnie, może nieco za blisko, ale dopiero próba zmian biegów odpowie czy jest dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...