irowerem Napisano 14 Sierpnia 2022 Napisano 14 Sierpnia 2022 Witam, chciałbym wymienić stare hamulce w starym rowerze - rozumiem, że to są cantilevery (te z tyłu roweru - bo z przodu też były ale na razie są jeszcze inne) na v-brake, takie jakieś w miare porządne, gdyż te obecne hamulce średnio hamują, potrzebowałbym coś lepszego, ale jako laik mam parę pytań i załączam zdj. Ogólnie ten hamulec z tyłu jest oryginalny ale hamuje średnio, ten z przodu co był wcześniej to się rozleciał dlatego dałem tymczasowy z jeszcze innego roweru (jak widać jest zamontowany w otworze na lampę) - hamuje, ale też nie najlepiej, podczas większej górki tylko spowalnia. Rozumiem, że oprócz kompletu hamulców przednich i tylnich to potrzebuję jeszcze wymienić klamki i to chciałbym zrobić, czy na te piwoty z przodu (zaznaczyłem na zdj) i z tyłu będą pasować nowe hamulce? Ogólnie czy to się da w miarę prosto zrobić? Wydaje mi się, że tak? Co byście polecili tak, żeby się w całości zamknąć w 200-300zł (ew. więcej jeśli warto)? Linki i pancerze też najlepiej od razu wymienić, skoro nie były nigdy wymieniane? Pozdrawiam.
Gość Napisano 14 Sierpnia 2022 Napisano 14 Sierpnia 2022 Bieda rower, z tyłu masz wyprowadzenie na pancerz pod canti, więc szukaj canti, ze starszych retro coś z LX. Linki i pancerze trzeba wymieniać. Tam masz jakiś wolnobieg pewnie, generalnie na olx znajdziesz sprzedawców retro i spytaj o komplet. Nie wiem co ma średnio hamować, gdy jedziesz nim do sklepu, albo faktycznie zjeżdżasz 50km/h....
Joker86 Napisano 14 Sierpnia 2022 Napisano 14 Sierpnia 2022 Szkoda inwestować 300 zł w taki rower. Wez to zdemontuj wyczyść nasmaruj,do tego Kup nowe klocki 20zł cztery sztuki i powinno być lepiej.
Wojcio Napisano 14 Sierpnia 2022 Napisano 14 Sierpnia 2022 Ja uważam, że nie ma co szukać zabytków. Kupić tanie V - ramiona i klamki. Dać pełny pancerz. Z przodu oporę dla pancerze Canti można zdjąć, z tylu, jak będzie konflikt z V to obciąć. Piwoty pasują. Oczyścić, posmarować. W tym rowerze wszystko będzie lepsze niż to co jest. Byle z Alu a nie z plastiku (szczęki i klamki). Ja bym przynajmniej przód wymienił.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.