Skocz do zawartości

[do ok. 3500] rekreacyjne jeżdżenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 168 cm wzrostu i 50 kg.

Pomóżcie wybrać coś zanim uplynnie kasę na pierdoły... sama zawęziłam poszukiwania do trzech rowerów, a są nimi 

1. https://allegro.pl/oferta/orbea-rower-mtb-onna-29-40-m-red-green-12401461733

2. https://allegro.pl/oferta/romet-mustang-m6-bordowy-bialy-2022-17-12369866381

3. https://allegro.pl/oferta/orbea-rower-mtb-onna-29-40-m-red-green-12401461733

A może cos innego.. 

Napisano

A który ten trzeci? :P

Romet oczko wyżej jeśli chodzi o napęd - ale z drugiej strony napęd 1x11. Do rekreacyjnego jeżdżenia może się okazać że 2x9 z Orbei byłby lepsze, i też tańszy w eksploatacji - przed jakimś większym podjazdem czy coś możesz od razu zredukować "o kilka przełożeń" zrzucając przednią przerzutkę. 

Wizualnie, i jeśli chodzi o wykonanie ramy wygrywa według mnie Orbea. 

Napisano

No to ten wypada słabiej jak Orbea. 

Co do wyboru - osprzęt nie jeździ, i nie cieszy oka. Ładna rama już tak. 

Dobrze byłoby poszukać tego roweru na żywo/przejrzeć instagrama żeby znaleźć inne niż katalogowe zdjęcia, wtedy odbiór może być inny. 

Napisano

Ło matko na altusach za prawie 4 koła, do czego to doszło 😉

Przeobrazić Kellys'a

Wrzucić napęd z serii 6000

Nowe lżejsze koła z oponami na mleku

Sztywny widelec z AC odpowiadający obecnemu uginacz'owi

Heble o dwa oczka wyżej

Kiera, mostek, gripy i siodło 😉

Będziesz Pani zadowolona.

Pozdrow'er 

Napisano
Godzinę temu, MikeSkywalker napisał:

No to ten wypada słabiej jak Orbea. 

Co do wyboru - osprzęt nie jeździ, i nie cieszy oka. Ładna rama już tak. 

Dobrze byłoby poszukać tego roweru na żywo/przejrzeć instagrama żeby znaleźć inne niż katalogowe zdjęcia, wtedy odbiór może być inny. 

Tez to biore pod uwagę, najlepiej znaleźć je na zywo i obadać 

Sobek82 - nie mam czasu na takie zabawy. Chce coś kupić, że tak powiem na już, gotowca i śmigać.... a moj kellys jest zarezerwowany dla syna, więc jakies ulepszenia pewnie poczynię. 

Z tego co piszecie to mam szukać dalej? 

Napisano

I tak, i nie - bo z jednej strony możesz znaleźć jakiś złoty środek - czyli rower który wizualnie Ci się spodoba, i będzie miał jakiś sensowny, jak na założony budżet osprzęt. 

Z drugiej strony - chcąc mieć rower ładny, generalnie trzeba szukać wśród droższych marek - droższych dlatego że mają ładne malowania, estetyczniej wykonane ramy, ale kosztem osprzętu - więc może być jeden bieg z tyłu mniej, czy przerzutka minimalnie słabsza. 

Różne są podejścia - jedni patrzą na osprzęt, drudzy kierują się wyglądem, trzeci szukają tego magicznego, złotego środka. 

Napisano

Z tych wybranych to osprzętowo najlepiej wypada mustang i to zdecydowanie, amortyzator xcm względem xct, napęd deore 1x11, właściwie to Orbea i Cube wogóle nie są konkurencją pod tym względem. Ale wizualnie to inna sprawa, i Orbea i Cube wypadają lepiej. Jak już z nich wskazać to jednak Orbea, i wizualnie do mnie bardziej przemawia i 2x9 to nie jest zła opcja. Do rekreacyjnej jazdy każdy się sprawdzi.

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Cześć,

Padło na któryś rower ostatecznie? Bo zastanawiam się nad tą Orbeą aktualnie od wyrwania jest za 2,3k a wizualnie odpowiada mi dość mocno a osprzęt zawsze można zmienić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...