Skocz do zawartości

[Suport] Podkładki pod suport BB52 założone na odwrót

Kox123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam levela b3 z 2015 w którym kilka lat temu w serwisie wymieniłem korbę na nowocześniejszą - hollowtech 2 - z suportem BB52. Mufa 68mm. Po jakimś czasie zaczęło skrzypieć przy pedałowaniu, więc kupiłem klucze, rozebrałem, poczyściłem nasmarowałem i niby gra. Ale nie - skrzypienie wróciło po kilkunastu kilometrach. Rozebrałem więc znowu, zauważyłem że korba ma duży "luz" - między ramionami a suportem była spora przerwa, całą korbę mogłem przesuwać osiowo. Poczytałem i okazało się że w moim przypadku powinienem mieć 2 podkładki od strony korby i jedną od strony lewej. Ja miałem jedną podkładkę od strony napędu. Zorganizowałem sobie podkładki w zaprzyjaźnionym serwisie rowerowym i próbowałem to poskładać po bożemu - okazało się że nie da się dokręcić z prawej strony (tam gdzie 2 podkładki) suportu, bo gwint się przekręcał. Przy jednej podkładce takiego problemu nie było - zakładam że gwint w ramie jest zepsuty, z tego co pamiętam serwisant kilka lat temu coś o tym wspominał że krzywo wkręcony był fabryczny suport. Pewnie dlatego przy montażu zdecydował się na założenie tylko jednej podkładki. 

Ja jednak założyłem z prawej strony jedną podkładkę tak jak było, a dodałem dwie podkładki z lewej strony. Przerzutkę po dłuższej zabawie wyregulowałem i niby gra. No ale czy na pewno? Moje pytania po długim wstępie:

1.Czy taki manewr jest "legalny"?

2. Czym grozi jazda z podkładkami założonymi na odwrót? Jaką rolę one spełniają i dlaczego jest ustalone że akurat dwie mają być od strony korby?

3.Czy gwint w ramie dało by się naprawić tak żeby było jak należy? Albo może są suporty z dłuższym gwintem niż BB52? 

Dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam

Napisano

Ad.1. Nie. Pójdziesz za to siedzieć.

Ad.2. Na dłuższą metę tylko zwyrodnienieniem kilku stawów - potem będziesz już musiał w każdym kolejnym rowerze mieć niesymetrycznie usutuowane ramiona korby.

Ad.3. SM-BB80.

Napisano

Po pomierzeniu rzeczywiście wychodzi asymetria ramion korby. Nie wiem czy na tyle poważna żeby dostać zwyrodnienia stawów.  Ale jest to oczywiście logiczna konsekwencja takiej zamiany. Policjantów o 6 rano się nie spodziewam 😉
Dzięki za podanie modelu suportu. Chyba jest to najlepsze rozwiązanie. Znalazłem stary, oryginalny suport na kwadrat - rzeczywiście jest na nim kawałek gwintu z ramy :(

• Mod Team
Napisano
12 godzin temu, Kox123 napisał:

Jaką rolę one spełniają i dlaczego jest ustalone że akurat dwie mają być od strony korby?

Uniwersalizacja standardu. Bez podkładek;  mufa 73mm plus napinacz łańcucha/przerzutka na suport. Bez przerzutki/napinacza dajemy jedną podkładkę od strony napędowej. Przy mufie 68mm dwie podkładki, plus jedna jeśli nie ma napinacza/przerzutki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...