Skocz do zawartości

[Zakup nowy Full Xc/dc] do max 20 tysięcy zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam 182 cm i w przekroku jakoś 87 cm.

Mój stary full xc (romet rambler fs 2.0) umiera (rama pęka) więc postanowiłem przymierzyć się do zakupu czegoś nowego.

Ścigam się w maratonach jak i lubię czasem pośmigać po średnich górkach.

Generalnie 100 milimetrów skoku z przodu i tyłu które mam obecnie na kołach 27,5 mi wystarczało  chociaż pozycja którą miałem na tym rowerze dawała mi około 2 h wygodnej jazdy- reszta to ból pleców. Geometria dzisiejszego xc podobno zmienia się na bardziej wygodną więc może coś znajdę zarówno szybszego jak i wygodniejszego.

Jednak z tego co zdążyłem zauważyć dość fajnym rozwijającym się trendem są rowery Downcountry.

Nie chciał bym przekraczać 20k.

znalazłem taką dostępną meridę:

https://sport2002.pl/pl/p/Rower-Merida-Ninety-SIX-RC-5000-OrangeBlack-2021/12262

+Napęd shimano

+ładny, lekki, 

+ma dropera - jednak tylko 100 mm :x nie wiem czy z tak krótkiego dropera będzie pożytek.

Dla alternatywy znalazłem propozycję downcountry z Mondrakera:

https://skleprower.pl/rower-mondraker-f-podium-dc-29er-2022-sram-gx-eagle-1x12-rock-shox-sid-mavic-crossmax-p-503.html

+ Szersze felgi, opony

++mega zawieszenie

+droper 125mm

+Bardzo lekki jak na ten gabaryt

- napęd sram 😕

dostałem cynk że powystawowe mondrakery można wychaczyć we wrześniu za około 50% ceny mniej.(ichnie katalogowe ceny rowerów są kosmiczne). Dostałem propozycję zakupu mondrakera raze r mind z 37k na 22k jednak nie mam ochoty kupować roweru trail.

Nie wiem czy czekanie na zimę z zakupem ma sens. Teraz jeszcze sobie pośmigam, a ludzie będą windować ceny rowerów usprawiedliwiając się inflacją. 

Macie może jakąś alternatywę ? 

na przykład taka archiwalna propozycja mondrakera:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/mondraker-fpodium-carbon-r-2021-ideal

A moja waga to okolice 85 kg

Napisano

Lux trail cf 7 mnie oczarował. Jednak czas dostawy zabił romantyczne uczucia 😛 bardzo dużo osób poleca canyony- (na 7 znajomych 7 osób wymieniło canyona jako 1 propozycję) z tego co widzę mają nawet dobry stosunek cena/wyposażenie. Ale jak na razie poszukam coś dostępnego.

Napisano

Ciekawy dla mnie temat. Zobacz sobie nowe cube'y. Ich klasyczna xc ścigałka za 21 to jeden z lepiej wyposażonych rowerów w tej cenie IMO,a ich downcountry bardzo przypomina speca epic Evo.

Napisano

Synonym RC- szukam, jakiejś przeceny lecz niestety jeszcze nic nie znalazłem. Będę szukać. Fajną ma wagę i geometrię, amory foxa też robią robotę, nie przepadam za napędem sram, jeśli jednak uda mi się znaleźć dobrą ofertę to z chęcią przygarnę sramy.

Cube-  Mają fajnego down country, około 18 k zł jednak nic nie jest dostępne. jedynie co od nich znalazłem to ich trailówkę 120 skoku 

https://allegro.pl/oferta/rower-cube-stereo-120-hpc-ex-m-ka-12237367577

Faktycznie dostępność rowerów jest dość ograniczona

Zaraz podejmę się ambitniejszego szukania. 

Ciekawe czy za granicą mogą być jakieś ciekawe promocje.

Napisano
W dniu 15.07.2022 o 10:27, Slawiciel napisał:

Lux trail cf 7 mnie oczarował. Jednak czas dostawy zabił romantyczne uczucia 😛 bardzo dużo osób poleca canyony- (na 7 znajomych 7 osób wymieniło canyona jako 1 propozycję) z tego co widzę mają nawet dobry stosunek cena/wyposażenie. Ale jak na razie poszukam coś dostępnego.

Za póżno zacząłeś szukać aby cieszyć sie nim w najlepszym dla niego sezonie. Teraz to juz szukaj roweru na przyszł rok.

Napisano

Mimo wszystko postaram się coś wyrwać na ten sezon. 

Np taki canondale :

https://allegro.pl/oferta/cannondale-scalpel-carbon-se-2-l-potestowy-12200286167?reco_id=4434e1f1-06bf-11ed-9f8c-521274163ae7&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5

+Skok 2x 120 na dobrych amorkach .

+sztyca 125 mm (wystarczająca)

+Piękna rama (z jakimś bajerem na tylnym trójkącie)

++ geometria DOWN COUNTRY czyli to co szukałem

-- - - - Hamulce bida i jakiś słaby osprzęt. (z czasem bym upgradował na shimano xt )

Nigdzie nie mogę znaleźć wagi roweru, jednak strzelam że pewnie okolice 12 kg.

- brak blokady amortyzacji (w sumie nie problem bo można sobie założyć i jest zrobione miejsce w ramie na prowadzenie linek w środku)

Jednak trochę się cykam bo czytam że firma Canondale jest tragiczna jeśli chodzi o serwis gwarancyjny (a zdarza się że ich karbonowe ramy HI MOLD poprostu pękają) i wmawiają winę klienta i robią pod górkę.

Pytanie do Forumowiczów. Czy Ktoś miał przykre doświadczenia z tą firmą lub z jakością ram karbonowych ich wykonania ?

Będę wdzięczny za opinie bo w sumie podoba mi się ta oferta.

Napisano
15 godzin temu, Slawiciel napisał:

Pytanie do Forumowiczów. Czy Ktoś miał przykre doświadczenia z tą firmą lub z jakością ram karbonowych ich wykonania ?

Będę wdzięczny za opinie bo w sumie podoba mi się ta oferta.

Znam przypadek uszkodzenia tylnego trójkąta koło haka przerzutki w rowerze, który nie miał miesiąca. Hak nie puścił i został zmixowany wraz z przerzutką uszkadzając mocowanie koła. Reklamacja odrzucona. Strony miały spotkać się w sądzie, ale czy do tego doszło, nie wiem.

Napisano

Nie dołożysz blokady na kiere ot tak. Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy takim rowerem bez zdalnej blokady zawieszenia jadna manetka. Napęd i heble to jakieś nieporozumienie i od razu wliczał bym budżet na wymianę. 

Napisano

Widzę że ktoś się mocno zasugerował moimi wyszukiwaniami bo merida dnia dzisiejszego została zakupiona :) no nic, kto pierwszy ten lepszy

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...