lukione Napisano 4 Maja 2022 Napisano 4 Maja 2022 Cześć Forumowicze! Stoję właśnie przed wyborem swojego pierwszego Gravela! Długi czas zastanawiałem się między szosą a gravelem ale wybór padł jednak na gravel mimo iż większość tras to czysty asfalt (może nie najlepszej jakości ale jednak) No i po przeczytaniu trochę artykułów i przeglądzie jestem całkowicie zagubiony i sam już nie wiem który wybrać. Jeśli chodzi o mnie wzrost 195 cm i 102kg wagi - przekrok 90cm Na początku myślałem tylko o nowym rowerze natomiast po zrobieniu przeglądu stwierdziłem, że używany sprzęt to też może być całkiem niezłe rozwiązanie. Patrząc na moje wymiary i całą resztę jestem w pewnym stopniu ograniczony bo niektórzy producenci nawet w swoim największym rozmiarze nie oferują dobrego wyboru dla mnie. Co zatem waszym zdaniem mogło by się sprawdzić ? I za czym się rozejrzeć ? Jeśli chodzi o rejon w którym mieszkam gdyby chodziło o używkę - łódzkie/mazowieckie 🙂 Nie będzie problemem aby podskoczyć i obejrzeć.
Mihau_ Napisano 4 Maja 2022 Napisano 4 Maja 2022 W ciągu ostatniego miesiąca odpowiadaliśmy na identyczne pytanie kilkanaście razy. Naprawdę nie ma sensu pisania kolejny raz tego samego. Tym bardziej, że wybór niewielki🙃 Przejrzyj 2-3 strony w tym dziale albo podforum o gravelach, szybko znajdziesz odpowiedź
nossy Napisano 4 Maja 2022 Napisano 4 Maja 2022 Faktycznie temat mocno wałkowany więc poczytaj trochę. Z pełnych graveli romet , ew. jeśli nie jesteś w pełni zdecydowany obadaj gianta contenda ar lub cube (nie pamiętam modelu-może ktoś przypomni). Contend AR to taka szosa allrounder do której wejdą szersze opony do 38c (w cube na pewno 35c) więc samą zmianą opon zmieniasz charakter roweru z szosy na szutrówkę. Skoro większość tras to asfalty to z luzem objedziesz to na 33-35c (plus szutry).
lathael Napisano 4 Maja 2022 Napisano 4 Maja 2022 Trzeba szukać w tym co jest dostępne i najlepiej porównać pod siebie. Też szukam roweru choć nie wiem czy ostatecznie kupię gravela. Jeździłem na Kross Esker 6.0 i Romet Boreas 2. Przyznam szczerze, że lepiej mi się jeździło na Romecie, ale to indywidualna sprawa. Na pewno można celować w Romet Aspre 2, ale bardzo słaba dostępność.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.