Skocz do zawartości

[wymiana napędu] rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Chciałem skorzystać z pomocy na forum w doborze nowego napędu w rowerze crossowym.

Obecnie mam taki zestaw:

kaseta:SHIMANO CS-HG31 8-SPEED, 11-34T(AO), BULK

łańcuch:KMC HG-40

korba: SHIMANO FC-M171 48X38X28T SILVER,W/SILVER CG, W/O FIXING BOLT, CHAINCASE COMPATIBLE

--------------------------------------

Dodatkowo piasta: SHIMANO FH-RM30 BLACK 8-SPEED QR-TYPE(SILVER:170MM) 32H OLD:135MM AXLE:146MM,

W/O SEAL

przerzutka tył: SHIMANO RD-M360-L ACERA SGS 7/8-SPEED, DIRECT ATTACHMENT

korba: SHIMANO FC-M171 48X38X28T SILVER,W/SILVER CG, W/O FIXING BOLT,

Suport: VP-BC73 CARTRIDGE 68X122.5 W/ FIXING BOLT

---------------

Chciałbym zmienić kasetę, łańcuch i korbę tak aby pasowały do piasty i bez wymiany przerzutki.

Myślałem o zestawie:

Shimano CS HG41 8 rzędowej lub CS HG51 8 rzedowej + łańcuch Shimano CN HG71 Deore LX +pin 8/7/6

rzędowy 116 ogniw

Co do korby to bez wymiany suportu chyba nie mam pola do popisu i zostaje coś takiego:

https://www.rowertour.com/p/65772/shimano-fc-ty301-korba-z-oslona-czarna

Czy taki zestaw będzie pasował do obecnej piasty i przerzutki?

Jak myślicie czy to ma sens a może inaczej rozbudować swój rower?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Napisano

Witam, posiadam rower wheeler cross 6.2, w którym przyszedł czas na zmianę napędu. Chciałbym kupić przy tej okazji trochę lepsze części niż pierwotnie ale bez radykalnej przeróbki tzn bez zmiany piasty i przerzutki itd. Dlatego wybrałem kasetę 8 rz. Alivio lub Acera. Rowerem jezdzę po szosie dlatego byłoby super trochę zmienic biegi pod tym kątem ale nie wiem czy korbę mogę z mniejszymi tarczami z powodzeniem tutaj zamontować.

Poza tym dobrze jakby korba była lżejsza i z możliwością wymiany pojedyńczych tarcz. W sklepie dostałem jednak odpowiedż że do mojego suportu pasuje tylka taka najtańsza korba jak pisałem wcześniej. Stąd dylemat czy nie wymienić suportu.

Pozdrawiam

Napisano

Suport to jest najmniejszy problem - kosztuje ułamek ceny korby. Przelicz sobie na bike gear calculator jakich wielkości zębatek potrzebujesz. Daj znać co uradziłeś to coś polecimy. W każdym razie w przypadku radykalnych posunięć powinieneś się liczyć z koniecznością wymiany przerzutki przedniej. Sztywniejsze korby to przejście na system ht2. 

Napisano

Myślę, że coś takiego jak ta mi wystarczy z wielkością tarcz jak mam teraz:

https://www.rowertour.com/p/48891/shimano-fc-m361-acera-korba-na-kwadrat-z-oslona-czarna#rozmiar-48x38x28-175mm

Tylko wkład suportu obecnie jest taki:

VP-BC73 CARTRIDGE 68X122.5 W/ FIXING BOLT

Dlatego nie wiem jaki suport ewentualnie dokupic żeby pasował do ramy i korby.

Chyba, że zostanę przy korbie najtańszej jaka teraz pasuje bez zmiany wkładu suportu:

https://www.rowertour.com/p/65772/shimano-fc-ty301-korba-z-oslona-czarna

Tylko czy słabsza korba nie zużyje się jak zmienię łańcuch na hg71?

• Mod Team
Napisano

Każdy podpowiada Ci korby że zintegrowaną osią - ja również w innym temacie, gdzie także pytałeś o to samo. Ty nadal brniesz w suport na kwadrat.

Trwałość napędu w największym stopniu zależy od łańcucha, więc im on będzie lepszy tym lepiej dla całej reszty komponentów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...