Skocz do zawartości

[piasta przednia] Zużyta piasta Shimano Deore M475

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower ma przejechane 38 tys km. Tylna piastę wymieniłem już po przebiegu 29 tys. km. W przedniej zrobiły się luzy. Jeden z konusów ma już lekkie wżery na powierzchni, poza tym uszkodziła się jedna z oslon łożysk- odłamał się fragment obwodu. Jakoś skręciłem wszystko do kupy i na razie da sie jeździć. Ale pytanie takie - rozumiem, z najlepiej kupić całą nowa piastę? To ok. 100 zł z wysyłka, natomiast same konusy znalazłem w necie po 21 zł/1 szt. w PL (a po 15 zł na Ali :) ), a osłony juz nie. Aha - poszukiwania w necie pokazuja, ze są problemy z zakupem tej piasty. Potrzebuje wersję na hamulec tarczowy 6 śrub, 32 otwory. Może jakaś inna podejdzie? Czy jeździć czekać aż się pojawi M475 w sklepach?

• Mod Team
Napisano

M475 raczej nie pojawi się w sklepach, bo to model sprzed kilku lat i będzie go tyle na ile sprzedawcy mają zapasy magazynowe.

Jeśli nie chcesz przeplatać koła to kup taką samą piastę i przełóż to co niezbędne. Ewentualnie warto rozważyć nowe koło - koszty mogą być zbliżone do zakupu piasty i przeplecenia.

Na komisy z Ali bym uważał, bo jakościowo mogą być kiepskie.

Napisano

Dzięki :) Jak widać Google nie zwraca wszystkich wyników. Ale rozpiętośc cenowa wskazuje, że niektórzy chyba za bardzo rozpędzają sie z podwyżkami

• 2 miesiące temu...
Napisano

Od jakiegoś czasu z przedniego koła słuchac było okresowo strzelanie. Rozebrałem piaste i okazało sie, że było pełno piachu. Czyli osłona też juz nie chroniła. Z ciekawości wymyłem, nasmarowałem, zlożyłem do kupy, jednak strzały nie zniknęły. Zamówiłem więc SHIMANO HB-M525A za 99 zł. Teraz widzę, że trzeba było skorzystać z rady Kolegi wyżej. Jak przyjdzie zobaczę, czy da się przełozyc bebechy bez przeplatania koła

Napisano

Niestety te piasty nieco się różnią głębokoscią otworu pod uszczelnienie i materiałem osłony. Stara piasta ma metalowe, nowa gumowe (po lewej nowa).  Więc chcac nie chcac przeplotłem :)

obraz.png.f908925e9aea62d72cd7510a870ba945.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...