ZIelson16 Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Witam, Piszę z pytaniem w sprawie roweru fitness, a bardziej pomocy w doborze. Budżet +/- 3000zł. Poruszam się głownie po mieście w niewielkich odległościach, czasem zdarzy się podróż w dalsze zakątki świata lecz nie jest to standard. Rozmyślałem także nad budową roweru pod własne widzimisię ale wystraszyła mnie mnogość parametrów, które trzeba znać przy doborze ramy oraz pozostałych komponentów. Mierzę 179cm wzrostu. Słyszałem również, o popularnych ostatnio napędach 1x, jest to fajna rzecz dla zwykłego kowalskiego czy może lepsze mimo wszystko są napędy standardowe? Prosiłbym o podanie konkretnych modeli, linków i uzasadnienie w miarę możliwości dlaczego ten rower będzie idealny. Dziękuję za pomoc.
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Cytat Rozmyślałem także nad budową roweru pod własne widzimisię ale wystraszyła mnie mnogość parametrów, które trzeba znać przy doborze ramy oraz pozostałych komponentów. Po pierwsze to trzeba wiedzieć czego się chce, później zrobić przegląd rynku i zdecydować się na składanie dopiero kiedy to czego chcesz nie występuje jako gotowy produkt. Inaczej składanie nie ma żadnego uzasadnienia, przede wszystkim finansowego. A jeśli dodasz do tego brak wiedzy....to już sam sobie odpowiedz Cytat Słyszałem również, o popularnych ostatnio napędach 1x, jest to fajna rzecz dla zwykłego kowalskiego czy może lepsze mimo wszystko są napędy standardowe? Najpierw musiałbyś opisać czym jest dla ciebie "standard" w tym temacie bo raczej nic takiego w napędach nie występuje. 1x jest prosty w obsłudze i łatwy w serwisie, jeśli nie masz jakiś sportowych ambicji, nie nastawiasz się na jak najlepsze osiągi i przy okazji tym miastem nie jest np. zakopane to chyba taki bym wziął Nowy czy używka wchodzi w grę?
ZIelson16 Napisano 6 Kwietnia 2022 Autor Napisano 6 Kwietnia 2022 @Mihau_ Dlatego też złożenie roweru właściwie odrzuciłem na starcie. Mówiąc standard miałem na myśli 3x lub 2x aczkolwiek tak jak pisałeś 1x jest bardzo prostszy więc pewnie też łatwiejszy w obsłudze serwisowej itp. Oczywiście rower używany też wchodzi w grę aczkolwiek biorąc pod uwagę totalny brak wiedzy na temat rowerów mogę naciąć się na coś zajechanego bądz pomotanego przez jakiegoś kolege z osiedla.
Mihau_ Napisano 6 Kwietnia 2022 Napisano 6 Kwietnia 2022 Rower to nie prom kosmiczny, praktycznie wszystko jest na wierzchu Tak naprawdę te ~3k na nówkę nie pozwala na szaleństwa, przy używce będziesz miał już sprzęt z niezłej półki https://www.olx.pl/d/oferta/cube-road-sl-11s-CID767-IDODROC.html#8574d0474a
ZIelson16 Napisano 7 Kwietnia 2022 Autor Napisano 7 Kwietnia 2022 Przysłowiowe szaleństwa nie są mi potrzebne tak szczerze. Dziennie pokonuje ~10km, nie jest to zawrotna odległość. Bardziej chodzi mi o w miarę dobre komponenty i raczej długa żywotność oraz niska potrzeba serwisowania, a jak juz bedzie serwisowany to chciałbym robić to własnoręcznie
Artur85 Napisano 7 Kwietnia 2022 Napisano 7 Kwietnia 2022 W tym budżecie zawsze będę polecał https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2022-muirwoods Ze względu na materiał, nie jest superlekki (waży ok 13,5kg), ale na pewno będzie to solidny rower na lata, który ma wszystko co potrzeba. Prosty jednorzędowy napęd o szerokim zakresie, hydrauliczne hamulce, sporo miejsc montażowych, więc jak najdzie Cię ochota na sakwy to też nie będzie problemu. Nie jest to typowy fitness, bardziej rower miejski który poradzi sobie w każdych warunkach, a myślę że właśnie czegoś takiego potrzebujesz. W sklepach jeszcze chyba są (przy Twoim wzroście rozmiar L), trzeb by potwierdzić https://primal.pl/pl/p/MARIN-Muirwoods-2022-/822
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.