Przemo_z_Wrocka Napisano 4 Marca 2022 Napisano 4 Marca 2022 Witam wszystkich Zastanawiam się czy to możliwe, żeby znaleźć w tym roku jakiś sensowny rower w okolicy 3000. Do czego? - singletracki - parki i lasy podmiejskie - początki w maratonach (planuje na ten rok udział w bikemaraton na Dolnym Sląsku, ale najkrótszy dystans, czyli 15-20km, tzw dystans FUN, udział dla frajdy z nastolatkiem). Do tej pory jeżdżę sobie na jakimś noname 28", coś w stylu crossa powiedzmy. Trochę poczytałem artykułów, testów i co znalazłem, czy się zainteresowałem: CTM Zephyr Jakiś Bobcat trail? Może coś z Unibike (ale one chyba bardziej w stronę XC idą, mniej wygodna pozycja) A może coś od Rometa? Gdybyście mieli jeszcze jakieś typy lub podpowiedzi będę wdzięczy. Do zobaczenia na szlaku
nossy Napisano 4 Marca 2022 Napisano 4 Marca 2022 Albo używka albo nowy z bardzo średnim osprzętem. Romet czy Unibike (w tym wypadku fusion 29) będą dość ciężkie z bardzo słabym amorem (choć sam przygodę z maratonami zaczynałem od gt avalanche na grupie alivio, mechanicznych tarczach i słabym suntourze xcm, wadze 14kg...i był mega fun). Z nowych pewnie wybrałbym unibike, ale zastanów się, czy nie warto dołożyć lekko ponad tysiaka do rockridera xc100. Normalna grupa, pracujący amor, waga lekko ponad 12kg, współczesny sprzęt za normalne pieniądze. Relacja cena/osprzęt jak zwykle w deca nie do przebicia.
Przemo_z_Wrocka Napisano 7 Marca 2022 Autor Napisano 7 Marca 2022 Ale rockrider xc100 to już z tego co doczytałem bardziej w stronę sportu/XC, nie wiem czy nie wolałbym czegoś wygodniejszego. Spróbuję się gdzieś przejechać na jakimś XC, żeby wiedzieć jak mi się na takim jeździ.
chudzinki Napisano 7 Marca 2022 Napisano 7 Marca 2022 Zmienisz mostek i już masz bardziej wyprostowaną pozycję.
Przemo_z_Wrocka Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Napisano 25 Kwietnia 2022 Jestem po przejażdżce na xc100 - ogólnie fajny rower, dobrze mi się jeździło po górkach i lasach - amortyzator powietrzny - super sprawa - napęd 1x12 - ekstra, że tylko jedno miejsce na zmianę, nie trzeba się przejmować przednią zębatką - grube koło 29" - rewelacja Ale: - pozycja średnio wygodna, ręce i nadgarstki mocno dostają... - napęd 1x12 jednak ma pewne ograniczenia - głównie na asfalcie trochę brakowało żeby naprawdę się rozpędzić, ale tego się spodziewałem Dowiedziałem się też, że decathlon niestety nie planuje już produkcji i sprzedaży xc100, więc dostępność tego roweru będzie znikoma... Teraz chętnie przejechałbym się na jakimś ścieżkowcu - np marin bobcat Czy gdzieś we Wrocławiu jest to możliwe? Albo szerzej, na Dolnym Śląsku? Może jakaś wypożyczalnia przy jakimś singlu ma w ofercie jakiegoś traila?
Przemo_z_Wrocka Napisano 28 Kwietnia 2022 Autor Napisano 28 Kwietnia 2022 Co powiecie na takiego zmodyfikowanego bobcata? https://www.olx.pl/d/oferta/marin-bobcat-trail-5-m-CID767-IDOTVUA.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.