Skocz do zawartości

[Rower] 5tyś na asfalt i las.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Na wstępie nie jestem znawcą rowerów mam problem ze znalezieniem roweru na różną nawierzchnię, ale głównie asfalt. Budżet ok 5000. Osprzęt Deore +. Mam ok 197 cm wzrostu i ok 115 kg wagi. Przeglądałem różne rowery i MTB i crossowe. Z MTB  problemem wydaje mi się przednia zębatka która jest dość mała na asfaltową jazdę. Rower typu Trek marlin 7 lub 8 (zębatka bodajże 28T ) podobno da się wymienić na 34T ale nie mam pewności, drugi który rozważałem to Scott Aspect 930 ( największa zębatka ma 36T a może da się wymienić na większą ?) i  jeszcze Sub Scott 10 ale tego nie miałem okazji widzieć. Może ktoś zmieniał zębatki w którymś z tych rowerów ? lub może ma jakąś inną propozycję ale w ramie XXL. szerokie opony to nie problem, chodzi mi głównie żeby po asfalcie nie jechać 15km/h bo to jest masakra (chociaż do tych 25-30km/h). 

Pozdrawiam.

Napisano

Jak Ci 36T za małe na asfalt przy 30km/h to Ty nad kadencją popracuj, bo to niezdrowe tak wolno pedałować na twardych przełożeniach. Ja przy 34T i kole 27,5 bez problemu trzymam 30km/h na twardym ile czasu potrzebuję a nie używam najmniejszej zębatki na kasecie, tylko lecę na 13T W 29erze zębatka 32T by była odpowiednikiem.

Może przy wyborze roweru i napędu być pomocny kalkulator. Ustawiasz swój napęd jaki masz obecnie, niżej 'planowany' i możesz dobrać czego potrzebujesz. Jestem zwolennikiem 'szycia na miarę' napędu, żeby żaden bieg się nie marnował.

http://ritzelrechner.de/?GR=DERS&KB=34&RZ=11,13,15,17,19,21,24,28,32,37,42&UF=2194&TF=82&SL=2.6&UN=KMH&GR2=DERS&KB2=24,32,42&RZ2=11,13,15,17,19,21,24,28&UF2=2107

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...