Skocz do zawartości

[Canyon] Spectral 29 CF7 vs Spectral 29 AL6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podobaja mi sie oba rowery. Mam dylemat poniewaz poza rama, Carbon vs. Amelinium, roznia sie takze zawieszeniem o osprzetem.

Nie zalezy mi na karbonie, ale rower jest prawie 1kg lzejszy za 20% wyzsza cene. Nie umiem porownac osprzetu, bo w jednym jest Shimano SLX w drugim SRAM GX Eagle. Podobnie z zawieszeniem, Rockshox vx. Fox.

Napisano

Jeśli będziesz podjeżdżał, waga ma znaczenie. Jak kupujesz rower pod bikeparki z wyciągiem, jest to kwestia drugorzędna.

Nie wiem, jak w tym segmencie, ale jeśli chodzi o rowery XC, to amortyzacja Foxa uchodzi za bardziej pluszową, czulszą. RS to taki wół roboczy, ale mi bardzo odpowiada jego działanie po dostrojeniu pod siebie. Na szczęście istnieją tokeny. :)

Co do osprzętu - SLX moim zdaniem jest odpowiednikiem GX.

Eksploatacja oraz serwis Shimano będą potencjalnie tańsze. Części SRAMa są niestety kosmicznie drogie.

Ale zielony CF7 sztos. 👌

Napisano

Tu gdzie mieszkam (Anglia) mam duzo morderczo stromych podjazdow, czesto asfaltowych i zjazdy off-road na dziko z odslonietymi skalami, korzeniami i nierzadko luznymi kamieniami.

Zawodowiec ze mnie zaden, mam 45 lat i w trudniejszym terenie jezdze raczej asekuracyjnie. Obecnie dobijam hardtaila Cube 29" z powietrznym widelcem 100mm, jednak lesne sciezki sa czesto ponad mozliwosci kombinacji - ja i ten rower.

Jest jeszcze model Neuron CF8, lzejszy o ok. 1,2kg od Spectrala CF7, ale to jednak inny rower. I teraz nie wiem, bo Spectral jest podobno bardziej wszechstronny.

Napisano

Al 6 jest ogólnie lepiej wyposażony.

GX to odpowiednik XT, a Lyrik Select+ to widelec z wyższej półki niż Fox Rhythm. Select+ różni się od wersji Ultimake tylko brakiem pokrętła regulacji szybkiej kompresji, podczas gdy Rhyth to najniższa półka widelców Foxa.

Dopłacisz do kompozytowej ramy i gorszego wyposażenia. Zdecydowanie nie warto.

Za różnicę w cenie kup lepsze koła, np. DT Swiss EX 1700.

Napisano

Panowie, zwróćcie uwagę że ja nie jestem zawodnikiem tylko dziadersem. Czytam, że w Spectralu udało się obniżyć wagę o 100g kosztem zmniejszenia skoku zawieszenia.

Chcę kupić rower w miarę wszechstronny na ścieżki, na strome podjazdy i wyboiste zjazdy w Exmoor ale też na rodzinne wycieczki. Nie będę się na nim ścigał, ani skakał w bike parkach.

Waga roweru nie jest bez znaczenia, ale też każdy gram to nie priorytet. Większe pole manewru mam w zrzuceniu własnej wagi.

Obecnie na tapecie są:

- Neuron 29 CF 8 (£3000)

- Spectral 29 AL 6 (£3000)

- Spectral 29 CF 7 (£3600)

- Spectral 125 CF 7 (£3400)

Napisano

Szczerze nie ma większego znaczenia. Kup taki jaki Ci się podoba, jeśli lżejszy karbonowy rower ma Cie motywować do częstszej jazdy, taki należy brać. Zgodnie z zasadą że na fajniejszym rowerze fajniej się jezdzi. 

I nie do nas opowiesci o 45letnich dziadersach, m4 jest mega mocne to Ty sie zasiedziałeś :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...