TataFranka Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 Podobaja mi sie oba rowery. Mam dylemat poniewaz poza rama, Carbon vs. Amelinium, roznia sie takze zawieszeniem o osprzetem. Nie zalezy mi na karbonie, ale rower jest prawie 1kg lzejszy za 20% wyzsza cene. Nie umiem porownac osprzetu, bo w jednym jest Shimano SLX w drugim SRAM GX Eagle. Podobnie z zawieszeniem, Rockshox vx. Fox.
TheJW Napisano 18 Lutego 2022 Napisano 18 Lutego 2022 Jeśli będziesz podjeżdżał, waga ma znaczenie. Jak kupujesz rower pod bikeparki z wyciągiem, jest to kwestia drugorzędna. Nie wiem, jak w tym segmencie, ale jeśli chodzi o rowery XC, to amortyzacja Foxa uchodzi za bardziej pluszową, czulszą. RS to taki wół roboczy, ale mi bardzo odpowiada jego działanie po dostrojeniu pod siebie. Na szczęście istnieją tokeny. Co do osprzętu - SLX moim zdaniem jest odpowiednikiem GX. Eksploatacja oraz serwis Shimano będą potencjalnie tańsze. Części SRAMa są niestety kosmicznie drogie. Ale zielony CF7 sztos. 👌
TataFranka Napisano 19 Lutego 2022 Autor Napisano 19 Lutego 2022 Tu gdzie mieszkam (Anglia) mam duzo morderczo stromych podjazdow, czesto asfaltowych i zjazdy off-road na dziko z odslonietymi skalami, korzeniami i nierzadko luznymi kamieniami. Zawodowiec ze mnie zaden, mam 45 lat i w trudniejszym terenie jezdze raczej asekuracyjnie. Obecnie dobijam hardtaila Cube 29" z powietrznym widelcem 100mm, jednak lesne sciezki sa czesto ponad mozliwosci kombinacji - ja i ten rower. Jest jeszcze model Neuron CF8, lzejszy o ok. 1,2kg od Spectrala CF7, ale to jednak inny rower. I teraz nie wiem, bo Spectral jest podobno bardziej wszechstronny.
Galvatron Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 Al 6 jest ogólnie lepiej wyposażony. GX to odpowiednik XT, a Lyrik Select+ to widelec z wyższej półki niż Fox Rhythm. Select+ różni się od wersji Ultimake tylko brakiem pokrętła regulacji szybkiej kompresji, podczas gdy Rhyth to najniższa półka widelców Foxa. Dopłacisz do kompozytowej ramy i gorszego wyposażenia. Zdecydowanie nie warto. Za różnicę w cenie kup lepsze koła, np. DT Swiss EX 1700.
TheJW Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 Faktycznie, przeoczyłem wcześniej tego Rhythma. No to faktycznie już nie wygląda tak rewelacyjnie ten "karbąą".
Galvatron Napisano 19 Lutego 2022 Napisano 19 Lutego 2022 Moim zdaniem lepiej byłoby dopłacić do Spectrala 125 cf 7: https://www.canyon.com/pl-pl/rowery-gorskie/trail-bikes/spectral-125/cf/spectral-125-cf-7/3177.html?dwvar_3177_pv_rahmenfarbe=GN#all-components-section-tab Znacznie lepsza geometria i wyposażenie.
KSikorski Napisano 20 Lutego 2022 Napisano 20 Lutego 2022 Warto zwrócić uwagę, że spectral125 w wersji aluminiowej nie ma flip chipa, ale w zamian ma kąt podsiodłowy jak cf w ustawieniu high i kąt rury sterowej jak cf w ustawieniu low...
TataFranka Napisano 20 Lutego 2022 Autor Napisano 20 Lutego 2022 Panowie, zwróćcie uwagę że ja nie jestem zawodnikiem tylko dziadersem. Czytam, że w Spectralu udało się obniżyć wagę o 100g kosztem zmniejszenia skoku zawieszenia. Chcę kupić rower w miarę wszechstronny na ścieżki, na strome podjazdy i wyboiste zjazdy w Exmoor ale też na rodzinne wycieczki. Nie będę się na nim ścigał, ani skakał w bike parkach. Waga roweru nie jest bez znaczenia, ale też każdy gram to nie priorytet. Większe pole manewru mam w zrzuceniu własnej wagi. Obecnie na tapecie są: - Neuron 29 CF 8 (£3000) - Spectral 29 AL 6 (£3000) - Spectral 29 CF 7 (£3600) - Spectral 125 CF 7 (£3400)
Gość Napisano 21 Lutego 2022 Napisano 21 Lutego 2022 Szczerze nie ma większego znaczenia. Kup taki jaki Ci się podoba, jeśli lżejszy karbonowy rower ma Cie motywować do częstszej jazdy, taki należy brać. Zgodnie z zasadą że na fajniejszym rowerze fajniej się jezdzi. I nie do nas opowiesci o 45letnich dziadersach, m4 jest mega mocne to Ty sie zasiedziałeś
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.