yaarek Napisano 27 Grudnia 2021 Napisano 27 Grudnia 2021 Cześć. Stanąłem przed dylematem przy wymianie napędu w miejskim rowerze od Rometa. Rower ma piastę Nexus 7. Chcę wymienić tylną zębatką na nieco większą, dać nowy łańcuch no i niech się dalej kręci. Zmierzyłem szerokość obu zębatek suwmiarką: tył ma ok. 2,35 mm, przód ma ok. 3 mm Wygląda to trochę jakbym miał przednią zębatkę pod łańcuch 1/8" a tylną pod 3/32" Znalazłem na allegro ofertę zębatki i w opisie widnieje: grubość: 2,3 mm, łańcuch w rozmiarze 1/2" x 1/8". W innej 2,3 mm i łańcuch 1/2x3/32" No i zgłupiałem. Zakładając że korba o szerokości 3mm zostaje, to jaką mam kupić zębatkę tylną (na chłopski rozum taką samą)? No i jaki łańcuch. Doradzi ktoś jak to powinno wyglądać? Przy okazji, jaki inny łańcuch kupić niż NX-10. Rynek zasypany podróbkami co nawet sezonu nie wytrzymują. Pozdrawiam, Jarek.
kazafaza Napisano 28 Grudnia 2021 Napisano 28 Grudnia 2021 Kup tylną szczerbatkę pod 1/8", sznurek też pod 1/8" i będziesz Pan zadowolony. Grubszy łańcuch lepiej przenosi napęd, w teorii jest bardziej trwały. Ja kupuję markowe sznurki BMXowe - działają bez problemu, IZUMI też są dobrej jakości.
yaarek Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Napisano 28 Grudnia 2021 Oczywiście w między czasie jeszcze coś szukałem. Na piastę nexus nie wejdzie mi zębatka 1/8", więc wygląda na to, że muszę założyć za szeroki łańcuch. Dzięki za podpowiedź z BMXem, faktycznie powinno to dłużej działać.
kazafaza Napisano 28 Grudnia 2021 Napisano 28 Grudnia 2021 1/8" powinna wejść bez problemu, co to za Nexus? KMC Sprocket dla Shimano 1/8" E-Bike, czarny | Bikester.pl Zębatka rowerowa Shimano Nexus 1/2x1/8 22z, Akcesoria i części, Kasety rowerowe i wolnobiegi rowerowe do rowerów, Zębatki rowerowe tylne (rowerowaholandia.pl)
yaarek Napisano 28 Grudnia 2021 Autor Napisano 28 Grudnia 2021 Model sprawdzę później, jak wrócę do domu. Gdzieś trafiłem opis do zębatki 1/8" że nie pasuje do mojego modelu. Jak dobrze pamiętam, to może być problem z założeniem tej okrągłej sprężynki. Z drugiej strony chyba da się tam ściągnąć jakąś podkładkę żeby zrobić miejsce. Z listy części zamiennych w serwisówce, wszystkie zębatki są na 3/32. Pozostaje chyba rozebrać i sprawdzić. Mam jeszcze w sumie łańcuch mało używany, HG51 ze starego górala. Za krótki już żeby przełożyć na inny rower i może bym tu wykorzystał, jeśłi się ułoży na korbie.
Padzioo Napisano 25 Stycznia 2024 Napisano 25 Stycznia 2024 Cześć. Jak się skończył Twój wątek ? ( wiem, to już ponad 2 lata) Ja napotkałem taką sytuację - w zakupionym rowerze używanym. Nexus 8, zębatka z tyłu 2,3mm, z przodu "w okolicy" 3mm. A łańcuch wąski tzn, 6,2 mm na trzpieniu. I tak zachodzę w głowę, czy poprzednik założył wąski łańcuch przez pomyłkę, czy to dopuszczalny zabieg. Na wymianę kupiłem KMC Z1 wide ( 3/32 czyli 8,2-8,6). Czy oby czegoś nie pomieszałem? Pozdrawiam
yaarek Napisano 25 Stycznia 2024 Autor Napisano 25 Stycznia 2024 Cześć. Założyłem zębatkę o tej samej szerokości co była wcześniej, czyli węższa. Tylko ma 2 zęby więcej. Kupiłem łańcuch SRAM PC-1, szerszy. 1/8 (czyli 4/32). Testowałem łańcuch 3/32 (taki od napędu x8) i nie chciał wejść na blat korby. Wszystko śmiga. Jarek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.