Heartbreaker Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Cześć wszystkim! Szukam swojego pierwszego poważniejszego roweru MTB. Moje gabaryty to 177 cm wzrostu i 80 kg wagi. Interesuje mnie hardtail ze sztywnymi osiami, powietrznym amortyzatorem i kołami 29". Główne przeznaczenie to las/teren i po pewnym czasie jakieś pierwsze amatorskie starty w XC. Z góry dzięki za wszelkie polecenia
Q_u Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Najtaniej ze sztywnymi osiami chyba Merida 500 Lite dostępna jakoś koło kwietnia 2022. Przy 177 cm to rozmiar M, chyba, że jakoś nienaturalnie mały przekrok masz.
Galvatron Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 W tym budżecie dostaniesz Rockridera XC 120: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-120-29-sram-nx-eagle/_/R-p-330101
Q_u Napisano 22 Grudnia 2021 Napisano 22 Grudnia 2021 Nie neguje, ale tu jest SRAM NX Eagle no i polecam spróbować jazdy na wyrobach Deca - dziwne są, mi kompletnie nie leżą. Poza tym ten kolor, wydając 5k pasuje kupić coś co też i wygląda. Ale to moje subiektywne uwagi.
chudzinki Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Mam "dekowski" na SRAM NX i, jako amator, sobie chwalę 😀. Dorzucę jeszcze do rozważenia Indiana Storm X8 i pochodne oraz Unibike Flite.
rambolbambol Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 12 godzin temu, Q_u napisał: Nie neguje, ale tu jest SRAM NX Eagle no i polecam spróbować jazdy na wyrobach Deca - dziwne są, mi kompletnie nie leżą. Poza tym ten kolor, wydając 5k pasuje kupić coś co też i wygląda. Ale to moje subiektywne uwagi. Jeżdżę z kumplem co ma Rockrider XC 500 i powiem ci, że za te pieniądze co za niego dał (niecałe 5000zł w wakacje) to najbliższa konkurencja w tym osprzęcie zaczynała się od 7000zł wzwyż. Geometria bardzo fajna i wygodna. Rama jest z dożywotnią gwarancją i możliwością przyjęcia opon 29+. Jeśli komuś coś może nie pasować, to tylko kolor.
Q_u Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 No wiem, wiem. Tylko on teraz 6k kosztuje i ma SRAM x1. Merida będzie nieco tańsza ( prawdopodobnie 5500 zł) i ma napęd 2x Shimano. To jak dla mnie istotne różnice (kwestia Reba kontra Maniek bez tłumika ABS, ale to już inna sprawa). Geometria na papierze niby ok, ale jeździłem chwilę na 2 z Decathlonu i są po prostu jakieś takie dziwne, jak na kobyle się czułem, nie wiem może kwestia lepszego ogarnięcia mostka, czy poustawiania pod siebie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.