Skocz do zawartości

[rama] Zakładanie hamulców tarczowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower z hamulcami v-brake z przodu i z tyłu, ale chcę sobie założyć hamulce tarczowe hydrauliczne z tyłu. Czy mogę to zrobić na takiej ramie? Będzie potrzebny do tego jakiś adapter?

rama.jpg

Napisano

Da się ;-)) Ale koszty dość duże. Możesz oprzeć zestaw na starszych hamulcach (używanych) w standardzie IS wtedy adapter nie potrzebny.

Używany hamulec przedni Magura Louise. 71cm.

Ujeżdżam takowy hebel i polecam.  Kupując używany zestaw możesz też mocno zaoszczędzić. Warunek jest taki że dobrze trafisz. 

Oba tu rozwiązania polecane na IS i adapter+PM są ok. 

Osobiście wolałbym kupić w dobrym stanie używane magury niż nowe shimano z niskich grup. Dlaczego???- obecne moje Luisy mają 10lat a wcześniejsze Marty 15 ;-)) Oba systemy nie ciekną i hamują bardzo przyzwoicie. 

Dobrym rozwiązaniem jest zainstalowanie porządnych mechaników od Avida BB7/BB5 lub od Hayesa MX. Tu bez adapterów się nie obejdzie. Tutaj również wybrałbym mechaniki zamiast tanich zestawów shimano ;-))

Napisano

Da się ;-)) Ale koszty dość duże. 

Adapter kosztuje 20 zł... A co do umieszczania w rowerze przed epokowych 15 letnich hamulców to jakaś herezja już i takie trochę gównożerstwo. Kupujesz nowe hamulce, masz gwarancję, cieknie - wymieniasz. Kupowanie 10-15 letnich hamulców niskich grup jest kompletnie bez sensu, już lepiej zostać na klockach na obręczy.

Napisano

Z nowych tanich hebli polecam coś od Tektro. I nie pchaj się w system z tarczami centerlock bo nie ma tam wyboru przyzwoitych budżetowych tarcz. 

Jak rozsądnie podejdziesz do tematu zmieścisz się w 1000 zł. 

@Q_urozsądnie myślisz, ale jakość tanich shimano jest podła ;-((( Wolałbym wybory które zaproponowałem z mechanikami włącznie.

Co do kosztów odnosiłem się do całkowitej zmiany hebli 😉

Oczywiście jest jeszcze droga z Magurą HS33 szczękową, ale nie znam przyczyn zmiany ani wizji autora tematu.

Napisano

Może jest podła, a może nie jest... 8 lat jeżdżę na Shimano i zero problemów. Nie wiem czy używane, tak stare hamulce to bezpieczniejszy zakup niż nowe.

Napisano

Moje wybory jak i propozycje są związane z moimi doświadczeniami i nie są ostateczne jak i wiążące dla nikogo. To tylko propozycja, jedna z wielu. Nie zamierzam z nikim w tej kwestii wojować jak i udowadniać na siłę swoich racji. Jestem fanem dobrych starszych rozwiązań i już tego nie zmienię ;-)))

Poczekajmy aż odezwie się @medano123.....może więcej się wyjaśni. 

Napisano
4 godziny temu, woojj napisał:

@Q_urozsądnie myślisz, ale jakość tanich shimano jest podła ;-(((

Powielasz mity. Niestety ale często tak jest, jak ktoś non stop ładuje do roweru tanie, 10-15 letnie po prostu stare graty, a potem podejmie decyzje o wymianie na nowe i ... wejdzie na forum, gdzie szarak pyta o najprostsze rozwiazanie typu hamulce do bułkowozu i dostaje strzały, że minimum to deore, a najlepiej jak dołoży do SLX...

Od 2008 roku mam Deorki - nic z nimi się nie dzieje. Od 4 lat w ST 540 są Deorki, a były wcześniej Tektro. Rodzina ma tanie MT200 odkąd się pokazały - zero problemów. A co najlepsze np. w Meridzie 500 lite ładują teraz TEKTRO 275 ;)

Rozumiem fascynację stalą, ładowanie tam zgodnych z epoką dinozaura części, ale kurcze, naprawde łatanie roweru czymś co pokazałeś na zdjęciu, dzisiaj w 2021 roku... trąci szczurem, nie myszką.

Napisano

Ja od 3 lat mam w rowerze zimowym MT200, komplet kupiony na ali za 112zł. Niezawodne i wystarczające na płaskości i niewielkie mazurskie przewyższenia. Kupiłem na zasadzie że pewnie i tak padną ale przy tej cenie mogę sobie zmieniać co sezon na nowe nie bawiąc się w wymianę klocków nawet. A tu takie pozytywne zaskoczenie...

Napisano

Jak byś szukał klocków, to mam 3 komplety nowych B01S 😁

Napisano
1 godzinę temu, Q_u napisał:

naprawde łatanie roweru czymś co pokazałeś na zdjęciu, dzisiaj w 2021 roku... trąci szczurem, nie myszką.

;-))) ......pisałem że nie będę nikogo przekonywał do moich wyborów. Szukasz zaczepki, trochę luzu. Każdy ma swoje wizje na budowę własnego roweru czy jest ona słuszna, moja mi się sprawdza.  Nienawidzę wszechobecnej tandety. Wolę starszy produkt dobrze wykonany niż nowy bylejaki. Mój wybór. 

Napisano

@Q_u od 30 lat robię w serwisie rowerowym, także jakieś tam minimalne pojęcie mam ;-)) Uczę się cały czas, ale rozróżniam jakość wykonania i zastosowanych materiałów. 

Jak pisałem wcześniej nie chcę gównoburzy, bo to nie jest tego warte;-))

Napisano

Przepraszam, też jej nie chcę, ale jak widzę wciskanie do montarzu komuś 15 letnich hampli to mnie od środka trzęsie. To proponowanie montażu to jeszcze nic, ale proponowanie "poszukania" używanych w dobrym stanie komuś kto sam nie zna się na rowerach... to pchanie go na minę.

Pzdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...