Skocz do zawartości

[3000-3500] MTB

Kaczka78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak znajdziesz to daj znać.

A serio to ile % tego asfaltu? Lasy to w jakim rejonie PL?

Przy zwiększeniu budżetu do 4100 zł otwierają się większe możliwości - to tak informacyjnie tylko 😀.

Napisano
W dniu 11.10.2021 o 13:14, Kaczka78 napisał:

a co jest warta Merida Big.Nine 300

A podaj link, bo przy okazji innego tematu to zauważyłem. Ja patrzyłem na https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/559/bignine-300, a jest jeszcze znacznie lepszy https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2002/bignine-300 , wadą jest jedynie brak tapera. Poza tym w tej cenie fajny rower.

Napisano

Ta merida na papierze waży 13,4 pytanie ile rzeczywiście. Natomiast unibike link na papierze 14 ale na YouTube jest filmik o tym modelu co prawda z 2020 i rozmiar L waży 13,5. A różnica w tych linkach z 2020 i 2021 to taka, że w tym starszym był napęd 3x9 a  w tym nowszym 2x10. Teoretycznie powinien być lżejszy. 

Napisano

czyli jednak Unibike Link 2021, trochę się bałem marki , ale jak się naczytałem to chyba nieźle to wygląda. Natomiast Meridę mam crossową i jestem raczej zadowolony poza ograniczeniami terenowymi.. Dzięki

Napisano
22 godziny temu, chudzinki napisał:

Ja patrzyłem na https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/559/bignine-300, a jest jeszcze znacznie lepszy https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2002/bignine-300 , wadą jest jedynie brak tapera.

Popełniłem straszny błąd! Oba modele mają zwężane główki. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w specyfikacji nic o tym nie wspominają, tylko w opisie, no i widać to na zdjęciach... 😉.

W takiej sytuacji ramy mają taki sam standard.

Napisano

Ja bym chyba brał tą z powietrznym XCR, zawsze to powietrze.

18 minut temu, taxidriver napisał:

A co powiecie o kołach tych modeli

Jeżeli nie masz (dużej) nadwagi i będziesz używał rower zgodnie z przeznaczeniem to z pewnością nic im nie będzie. Każdy producent oszczędza na piastach i obręczach...

Napisano
15 minut temu, taxidriver napisał:

Czy do lasu i na szutry wystarczy.

jasne.....

Problem jest taki że tam są kiepskie piasty, aby działały trzeba je często serwisować. Jeździć się da. Ale dobre koła to połowa ceny takiego roweru ;-)))

Napisano

Moja waga to jakieś 81kg przy wzroście 182. Więc raczej piasty tak szybko się nie posypią. Warto wziąć tego z powietrznym amorkiem? Bo tak sobie myślę, może się mylę, ale gdzieś czytałem że serwis takiego widelca też sporo kosztuje. Jako laik nawet nie wiem jak często trzeba serwisować - czy to zależy od przebiegu czy po prostu przed sezonem raz w roku.

Napisano
14 godzin temu, taxidriver napisał:

Bo tak sobie myślę, może się mylę, ale gdzieś czytałem że serwis takiego widelca też sporo kosztuje. Jako laik nawet nie wiem jak często trzeba serwisować - czy to zależy od przebiegu czy po prostu przed sezonem raz w roku.

Przy takim myśleniu to najlepiej kupić coś ze sztywnym widelcem 😀. Sprężynowy też trzeba serwisować żeby jako tako działał.

Każdy producent ma swoje wytyczne co do godzinowych interwałów serwisowych, ale wg mnie to można sporo przeciągnąć w zależności od tego w jakich warunkach się jeździ, jaka jest ochrona goleni (błotniczki) i jak się dba na co dzień. 

Napisano
W dniu 10.10.2021 o 19:50, Kaczka78 napisał:

Witam, poszukuję roweru MTB do 3500 jazda po lesie i trochę asfalt około 4000km w sezonie

Ja mam podobne statystyki i dodajmy jeszcze, że waże ponad 100kg i w sezonie 3-5 wyjazdów w góry, nawet na bikeparki z torami flowowymi. Jeźdzę na Big Nine.

Polecam Ci Meridę Big Nine. W tej cenie to 100 lub 200. One mają dobre ramy, są super na początek, a komponenty z czasem wymienisz. minusem tych rowerów jest na pewno amortyzator. Działa całkiem nieźle jak są wyższe temperatury, jednak w zimę ciężko. Albo inaczej. W cenie do 3,5k ciężko jest znaleźć lepszy amortyzator, niemniej jednak, będzie to pierwsza rzecz, którą z czasem wymienisz :)

Na starcie dostajesz też możliwosć regulacji mostka. Masz kilka podkłądek, ktore możesz dać pod mostkiem, lub nad nim. Łatwiej dopasować rower do siebie i swojego stylu jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...