Mod Team Pixon Napisano 7 Września 2021 Mod Team Napisano 7 Września 2021 Nie chcę bawić się w archeologa i odkopywać temat z 2012 roku. Generalnie najwięcej osób chce wykonać taką operację odwrotnie, czyli mając kierownicę prostą zamienić ją na baranek. Ja mam baranek z kompletną grupą sprzętową R5800 Shimano 105. Znalazłem do tego dedykowane manetki SL-RS700 2x11 w cenie ok. 520 zł. Drogo jak na grupę 105, dlatego zastanawiam się czy mogę do przerzutki szosowej SH105 11rz. zastosować manetki od mtb w tej cenie przykładowo XT SL-M8000? Być może wyrwałbym nawet XTR M980. Z tymi manetkami SL-RS700 mam pewność, że wszystko ze sobą będzie działać bez żadnych problemów, co do innych nie mam pewności, bo nie pamiętam jaki jest ciąg w mtb/szosie. Drugie pytanie, to jakie trzeba kupić klamki, żeby poprawnie obsłużyły hamulce szosowe? Chyba pozostaje tylko klamka Tiagra BL 4700? Dzięki za podpowiedzi.
uzurpator Napisano 7 Września 2021 Napisano 7 Września 2021 Manetki szosowe, nawet na płaską kierownicę, nie są kompatybilne z grupami MTB. Były do epoki 9/10, ale to dawne dzieje. Do hamulców wystarczą dowolne klamki cantilever, chociaż w moim odczuciu klamki V-Brake podłączone do hebli szosowych też dobrze pracują, ale formalnie nie są kompatybilne.
abdesign Napisano 7 Września 2021 Napisano 7 Września 2021 2 godziny temu, Pixon napisał: Ja mam baranek z kompletną grupą sprzętową R5800 Shimano 105. Znalazłem do tego dedykowane manetki SL-RS700 2x11 w cenie ok. 520 zł. Drogo jak na grupę 105, dlatego zastanawiam się czy mogę do przerzutki szosowej SH105 11rz. zastosować manetki od mtb w tej cenie przykładowo XT SL-M8000? Być może wyrwałbym nawet XTR M980. Po pierwsze już padło nie możesz używać manetek 11s mtb z szosową przerzutką, musiałbyś jednocześnie wymienić przerzutkę na mtb. no i jest tu spory problem przerzutki mtb 11s nie radzą sobie za dobrze z kasetami szosowymi. pomijam już to że manetki m980 to są ... 10-cio rzędowe. manetki rs700 pomimo że nie tanie są najrozsądniejszym zakupem, większość pieniędzy przecież możesz odzyskać odsprzedając klamotki 5800.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.