Skocz do zawartości

[5000 - 7000] Rower "uniwersalny", czyli alternatywa dla Canyon Roadlite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam roweru lekkiego, zwinnego, szybkiego. Można by powiedzieć, że szosy w wersji flatbar. Jednak jest jeden warunek odnośnie ramy. Musi przyjąć oponę w rozmiarze 35 mm z błotnikami i mieć opcję na montaż bagażnika. Ze względu na szerokość opony wchodzimy w temat hamulców tarczowych (niestety hamulce v-brake dzisiaj odeszły do lamusa), a te w moim świecie wymagają sztywnych osi.

Czyli chciałbym aby rower miał:

• lekki rower
  • sztywne osie
  • otwory montażowe pod bagażnik i błotniki
  • prześwit mieszczący oponę 35 mm i błotniki

Rower posłuży mi na codzień do przemieszczania się po mieście, zrobienia czasem jakiejś szosowej trasy oraz (z bagażnikiem i sakwami) zrobię na nim tygodniową trasę. Mam świadomość, że fitness to nie szosa ani gravel, a wszystko to jest swoistym kompromisem. Budżet jaki mogę mieć to ok 5-7 kzł. Wiadomo, że lepiej mniej, ale jak będzie trzeba to coś dopłacę.

Obecnie jestem na etapie Canyona Roadlite 7 tylko ta Ultrega to dla mnie trochę na wyrost. Tylko, że niższe modele nie mają sztywnych osi i posiadają raczej słabe koła. I tutaj przychodzi czas na uśmiech do forumowiczów. Bardzo proszę rzucajcie pomysłami na rowery, które spełnią przynajmniej większość powyższych założeń. Mam otwartą głowę i z chęcią poczytam wasze propozycje.

Kwestie dostępności rowerów pozostawmy na razie jako problem marginalny. Jak będę wiedział czego szukać to wtedy będę się dostępnością przejmował. 

PS Nie mam oporów co do rowerów z rynku wtórnego, jednak wtedy budżet musi zahaczać o dolną granicę.

Napisano
Cytat

Do roadlite w ogóle wejdą takie opony? Błotniki jeszcze przeważnie zabierają trochę prześwitu. 

Producent podaje jako max 32 mm, jednak internety pokazują zdjęcia 40 mm, które mieszczą się z minimalnym prześwitem. Dlatego zakładam, że 35 mm z błotnikiem powinno się udać. Na codzień rower jeździłby na seryjnych kołach i oponach 30 mm, z nimi i błotnikami nie byłoby problemu. Na wyprawy dostałby komplet „kowadeł” od Dt Swiss z oponami 35 mm. Ostatecznie gdyby nie zmieściły się razem z błotnikami sparowałbym je z czymś pokroju Sks Racable.

Cytat

Dzięki to fajna propozycja, jednak katalogowo o 1 kg cięższa (rozważam opcję bez akcesoriów). Ten kg to akurat przestrzeń wagowa na błotniki, bagażnik i stopkę. Canyon akurat podaje dość rzetelnie wagę swoich rowerów, a jak jest z Cubem to nie wiem.

Na spory plus także GRX od Shimano i mniejszy blat na korbie (30T).

Napisano
Cytat

Marin DSX?

Mam dużą sympatię dla Marina, a Marin DSX2 to bardzo fajny i ładny rower. Jednak to bardziej takie gravelowe MTB z flatbarem. Ja bardziej szukam szosowego pomykacza, którego można by lekko uterenowić i czasem wybrać się nim na wyprawę. W sumie to takim rowerem spełniającym warunki byłby też Triban RC 520 w wersji flatbar gdyby Decathlon pokusiłby się o włożenie mu sztywnych osi…

Jednak w obecnej konfiguracji i cenie tribana (zważywszy na zastosowane koła i hamulce) to jednak bardziej opłaca się Canyon Roadlite 6. Także ze względu na wagę…

Napisano
25 minut temu, remover napisał:

Sirrus x 4.0?

Chyba nieco na temat szczegolnie w części "flarbar with drop bar geometry".

https://www.cyclingabout.com/best-flat-bar-gravel-bikes-2021/

Sirrus bardzo fajny, jednak korba 1x trochę mnie przeraża. Szukam roweru który skonsoliduje moje potrzeby odnośnie przemieszczania się po mieście (lekka sakwa + bagażnik) i sporadycznego wyskoczenia na typowo szosową pętle. Mam szosę, nomen omen Canyona, model Endurace i ta jest bardzo wygodna. Generalnie to bardzo mi się podoba, jednak zupełnie nie leży mi jazda z plecakiem na rowerze i brak błotników. Zamiana opony 28 na 30 też by się przydała, a taka już nie wejdzie (hamulce szczękowe). Stąd mój pomysł na Canyona Roadlite, to niby bliźniacza rama (z modelu disc) z otworami montażowymi. Problem tylko, że ciężko to na żywo zobaczyć, dlatego szukam jakiś alternatyw.

Artykuł bardzo ciekawy. Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...