KrzysztofX Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 Jaka powinna być długość suportu dostosowana do mojej korby Shimano FC-M361, przerzutki, osłony łańcucha i mufy? Przednia przerzutka w czasie jazdy zwykle nie wchodzi na 3 tarczę. Śrubka L jest maksymalnie wykręcona. Na stojaku nie da się załączyć na manetce biegu 3 bez kręcenia pedałami. Muszę trzymać dźwignię manetki blisko 3 i kręcić pedałami aż łańcuch się przesunie, dopiero wtedy zaskoczy 3 na manetce. Czy ciągnięcie dźwignią manetki NA SIŁĘ coś uszkodzi? Przypuszczam że oś suportu powinna być krótsza żeby 3 tarcza działała, ale nie za krótka żeby oś najmniejszej zębatki nie kolidowała z mufą a korba nie ocierała o osłonę łańcucha. * Kross Explorer 1.0, mufa około 68mm poniższe elementy wymienione: * korba Shimano FC-M361 Malyasia VIA ML 3 zębatki 28/38/48 kwadrat * osłona łańcucha przykręcana do osi suportu (blacha mocująca przesuwa suport o około 1,2mm w prawo od ramy) * suport Neco B910 119mm 68mm mufa BSA kwadrat * przerzutka Shimano Altus FD-M313 3x7/8 31,8 mm obejma (wcześniej była powyginana przerzutka Tourney FD-TZ31) Aktualnie przybliżone odległości od osi ramy zębatek: "1" ~43,7m, "2" ~50,3mm, "3" ~57,7mm. Pytałem dwóch "specjalistów" od rowerów, podali dwie odpowiedzi różniące się o 9mm.
marvelo Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 Od ograniczania zakresu w kierunku dużej zębatki korby to jest śrubka H (high), a nie L (low). Jeśli manetka przedniej przerzutki nie chce wskoczyć na pozycję "3" to wykręcaj śrubkę H. Dopiero gdy ta jest maksymalnie wykręcona, a łańcuch wciąż nie chce wskoczyć na największą tarczę korby można myśleć o dłuższej osi suportu. Od ograniczania zakresu w kierunku dużej zębatki korby to jest śrubka H (high), a nie L (low). Jeśli manetka przedniej przerzutki nie chce wskoczyć na pozycję "3" to wykręcaj śrubkę H. Dopiero gdy ta jest maksymalnie wykręcona, a łańcuch wciąż nie chce wskoczyć na największą tarczę korby można myśleć o dłuższej osi suportu.
KrzysztofX Napisano 30 Lipca 2021 Autor Napisano 30 Lipca 2021 Na 100% wykręciłem tę od dużej zębatki, błędnie napisałem literę, na starej przerzutce była tam litera H. Myślę o KRÓTSZEJ osi, z dłuższą byłoby jeszcze gorzej.
marvelo Napisano 30 Lipca 2021 Napisano 30 Lipca 2021 36 minut temu, skom25 napisał: Chyba krótszej. Tak jest, krótszej. Korba dobrze osadzona na osi? Mocno dokręcona? Może spróbuj dociągnąć śrubę mocującą w osi suportu. Czasem pół milimetra czyni różnicę. Śmiało, ten gwint ciężko zerwać. A wysokość przerzutki dobrze ustawiona? Może trochę za nisko?
KrzysztofX Napisano 30 Lipca 2021 Autor Napisano 30 Lipca 2021 Według https://si.shimano.com/pdfs/si/SI-0094A-001-POL.pdf 113mm ale nie wiem czy nie będzie za krótka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.