luki33poznan Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Witam, tak jak w temacie szukam roweru crossowego do 4000 zł. Jak będzie tanszy to też na plus. Ważny jest dla mnie jest stosunek jakości do ceny. Przesiadam się z roweru szosowego, bo chce raz po raz wjechać do lasu czy na polną ścieżkę. Jakieś 70% szosa, reszta 30% to niewymagający teren. Od razu wspomnę że na rowerach i osprzętach raczej znam się słabo, także jeśli to co piszę ma mało sensu to wybaczcie. Podoba mi się Trek Dual Sport 3 2021, piękna maszyna, chociaż słyszałem że „płaci się 1000 zł za markę”. Ale z kolei jest dożywotnia gwarancja na ramę i podobno jest solidny. Drugi który mnie zainteresował to Specialized Sirrus 2.0 2021, tylko nie wiem czy ta konstrukcja da rade w lesie czy na piachu na polnej drodze. No i dodam że w mojej okolicy jest „trochę” dziurawych dróg. Nie wiem czy zaproponowałem warte uwagi konstrukcje, czy może jest coś lepszego w tym przedziale cenowym.
MikeSkywalker Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Od Treka to generalnie wszystko jest lepsze, skoro interesuje Cię stosunek jakości do ceny Pytanie czym dla Ciebie jest jakość, czy trwałość ramy, czy najlepsze podzespoły w danej kasie, czy ogólna trwałość roweru. Choć sam mam Dual Sporta - i chwalę to trójeczkę bym sobie odpuścił. Prawie 4 tysiące za rower z osprzętem Alivio i sprężynowym NEXem? W tej cenie Giant daje powietrzny widelec i 10 rzędowy napęd Deore. Jeśli już to celowałbym w Dual Sporta 2 i zmienił mu amortyzator na coś z górnej półki, NCX-E, Paragon. Na napędzie 3x8 ciągle bez problemu da się jeździć, kiedyś mógłbyś go dopasować pod siebie, a rama została by na lata. Ja uważam że przepłaca się, ale za ramę - która jest naprawdę przemyślana, świetnie się na niej jeździ a i jeśli coś się stanie po latach nie będzie problemów. Sam kupiłem skuszony wieloma pozytywnymi opiniami i razem z żoną jesteśmy z nich zadowoleni. Tyle że jak mówię - mamy niższy model, kupiony jeszcze w okolicach 2500 przed wiruskiem, jeden bez zmian, drugi nieco zmodyfikowany. Giant - bardzo podobny, też mógłby się nadać. Kwestia tego jak to co chcesz kupić ma się do stanów magazynowych w sklepach - bo tam pustki. Sirius - też jak najbardziej się nada, spokojnie da radę w lekkim terenie. Ale - crossowy rower z lekkim widelcem powietrznym z blokadą wypada podobnie. Nie znam geometrii tego Speca, na pewno Trek FX jest bardzo wygodny. Ale - skoro przesiadasz się z szosy, czemu nie baranek i szersze opony w gravelu? Owszem, w lesie czy piachu będzie gorzej, niż z prostą kierownicą, ale skoro większość dystansu planujesz po asfalcie to może to jest jakieś wyjście?
luki33poznan Napisano 20 Lipca 2021 Autor Napisano 20 Lipca 2021 @MikeSkywalkerdzieki za odpowiedz. Wspominając o Giancie miałeś na miałeś na myśli model Roam 1? Nie chce gravela, zamarzyła mi się teraz wygodna, aczkolwiek dość sportowa pozycja. Wybór po dłuższym namyśle padł na Crossa.
MikeSkywalker Napisano 20 Lipca 2021 Napisano 20 Lipca 2021 Tak, Roam 1. Z DS 3 porównywalny jest Roam 2. Sprawdź ceny - spora różnica. A co do baranka - tylko spytałem. Jeśli o to chodzi to geometria Treka jest tym czego szukać - sporo crossów miałem pod tyłkiem i to właśnie DS-a uważam za jednego z tych sportowych.
Artur85 Napisano 21 Lipca 2021 Napisano 21 Lipca 2021 Jeżeli chcesz jeździć trochę w terenie, to Sirrusy raczej te z X będą odpowiednie. Co by nie było szersza opona, te bez X to typowe fitnessy i tam chyba nawet nic szerszego nie zmieścić. W twoim budżecie w grę wchodzi Sirrus X 3.0, ogólnie bardzo fajny. Brakuje jedynie sztywnych osi i niestety widelec jest aluminiowy. A z crossów to wg mnie Roam 1 disc będzie najlepszym wyborem, jeżeli się jakiś znajdzie. Jest już powietrzny amortyzator z blokadą, całkiem fajna waga. Brać crossa w tej cenie ze zwykłym sprężynowym uginaczem nie ma sensu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.