acidee Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 Cześć! Chciałem skrócić linkę od biegów. Samo wykonanie tej operacji nie będzie problemem. Jednak zauważyłem, że na końcu pancerza jest zaciśnięta/nakręcona końcówka. Czy można to jakoś zdjąć i przełożyć po ucięciu lub zakupić? Nie wiem nawet pod jaką nazwą mogę to znaleźć. Pozdrawiam Wojtek
zekker Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 4 godziny temu, acidee napisał: Nie wiem nawet pod jaką nazwą mogę to znaleźć. Końcówka pancerza, w tym przypadku przerzutki.
MikeSkywalker Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 Jak nie zejdzie palcami to delikatnie kombinerkami złap. A jak nie zejdzie (zdarza się) to trzeba będzie kupić nową. Kosztuje grosze.
acidee Napisano 4 Lipca 2021 Autor Napisano 4 Lipca 2021 Dziękuje wszystkim za pomoc! Jesteście niezastąpieni! Jutro będę się do tego zabierał. Mam jednak jeszcze takie jedno pytanko. Linka musi zostać dłuższa a pancerz musi być krótszy. Czy pancerz jest na tyle trwały, że trzeba wyjmować drugą stroną linkę by go skrócić? Czy ewentualnie można go skrócić tak jak izolację w przewodzie elektrycznym?
MikeSkywalker Napisano 4 Lipca 2021 Napisano 4 Lipca 2021 Musisz nieco wyciągnąć linkę, tak żeby znalazła się poza ciętym odcinkiem. Do ucięcia pancerza najlepsza jest specjalna obcinaczka, ale dobre są też szczypce boczne albo szlifierka kątowa.
zekker Napisano 5 Lipca 2021 Napisano 5 Lipca 2021 11 godzin temu, acidee napisał: Czy ewentualnie można go skrócić tak jak izolację w przewodzie elektrycznym? Nie ma szans: https://www.roweryholenderskie.net/pancerze-rowerowe-do-przerzutki-i-hamulca-ktore-wybrac/ Przy pierwszym typie oplotu szło ciąć "boczkami", przy drugim nie było szans (może jakby były nowe i ostre, tym co miałem wtedy w domu to zgniatałem i się wszystko rozłaziło). Obecnie mam nożyce do prętów 350mm (kiedyś kupiłem do przycinania prętów błotników) i idą w linki i pancerze jak w masło. Odnośnie wyciągania linki, to byłbym ostrożny jeżeli ma rozplecioną końcówkę lub mocno zgniecioną. Może nie chcieć się przepchnąć, wtedy chyba lepiej dać nową.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.