Skocz do zawartości

[do 6 000 zł] Cross/MTB/Gravel dla żony 168 cm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień doby.

Chcę kupić rower dla niewiasty wzrostu 1,68 m. w budżecie do 6 tys. zł.

Zastosowanie:
PN-PT do pracy
Weekendy i wakacje po lesie, górkach i pagórkach, „po błocku skisłym w mgłę i wiatr”.

Wymagania:

Cross lub „odchudzony” MTB lub Gravel z PROSTĄ kierownicą

Lekkość – oczywiście relatywnie do budżetu

Hamulce tarczowe

„Koniecznie musi być musi być”: Osprzęt całość – SHIMANO SLX z kasetą 12 rzędową (korba 1 blat)

Podobają się: Rama Mosso; widelec Rock Shocks Reba; marki Specialized, Kross, Qube… ale bez ciśnienia

Myśleliśmy o składaniu, ale „jak się nie ścigasz albo nie jeździsz wyczynowo/zawodowo to kup gotowy” – czy słuszna uwaga – nie wiem.
Do tej pory stockowy Kellys wystarczał :)

Proszę o pomoc w poszukiwaniach i  porady.

Z góry dziękuję.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź.

Z propozycji wnioskuję że SLX poza zasięgiem?

Czy może XT lepszy / taki sam?

Ponieważ, jak już pisałem, żona się strasznie na SLX zafiksowała, więc przydałby się jakiś argument, a znam się oczywiście tyle co nic :)

Napisano

Na "pełnego SLX" nie ma się specjalnie co napalać. Producenci mieszają części z różnych grup, np przerzutka jest XT, korby SLX, kaseta Deore bo trochę tańsza itp. Podobnie, jeśli rower jest na częściach SRAM. Często też montują tańsze hamulce. Ale w tej kwocie każdy napęd będzie działał co najmniej przyzwoicie, nawet, jeśli będzie to "tylko" Deore. 

Lepiej się skupić na innych aspektach, przede wszystkim czy dany rower da się gdzieś jeszcze kupić :)

Przykładowo taki Marin dobrze pasuje do wymagań z drugiego końca skali (gravel flatbar) tylko co z tego, jak nigdzie nie dostępny: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-dsx-2

Jeśli nie musi być 1x, to kolega z wątku obok upolował gdzieś https://www.giant-bicycles.com/pl/toughroad-slr-1

No i wrażenia z jazdy w terenie sztywniakiem na relatywnie wąskich oponach, a MTB ze 100 mm amorem różnią się znacznie. Dobrze byłoby przetestować, żeby się nie zdziwić po zakupie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...