Skocz do zawartości

[odchudzanie] Nowy projekt - Scott Sportster Tour

klon

Rekomendowane odpowiedzi

Masa sztycy po docięciu? Musimy znać objętość obciętego kawałka i gęstość materiału, z jakiego jest wykonany, a potem wykonujemy działanie matematyczne: [(Średnica zewnętrzna sztycy x obcięta długość) - (średnica wewnętrzna sztycy x obcięta długość)] x gęstość aluminium (jego stopy konstrukcyjne niewiele się różnią tym parametrem: https://www.engineeringtoolbox.com/metal-alloys-densities-d_50.html). Jeśli sztyca nie jest cieniowana (a te tańsze zwykle nie są) to można dość dokładnie oszacować, o ile obniży się waga po docięciu. Przy cieniowanych i niezbyt dużych obcinanych odcinkach też wielkiego błędu nie będzie. Tanie sztyce ze słabszych stopów mają dość grube ścianki, więc ich docinanie daje większy zysk niż w tych drogich, z kutym jarzmem, które mają na dole małą grubość rurki. Podobnie jest z cieniowanymi kierownicami, które na końcach mają cieniutkie ścianki.

Jak wspominałem, warto jeszcze wymienić dętki, bo te są naprawdę ciężkie, a opony masz wąskie i ja bym zaryzykował nawet z takimi dętkami: https://karbonowy.pl/detki/726-detka-vittoria-ultralite.html

Lżejsza dętka daje też zwykle nieco niższe opory toczenia, więc to podwójny zysk.

Moim zdaniem klon podchodzi do tematu całkiem rozsądnie. 

P.S. Też wydłubywałem odblaski z pedałów. 

P.S 2.

Już mi się nie chce poprawiać, ale ten wzór który podałem to taki skrót myślowy. Chodzi o to, że objętość walca to pole powierzchni podstawy (koła) razy wysokość, więc "pierkwadrat" x h. Więc wyznaczamy objętość dużego walca (średnica zewnętrzna sztycy), potem małego (średnica wewnętrzna) i odejmujemy, otrzymując objętość rurki. A potem mnożymy przez gęstość materiału.  

Edytowane przez marvelo
  • +1 pomógł 1

@marvelo, możliwe, że będę zmieniał opony na 700x42, Continentale, które polecałeś wcześniej wydają się ciekawe. muszę pojeździć i zobaczyć jak te się sprawdzą na ścierzkach w lesie. Jak zostanę przy Maxxisach, to przy okazji spróbuję ultralite'ów Vittorii. Szkoda tylko, że nie ma ich w wersji pod zawór AV, skoro już mam taki otwór w obręczach, to żal nie korzystać z kompresorów na stacjach ;)

Mały update wagowy, sztyca po ucięciu(około 5,5cm) waży: 281,5g

PXL_20210617_093433345.jpg

Waga całości teraz to 12,64kg.

Edytowane przez klon