Skocz do zawartości

[do 750zł] Rower trekkingowy do jazdy z dziećmi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy możecie polecić jakiś rower mniej więcej do 750zł, aby w miarę fajnie się jeździło i by była możliwość doczepienia fotelika dla dziecka? 

Mam 186cm i ważę jakieś 85kg. O rowerach wiem tyle że mają koła i pedały :D

Napisano

Za 750 tylko używka. Najmniej odbiega od budżetu Riverside 120, ale może byc kiepsko z dostępnością. 

A generalnie ty ważysz już tyle że jest potrzebna kaseta z tylu (nie wolnobieg), tym bardziej z fotelikiem i dzieckiem. Kaseta - czyli w większości przypadków co najmniej 8 biegów z tylu, ceny rowerow z kasetą zaczynają się od 1400-1500 (z wyjątkiem Riverside 120 i Lazaro Aero v1). Ewentualnie mozna poszukać czegoś z piasta wielobiegową Nexus 3. Ciężkie stalowe klocki zaczynają się od 1100, aluminiowe od tych samych 1400-1500.

Napisano

Coś można było by znaleźć, ale czy polecić. Za 750 zł markeciaki, przy których pierwszym serwisie prawdopodobnie wydasz tyle samo na części co on kosztował.

Po mojemu to pomyśl nad większą kwotą, rower kupuje się raz na parę lat

Napisano

Zapomniałem dodać że myślałem właśnie o jakieś używce. Da radę w tym budżecie coś z rynku wtórnego? Na co zwrócić uwagę?

Napisano

Obawiam się, że będzie ciężko i używkę znaleźć w tej kwocie, nawet w kwocie 1000 zł. 

Napęd najważniejszy, kaseta to raczej konieczność przy tej wadze + dziecko ( czyli napęd 3x9 minimum ).

Wklejaj linki co znajdziesz, coś podpowiemy.

Napisano

Wygląd na to, że nie. W specyfikacji ciężko się doszukać info o tych sprzed 2010.

Naprawdę nie pchaj się w tanie rowery, w używki też nie. Wyjdzie Ci potem zrobić te pseudo amortyzatory, czy piasty i będziesz tak czy tak dokładał.

Masz raty 0, rozłóż to na 20 rat i kupisz coś sensownego, a tu ceny od +/- 1600 zł.

Napisano

Myślę, że warto spytać, gdzie mieszkasz. Jak teren płaski, to rower może być jednobiegowy. Holendrom nie przeszkadza jazda z 3 dzieci. Z fotelikiem słabo się jeździ po wertepach, ostre podjazdy są i tak wykluczone. Miejski rower też może być ok. Byle móc go sprawdzić z posiadanym fotelikiem, bo są niespodzianki zależne od wielkości ramy i koła. Moja żona woziła dziecko miejskim rowerem za 550PLN. Zmieniłem w nim przednie v-brakei z plastikowych na porządne i po pewnym czasie dostał wielobiegową piastę, ale to już do jazdy poza miastem. 

Napisano

No OK, używka. A potrafisz odróżnić zużyty napęd od takiego co jeszcze pojeździ,  zdechly amor od działającego, stan piast? Czy może ty od razu z góry zakładasz ze po prostu wydasz drugie tyle w momencie zakupu na doprowadzenie roweru do używalności?

@Wojcio

A tam, przestań. Jednobiegowy rower ma sens tylko w postaci ostrego koła czy singlespeeda. Tania ciężka bezbiegowa "Ukraina" i jeszcze z dzieckiem będzie mogła tylko zniechęcić do jazdy. Sam przecież piszesz ze to się skończyło Nexusem. A autor wspomina, ze nie wie na temat rowerów nic, gdzie on będzie tym sie zajmował...

Napisano

@remover a jeździłeś z dzieckiem w foteliku? Na wertepach główka lata, że strach. Jak zaśnie to właściwie trzeba stanąć, chyba że jest super równa droga. Maluch może nie polubić. Na podjazdach fotel przeważa, na krętej ścieżce majta się na boki. Do czasu, gdy córka przesiadła się na rower na holu, nie było przyjemności z wycieczek, głównie dojazd do dziadków, albo kilka, max kilkanaście kilometrów. Jak jest potrzebny widelec, to już lepiej nie jechać. Ważne jest, by geometria roweru dawała dziecku dosyć miejsca (a nie nos w pupie), dobrze, jak rower jest stabilny. Przerzutka nie zaszkodzi. Ja też montowałem fotelik tylko do miejskiego roweru (mieliśmy dwa mocowania  - ja i żona). Nie wykluczam, że ktoś gania z fotelikiem po 100km, ale to raczej wyjątek. Jest jedno „ale” dzieci rosną na tyle szybko, że czas jazdy w foteliku to jakieś 2 sezony. Stąd fajnie można celować w rower, który posłuży też do innych celów. 

Napisano

Co do typu roweru to w zasadzie OK, ale ma brudny łańcuch, co może oznaczać ogólne zaniedbanie i będą np. Do wymiany napęd, linki, stery… jak możesz go zobaczyć to tak, ale zdalnie, bez macania bym nie kupił. 

Napisano

Możecie dać znać, co sądzicie jeszcze o tych 2 rowerach:

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-trek-su2-0-CID767-IDJRgPh.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5

https://www.olx.pl/d/oferta/trek-7-3fx-rower-miejski-CID767-IDJPRLn.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Do tego pierwszego, mam najbliżej, ale w planach w przyszłym tygodniu podróż na Śląsk, więc mogę obejrzeć i tego w Częstochowie i Bytomiu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...