superbowl Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Cześć, mam następujący problem. Posiadam rower miejski motobecane, który postanowiłem przerobić na szosówke. Z tyłu założona była przerzutka Shimano Position z drucikiem zamiast linki. Niemniej jednak sama manetka była w opłakanym stanie więc postanowiłem ją wymienić na zwyczajna szosowa manetkę przykręcaną do ramy bez żadnego stopniowania. Oczywiście na lince. Tutaj pojawia się problem , bo o ile mogę manetka naciągnąć linkę i wrzucić łańcuch na inną tarcze to tylna przerzutka nie trzyma tej pozycji i odbija z powrotem . Jak można to rozwiązać ?
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Bo przerzutka nie jest od żadnego "trzymania", to prosty mechanizm. Od zapewnienia napięcia linki (a tym samym utrzymywania przerzutki w jednym miejscu służy manetka), którą zapewne za słabo skręciłeś, a w ogóle to indeksowana byłaby o niebo lepsza
Mr. Dry Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Akurat Positron został zaprojektowany inaczej niż powszechnie znane nam przerzutki. I to właśnie w nim przerzutka jest od trzymania pozycji a manetka pracuje w trybie ciernym. Tylko, że to rozwiązanie nie może być na lince tylko cięgnie. Jak nie wyrzuciłeś jeszcze drutu to może Ci się go uda Ci się to poskładać.
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Dobra, zrozumiałem że przerzutke też wywalił
superbowl Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Wygląda to tak. Tylna przerzutka jest nieoryginalna. Drucik mam, ale problem z nim jest taki, że zakończenie jest długie i całkowicie sztywne. Nie będzie zawijać mi się na manetce tak jak robi to linka
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia 2021 Napisano 4 Kwietnia 2021 Czyli dobrze pisałem, problem to manetka, która nie trzyma linki, dokręć
superbowl Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Napisano 4 Kwietnia 2021 Dzięki, rzeczywiście problem był taki prozaiczny.
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia 2021 Napisano 4 Kwietnia 2021 Wymień jeszcze na indeksowaną to zadziała lepiej, koszt niewielki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.