Skocz do zawartości

[1500zł] damski do jazdy po lesie / ścieżkach rowerowych Lekki)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

poszukuję roweru dla żony do jazdy po lesie / po ścieżkach rowerowych / po parku. 

Najważniejsze wymaganie to żeby był lekki, bo mieszkamy w bloku i mamy taką windę, że trzeba podnosić rower na jedno koło bo inaczej się nie zmieści :) 

Oprócz tego:

amortyzator przód
przerzutki przód + tył ~ 21 przełożeń
Dla osoby 159 cm wzrostu.

Patrzyliśmy w decathlonie i tam są jakieś ze dwa rowery co mieszczą się w tej cenie (link poniżej), ale pytanie czy jest coś lepszego w podobnej cenie. A no i teraz pozamykane ale jak ktoś zna jakieś sklepy w Katowicach lub okolicy z dobrymi cenami to się przejdziemy.

https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-jolene-6-0-bialo-zielony-damski/_/R-p-X8670738

Napisano

Ustalmy na początek co znaczy lekki? Bo linkowany to na oko 14,5 kg. Generalnie połączenie lekki (dla mnie to taki do 12 kg) + amortyzator + 1500 zł nie istnieje, nawet wśród używek.

Napisano

Ten rower co podałem w linku żona próbowała podnieść na jedno koło i dała radę - jeśli dobrze sprawdziłem ten model waży 14,6 kg. Więc taki rower można nazwać 'lekkim'

Ale jeśli nie ma rowerów o takiej wadze w takiej cenie, to trudno, będę szukać takich o większej wadze.

Napisano

bardziej ziemia i szutry ;) 

Co do przerzutek - szczerze mówiąc ja mam 3 przełożenia z przodu i 7 z tyłu, ale jeśli inne warianty są lepsze to czemu nie. Dodam że żona do najszybszych nie należy, więc jak już będziemy jeździć to będzie to bliższe rekreacji niż wyścigom ;)

A no i co do wzrostu i wagi to jest 159cm/60kg

Napisano
51 minut temu, lluukkas napisał:

amortyzator przód

Na dzień dobry dorzucasz do wagi roweru 2 kg na coś co i tak nie będzie działało. Niestety pokutuje opinia że to "coś" co producenci dumnie nazywają amortyzatorem jest niezbędnym wyposażeniem. Przeciętnemu użytkownikowi jest do niczego nie potrzebny. A jeżeli już to ceny samych amortyzatorów które są naprawdę amortyzatorami zaczynają się od 800-1000 zł.

Podam Ci przykład roweru w okolice którego bym celował: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-stinson-1

Napisano

Pytanie czy taki amortyzator na pewno nie zadziała podczas pokonywania krawężników bądź jakiejś kamienistej / korzenistej drogi?

Z własnego doświadczenia myślę, że jadąc po jakichś kocich łbach czy krawężnikach, jednak jest jakaś różnica, a dla osoby, która nie jest wirtuozem jazdy taki amortyzator może być pomocny ,np gdy praktycznie nie robi się ruchów aby "pomóc" rowerowi pokonać krawężnik.

Napisano

Miałem dać tańszą opcję tego co zaproponował @chrismel, ale po tym co napisałeś zmieniłem zdanie 😄. I jeszcze dochodzi wzrost, czyli raczej odpadają crossy Kands i pochodne. Unibike Prime też od 17 cali. Na wolnobiegu nigdy nie proponuję rowerów, ale ... Czy 1500 zł to max.? Bardzo fajny jest https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside900/_/R-p-300794, ale to znacznie powyżej budżetu...

EDIT. Wg info ze strony Kands 17 cali powinien być dobry. Można się przymierzyć albo kupując online oddać po przymierzeniu w domu. Kwestia dostępności.

Napisano

Mogę nagiąć trochę ten budżet, żeby mieć też odniesienie do tych trochę droższych. 

Ten przywołany wygląda nieźle, jednak muszę przemyśleć cenę.

Tylko chyba lepiej brać rower z kasetą a nie z wolnobiegiem?

Napisano
1 godzinę temu, lluukkas napisał:

Pytanie czy taki amortyzator na pewno nie zadziała podczas pokonywania krawężników bądź jakiejś kamienistej / korzenistej drogi?

Kamienista droga małe szanse... nie regulujesz go a żona w tym wzroście raczej nie jest bardzo ciężka.  Nawet powietrzne przy małej wadze maja problem.  Jak wybierają to są za misiowate. 
Optymalny to karbonowy widelec.

30 minut temu, lluukkas napisał:

Zdecydowanie lepiej z kasetą.

Napisano
1 godzinę temu, lluukkas napisał:

Mam w rowerze trekkingowym najlepszy powietrzny amortyzator jaki był dostępny na rynku w momencie zakupu do tego typu rowerów (Marzocchi TXC). Jeżdżę na tym rowerze nawet po trasach MTB. I nawet taki amortyzator jest całkowicie zbędnym balastem a jego przydatność wynosi 0 (słownie: zero). Całkowicie odmiennie przedstawia się sytuacja w przypadków rowerów MTB i amortyzatorów o skoku 100mm+. Ale nie rozmawiamy o rowerze do jazdy wyczynowej czy choćby w trudnym terenie tylko o typowo rekreacyjnym. Osobiście nie spojrzałbym nawet w stronę roweru z amortyzatorem, czy raczej z ciężkim kowadłem które producenci tak nazywają.

Oczywiście najlepiej żeby rower miał kasetę, w przypadku napędu 1x minimum 9-cio biegową (11-36) ale ten element jest stosunkowo łatwo wymienić po zużyciu oryginalnego napędu. Ważne żeby reszta podzespołów była przyzwoita. Wtedy doinwestowując rower trochę za jakiś czas mamy przyzwoitą maszynę na lata. I znów niestety na rynku jest tak że producent wkłada dobrą tylną przerzutkę a całą resztę robi z plasteliny. Wtedy wykonanie upgradu roweru to już są pieniądze porównywalne z zakupem nowego bo do wymiany jest praktycznie wszystko. Nie wiem jak jest z tym Marinem. Podałem go tylko jako przykład czego powinien szukać przeciętny użytkownik. Ale sama firma budzi generalnie u mnie dobre skojarzenia bo dwóch znajomych jeździ na gravelach od nich od roku i serwis ogranicza się na razie do smarowania łańcucha i pompowania kół.

Napisano
36 minut temu, lluukkas napisał:

Oczywiście! Tylko z początku patrząc na budżet i wzrost różne głupie myśli miałem 😀. Linkowany przez Ciebie Romet ma wolnobieg i Twój rower na 95% również.

W Jaworznie powinien być https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-120/_/R-p-300806?mc=8577821 - możecie podjechać, przymierzyć i zmierzyć jak szeroka opona wejdzie. Jeżeli jest dużo miejsca (chętnie bym się dowiedział ile) to można założyć najszersze co wejdzie i jest fajny, prosty rowerek do miasta z bardzo dobrą gwarancją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...