Skocz do zawartości

[3000+] Rower MTB do jazdy głównie po lesie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Poszukuje swojego pierwszego roweru do 3000 zł może być z lekkim haczykiem ponad 3 tysiące,

W jednym z salonów przejechałem się na niektórych tegorocznych modelach takich jak:

Kross Level 4.0, Giant Talon 2/2-GE ,Treck Merlin bodajże 6 i kellys spider 50 - z tych wszystkich najlepiej czułem się na talonach nie ukrywam.

Mógłbym prosić o opinie na temat najlepszego wyboru spośród tych modeli i polecenie godnych rowerów do tej kwoty?

Mój wzrost to 178 waga 105 KG

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano
Cytat

Treck Merlin bodajże 6

A bodajże nie ma takiego roweru.

Czytałeś inne podobne tematy? Ja/my mamy szukać specyfikacji rowerów, które podajesz?

Napisano

Powinienem napisać, że z tego wszystkiego Kellys ma najlepszą ramę (taperowaną - doczytaj) a Kross najlepszy napęd ale jeżeli najlepiej czułeś sie na Talonie to go bierz. Reszta jest mało istotna 

Napisano

Jest to dość ciężka decyzja, nie ukrywam że na reszcie tez było spoko więc generalnie jestem otwarty na zakup - nie mam klapek na Talona :) taperowana rama będzie lepsza do rozbudowy na przyszłość?

Napisano

Do ramy bez tapera już teraz prawie nie można dokupić dobrego taperowanego amortyzatora. To właściwie jedyna różnica ale istotna. Lekki nie jesteś więc tanie amortyzatory ze sprężyną stalową (jak w tych rowerach) pod Tobą szybko przestaną działać.

Napisano

Mniejszy problem miałem z kupnem auta niż z kupnem roweru ;) ciężki wybór - sorki za literówkę

22 minuty temu, chudzinki napisał:

Jak musi być taper (jeszcze długą będą budżetowe amortyzatory pod zwykłe główki 😀) to http://unibike.pl/link29.html - sprężynowy amortyzator, ale cała reszta OK

lub https://nrowery.pl/mtb-29/143-cayon-al-3x9.html - powietrzny, ale gorszy napęd.

Trek...

@bakczan, z "Twoich" ja bym wybrał Krossa.

i oba mają taper?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...