Skocz do zawartości

[Kierownica szosowa] Średnica w miejscu chwytu

Serower00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

kupiłem szosówkę i mam wrażenie, że średnica kierownicy w miejscu chwytu górnego czy dolnego jest bardzo mała, jakby bardzo cienkie rurki. Pytanie czy to kwestia owijki, czy kierownica faktycznie jakaś chuda. Nie znalazłem nigdzie informacji na temat średnic w kierownicach szosowych, w miejscach chwytu -czy jest standard, czy są różne. W poprzedniej szosie miałem dużo grubszy chwyt. Rower to Scott Speedster. Doradźcie proszę, pozdrawiam.

Napisano

W standardowej kierownicy szosowej średnica rurki powinna wynosić 1 cal = 25,4 mm, nie licząc środka, gdzie łapie mostek. Jeśli masz wrażenie, że jest cienko, to być może poprzednio miałeś podwójnie nawiniętą owijkę, lub grubszą owijkę nawiniętą gęsto.

Napisano

Kierownice szosowe w miejscu chwytu i montażu manetek mają standardowo 23,8 mm, a nie 25,4 mm. Górna część może mieć więcej albo być spłaszczona, zwłaszcza w kierownicach z mocowaniem mostka 31,8 mm. Stare stalowe kierownice (np. w Rometach) miały 22,2 mm i można było na nie założyć klamkomanetki na prostą kierownicę (jeździłem tak parę lat z klamkomanetkami Alivio przeznaczonymi jeszcze do hamulców cantilever, i nawet hamulce dobrze działały).

https://bike.bikegremlin.com/3784/bicycle-handlebar-dimension-standards/  

Napisano

Rurki w dolnym chwycie maja ok. 24mm średnicy, co by wskazywało na 23,8. W takim razie, pewnie wina owijki, bo to jakaś zwykła pianka. Poprzednia nie było podwójnie nawinięta, była zapewne grubsza. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...