Serower00 Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 Witam, kupiłem szosówkę i mam wrażenie, że średnica kierownicy w miejscu chwytu górnego czy dolnego jest bardzo mała, jakby bardzo cienkie rurki. Pytanie czy to kwestia owijki, czy kierownica faktycznie jakaś chuda. Nie znalazłem nigdzie informacji na temat średnic w kierownicach szosowych, w miejscach chwytu -czy jest standard, czy są różne. W poprzedniej szosie miałem dużo grubszy chwyt. Rower to Scott Speedster. Doradźcie proszę, pozdrawiam.
nctrns Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 W standardowej kierownicy szosowej średnica rurki powinna wynosić 1 cal = 25,4 mm, nie licząc środka, gdzie łapie mostek. Jeśli masz wrażenie, że jest cienko, to być może poprzednio miałeś podwójnie nawiniętą owijkę, lub grubszą owijkę nawiniętą gęsto.
marvelo Napisano 20 Marca 2021 Napisano 20 Marca 2021 Kierownice szosowe w miejscu chwytu i montażu manetek mają standardowo 23,8 mm, a nie 25,4 mm. Górna część może mieć więcej albo być spłaszczona, zwłaszcza w kierownicach z mocowaniem mostka 31,8 mm. Stare stalowe kierownice (np. w Rometach) miały 22,2 mm i można było na nie założyć klamkomanetki na prostą kierownicę (jeździłem tak parę lat z klamkomanetkami Alivio przeznaczonymi jeszcze do hamulców cantilever, i nawet hamulce dobrze działały). https://bike.bikegremlin.com/3784/bicycle-handlebar-dimension-standards/
Serower00 Napisano 20 Marca 2021 Autor Napisano 20 Marca 2021 Rurki w dolnym chwycie maja ok. 24mm średnicy, co by wskazywało na 23,8. W takim razie, pewnie wina owijki, bo to jakaś zwykła pianka. Poprzednia nie było podwójnie nawinięta, była zapewne grubsza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.