Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Dziwna pozycja i luźny łańcuch

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam problem z przerzutką tylną (Ultegra RX) - miałem takową już kiedyś, ale nie przypominam sobie, aby podnosiła całość tak, że niemalże styka się z widełkami (dźwignia napinacza dotyka osłony). Zdjęcie z położenia duży blat przód + najmniejsza koronka z tyłu, śruba B jest wkręcona maksymalnie, gdyby ją wykręcać, przerzutka leci jeszcze wyżej:

EDIT:
Znalazłem rozwiązanie - spojrzałem raz jeszcze i dopiero teraz zauważyłem, że tam są dwa ograniczniki a nie jeden... opierało się na blokadzie na haku nie tym co trzeba. Poprawione i w efekcie jest ok pozycja + nie ma już luzu (musiałem wykręcić nieco śrubę B aby móc w ogóle ustawić). 

QSmg3gK.jpg

Montaż na tyle wydaje się ok, całość zatrzymuje się na blokadzie na haku:

POpXWzz.jpg

Druga sprawa, to luźny łańcuch na skrajności mały blat przód + mały na tyle.

Wiadomo, że jeździć tak nie będę, zresztą wtedy obciera przednia przerzutka, ale luźny pozostaje jeszcze aż do połowy kasety.

Dla porównania daję też zdjęcie z drugiej skrajności (duży blat przód + największa koronka tył) - łańcuch raczej jest za długi, ale tylko troszeczkę, więc skąd aż tak duży luz?

Korba to GRX 48/31T, kaseta natomiast 11-28, a więc do max. pojemności tej Ultegry RX jeszcze daleka droga (aktualne 34 vs 39 max)

1qfRCpl.jpg

B19I1uA.jpg

Napisano

Masz źle zamontowaną przerzutkę. Łącznik przerzutki który przykręcasz do haka w ramie powinien być ustawiony bardziej w pozycji poziomej, u Ciebie jest ustawiony prawie pionowo. Zdejmij ten rower z tego stojaka i jeszcze raz zrób zdjęcia przerzutki z bliska. Powinno być tak jak na pierwszym zdjęciu.

Screenshot_2021-02-16-15-18-44-863.jpeg

Screenshot_2021-02-16-15-29-52-176.jpeg

Napisano

Strzelam ze KMC X. Tylko jaki to ma wpływ?

Polecam instrukcje Shimano. Tam jest dokładnie sposób montażu.

Napisano

KMC X11-93.

Już zrobione, w kilka minut po napisaniu tematu zajrzałem jeszcze raz, poprawiłem i dodałem edita.

Swoją drogą, przerzutkę mocowałem pierwotnie na szybko bo byłem zarobiony, a potem rower był w serwisie na zakładaniu linek, regulacji przerzutek... no i zostawiono to tak. Cóż, zostawiałem w serwisie z myślą "szanuję mój czas" - więcej tego błedu nie popełnię i sam się tym zajmę. 

Napisano
3 minuty temu, skom25 napisał:

Strzelam ze KMC X. Tylko jaki to ma wpływ?

Na tych srebrnych ogniwach są charakterystyczne ścięcia do złudzenia przypominające technologię Shimano IG,  którą Shimano porzuciło z końcem lat 90'.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...