Skocz do zawartości

[Klucz] Wybór zestawu kluczy dynamometrycznych.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Nt. kluczy dynamometrycznych ogólnie jest już temat, więc z pytaniami na nim się opieram.

Poszukuję do mojego domowego zastosowania kluczy dynamometrycznych. Mam 3 rowery do robienia, 2 fule i 1 ht. Szukam w zakresie ok 2-60 Nm, tak aby mostek, zawieszenie, korbę, piastę dokręcać na odpowiedni moment. Niestety moje wyczucie jest słabe bardzo i zazwyczaj używam za dużo siły :)

Zastanawiam się jak najlepiej dobrać klucze zakresami i marką, żeby się zmieścić w zakresach. Naturalnie klucze do amatorskiego zastosowania, czyli raz do roku pełny serwis roweru, od czasu do czasu dokręcić zawiechę,   itp.

Mój pomysł to Mighty 2-24Nm, do mniejszych rzeczy i części zawieszenia, najczęściej on będzie używany. Nie wiem za bardzo co z tym zakresem 24-60nm. Myślałem o Jonnesway 10-60 lub 20-100 ( jest sens kupować więcej niż 60nm?), ale zastanawiam się czy nie ma tańszych kluczy, bo ten klucz będzie używany podejrzewam 2-3 razy w roku, po jednym na każdy rower. Może yato? https://allegro.pl/oferta/yato-klucz-dynamometryczny-3-8-10-60nm-z-blokada-9658208300 za 120zł, poand 100 taniej od jonnesway i z rozsądnym zakresem.

• Mod Team
Napisano

Od siebie do małych momentów polecę klucz PRO wraz ze wszystkimi potrzebnymi końcówkami. Do większych momentów wystarczy klucz do dokręcania kół w samochodzie. Niemal każdy z nich zaczyna się od 30 Nm, więc nie ma potrzeby wydawania kasy na produkty dedykowane.

Napisano

Ja polecę dwa przeciwne podejścia... 

1. Prosty klucz wychyłowy o zakresie do 12-15Nm - dokładność wystarczająca z nawiązką do zastosowań wokółrowerowych, jeśli się go nie przeciągnie to jest niezniszczalny i niezawodny (czego nie można powiedzieć np. o kluczach mechanicznych, szczególnie beznazewnych/chińskich).

2.  Jeśli lubisz posiadać porządne narzędzia to kup jeden, przyzwoity klucz o zakresie od 2-3 do 15-24Nm (np. Wera, Proxxon, Wiha, Beta itp.) a resztę zakresów w przypadku domowych robótek bym sobie odpuścił. Ile masz gwintów w rowerze gdzie trzeba mocniej kręcić? Kasetę, gdzie trzeba ją po prostu dokręcić mocno i dynamometr nie jest potrzebny? 

Klucz mighty to chińszczyzna z drukowaną (w drukarni ;)) tabelą kalibracji identyczną dla każdego z taśmowo tłuczonych egzemplarzy klucza. Wiadomo, że rower to nie teleskop Hubble'a ale przy niskich momentach wolę mieć pewność niż nadzieję ;).

Napisano

Jonnesway 2-10. Pamiętaj że im większy zakres, tym mniejsza dokładność. Jonnesway ma też inne, przejrzyj.

Nie kupuj nico co jest brandowane markami rowerowymi. Lepiej typowo z firm narzędziowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...