grzegorzciepiel Napisano 26 Stycznia 2021 Napisano 26 Stycznia 2021 Cześć Mam rower szosowy, korbę FSA Omega, duży blat do wymiany, ramiona pozdzierane, brak śruby do lewego ramienia korby - jak przyszło to ogarnąć to stwierdziłem że lepiej poszukać nowej korby. Chciałem nowszą omegę ale okazuje się że tam jest jakiś inny suport i nie da rady. Teraz mam megaexo 4000. Zatem prośba do Was - co da radę abym nie wtopił kupująć? Nie musi być FSA
abdesign Napisano 26 Stycznia 2021 Napisano 26 Stycznia 2021 Magaexo to suport nie mufa ramy. Niestety to suport niepopularny więc pożegnaj go z korbą. A do nowej dobierz już właściwy pod kupowaną korbę. Rama ma standardowe gwinty, więc nie ważne jaki suport wkręcasz, standardowy Shimano czy magaexo czy jeszcze inny byle był kompatybilny z korbą.
grzegorzciepiel Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Napisano 27 Stycznia 2021 OK to może usystematyzujmy Zmierzyłem ramę - jest od otwory do otworu 68mm, obecnie jest założone Megaexo 4000 i korba FSA omega, starsza wersja 5-cio ramienna Czym mogę to zastąpić, zakładając że suport też wymienię? Czy takie coś jest OK? https://www.olx.pl/oferta/korba-fsa-omega-plus-wklad-suportu-CID767-IDEgiPE.html#5109551128
abdesign Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 Dalej chcesz wymienić na korbę o ośce 19mm - czyli dalej lądujesz w niepopularnym standardzie. Pasującym tylko do samego siebie... innej korby nie włożysz w ten suport - nawet innej FSA, innego niż FSA suportu jak siądzie nie kupisz tylko ich wściekle drogi bo nie ma innych na 19mm. Suporty do tego rozwiązania FSA robi tylko FSA i sprzedaje je drogo. Ale tak oczywiście zewnętrzne gwinty suporty do Twojej mufy mają identyczne - wszystko jedno czy wkręcasz shimano czy mega od FSA... Tyle że jak sobie zobaczysz dobre - droższe korby FSA - to tam swojego "cudownego" patentu z cienką ośką nie stosują.
grzegorzciepiel Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Napisano 27 Stycznia 2021 To nie jest tak że chcę - nie znam się więc poszedłem torem - miałem FSA to szukałem FSA zwłaszcza że suport jest w dobrym stanie. Nie chcę też wydać dużo - rozumiem że np nowa tiagra 4700 + suport https://www.rowertour.com/p/17882/shimano-bb-rs500-lozyska-suportu-wciskane-press-fit będą pasowały? Dziękuję Artur że mnie prowadzisz przez temat, widzę że początki z szosowymi gratami są zawiłe.
abdesign Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 A masz ramę z mufą presfitową czy normalną bsa? - Co to za rower?
leejoonidas Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 Mufę ramy Kolega "grzegorzciepiel" ma gwintowaną o szerokości 68mm, korba FSA 50/34 współpracuje z dziesięciorzędową kasetą. Dobrym wyborem jest zakup zestawu Shimano Tiagra korba FC-4700 + Suport Shimano Tiagra BB-RS500 BSA i po kłopocie. Do tego klucz do suportu jeden z tych dwóch poniżej.
abdesign Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 Owszem ja to wiem, Ty to wiesz... i to bez odpowiedzi na moje pytanie..., Ale ja lubię jak ktoś sam dochodzi do swoich wyborów, przy okazji nieco pogłębiając wiedzę.
leejoonidas Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 Przepraszam Kolegę "abdesign" że się wciąłem, ale skoro zadajesz pytanie pod tytułem czy masz ramę z mufą presfitową czy normalną bsa, kiedy już wiadomo że gość podał Ci szerokość mufy 68mm, to dla kogoś czytającego i obeznanego w tym temacie może się wydawać że jednak czegoś nie wiesz. Ale to tylko moje spostrzeżenie i nie bierz tego do siebie.
abdesign Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 e tam, wcinaj się. Czytasz sobie 68mm... hmmm - wiesz co to za mufa... ale kolega Ci wrzuca potem propozycje czy "będzie pasować" i linki do wciskanych suportów... A jak mierzył to musiał widzieć gwint... no nie ma innej opcji. (Edyta: chociaż cholera mogę nie mieć racji i kolega @grzegorzciepiel mierzył bez wykręcania) mówię - lubię jak ten co pyta - sam wpada na odpowiedź
grzegorzciepiel Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Napisano 27 Stycznia 2021 Jeszcze nie zdemontowałem megaexo bo najpierw szukałem czegoś pod ten suport ponieważ nie mam klucza no i jest sprawny i nawet znalazłem: https://www.olx.pl/oferta/korba-szosowa-fsa-omega-50-34-10s-suport-fsa-CID767-IDHDVBx.html#9a5f920394 ale kontakt z panem dość ciężki jest Stąd pytam dalej - rozumiem że suport musi być WKRĘCANY a nie wciskany>? 68 wymierzyłem po ramie od końca do końca przy suporcie, nie wiem na ile ten pomiar jest prawidłowy
grzegorzciepiel Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Napisano 27 Stycznia 2021 ;D tak, z szerokości. Dam znać jak wreszcie kupię apropos klucza, który pokazał kolega - domyślam się że tym samym już nie wykręcę megaexo?
abdesign Napisano 27 Stycznia 2021 Napisano 27 Stycznia 2021 Wykrecisz, te same klucze co do Shimano. No z szerokości o ~2cm w pomiarze nie mogłeś się pomylić ... no i widzisz ten suport (łożyska są na zewnątrz) w przeciwieństwie do takiego wciśniętego w ramę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.