Skocz do zawartości

[Przerzutka] FD-4700 Tiagra; Uciekająca linka

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Kupiłem rower z przerzutką Tiagra 4700. Zawsze wymieniam śruby nie nierdzewne, więc i tym razem tak postąpiłem.

Dzisiaj chciałem wszystko wyregulować i pojawił się problem. Linka wyślizgiwała mi się z ramienia przerzutki. Śrubę dokręcałem mocno, z zalecanym momentem. Mimo to, pierwsze naciśnięcie klamki i linka się ześlizgiwała.

Śruba dociska taką podkładkę, która dociska linkę ( zdjęcie śruby z Ultegry).

Shimano Ultegra FD-6800 Cable Fixing Bolt Unit

SHIMANO ULTEGRA FD-R8000 Front Derailleur Cable Fixing Bolt Unit Y2BA98010  - $13.85 | PicClick

Ścięta część podkładki jest skierowana na zewnątrz, wydaje mi się że u mnie też tak było. Jedyna różnica jest taka, że wywaliłem ten metalowy pierścień na środku. Czy z tego powodu linka może nie trzymać?

Na próbę odwróciłem podkładkę, tak żeby ścięcie było w stronę przerzutki i wydaje mi się wstępnie, że linka się trzyma. Ktoś wie o co chodzi i gdzie może leżeć problem?

Napisano

Konwerter? Nie, jest tak jak był. Linka ewidentnie się ześlizgiwała. Naciągałem ją bardzo mocno, po dokręceniu sprawdzałem. Ruch manetką żeby wejść na blat i linka uciekała. Odwróciłem podkładkę i było OK. Kompletnie nie rozumiem dlaczego. Ten drucik w środku trzyma pewnie podkładkę żeby była na środku. Zamieniłem go na oring, więc jest to samo.

Przeszła mi przez myśl jeszcze jedna rzecz. Z racji że zmieniałem układ pancerzy, wymieniłem linkę bo była za krótka. Wsadziłem Clarks. Może ona jest jakaś cieńsza i podkładka jej nie dociska?

Napisano

Oring jest malutki, nie wystaje poza podkładkę, przerwa w przerzutce duża. Fabrycznie był tam drut który wystawał znacznie bardziej.

Napisano

Problem chyba rozwiązany. Ten drut na środku chyba jednak jest potrzebny...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...