Skocz do zawartości

[suport] Jaki suport pressfit do Trek Superfly

KarolekKrasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie. Jestem na etapie wymiany suportu w rowerze trek superfly. Jaki mam dokupić suport czy łożyska same, pasujące do tego modelu ? Niżej podaję parametry suportu.

Korba - Shimano Deore XT, 36/26

Oś suportu - PF89.5

Znalazłem to https://sklep.token-polska.pl/suport-bb841ps-p-26.html

https://sklep.token-polska.pl/tf24-zestaw-3-w-1-p-33.html

Pierwszy jest tańszy, ale tego ninija dużo osób chwali, warto dopłacać ? Czy może coś innego ktoś poleci ?

Napisano

Jeden stwierdzi, że lepszy Token inny, że Shimano :)

Jeśli masz mufę w dobrym stanie to można tam wsadzić 841ps. Łożyska są takie same jak w Ninji, a w dobrej mufie nie powinien skrzypieć,

Co do tego zestawu TF24 to na pewni Ci takie potrzebny. Może starczy sam suport 841-41 .

Napisano

Z reguly plastikowe wklady sa jednorazowego uzytku. Te aluminiowe daja, z reguly, mozliwosc wymiany lozysk. To jedna zaleta. Kolejna, to poprawienie liniowosci osadzenia lozysk w karbonowych mufach. Dalej, osadzenie wkladu przez jego skrecenie jest solidniejsze niz wciskane plastikowe miski.

Ninja Tokena chociaz jest aluminiowym skrecanym wkladem troche mija sie z ww punktami. Poprzez dolozenie plastikowego kolnierza, wklad traci potencjalna funkcje poprawienia liniowosci mufy. Kolnierze dopasuja sie do mufy. Ma to oczywiscie znaczenie w przypadku mufy z problemami, a znajac jakosc wykonania muf karbonowych, mozna miec duze szanse na takie problemy.

Kolejnym problemem Tokena jest nie tak latwo wyciagane lozysko. Nie pamietam z ktorej strony ale jedno jest bardziej zabudowane od srodka.

W porownaniu z konkurencja Token pod tym wzgledem wypada dosc slabo. Jego plusem jest cena i to z tego powodu jest dosc popularny w Polsce. Pewnie z dostepnoscia innych tego typu opcji nie jest rowniez rozowo. W "swiecie" zdecydowanie dominuja inne marki, Token praktycznie nie przewija sie w tematach okolo suportowych.

Na pewno Ninja jest solidniejsza opcja, w porownaniu do plastikowego, osadzenia wkladu w mufie. Majac wybor pomiedzy powyzszymi opcjami wybralbym, pomimo niedoskonalosci, Ninja. Wlasnie z powodu solidnego osadzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...