Ghost80 Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Witam, jako że kaseta i łańcuch była do wymiany po analizie na tym forum, więc postanowiłem zrobić to sam :-D. Z wymianą kasety zero problemów, natomiast z łańcuchem nie mogłem sobie poradzić a raczej z pinem, który już fabrycznie chyba tam był, nie mogłem go poprawnie skuć bo szpilka z zakuwacza tańczyła na pinie, ćwiczyłem na starym łańcuchu rozkuwanie i skuwanie, odbywało się to bez problemu, ale z tym pinem nie było łatwo jakiś chyba twardszy, nie zostaje na nim charakterystyczne wgłębienie. Teraz pytanie zasadnicze, czy tak powinno być ?
seraph Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Jeśli łańcuch się w tym miejscu luźno zgina to spoko - jeździć, obserwować.
SoloTM Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Jak wyżej. Ewentualnie kup sobie spinkę kmc cl566r. Wtedy na łańcuchu musisz zrobić dwie takie same końcówki z dziurką ( mama - mama ) i spiąć spinkę palcami. przykład ( w sklepach te z powinni miec - max 10 pln ) https://allegro.pl/oferta/spinka-do-lancucha-shimano-zapinka-9-rzedow-9471725713
Ghost80 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Nie napisałem jeszcze o jednej rzeczy, pin z jednej strony lekko wystaje, ciekawi mnie czy ten pin jest oryginalny jakiś wytrzymalszy i czy do niego trzeba mieć jakiś lepszy skuwacz ?
seraph Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Może i trochę wytrzymalszy, bo ma wytrzymać zakuwanie - reszta pinów jest jednorazowa wg Shimano. Możesz się pobawić skuwaczem tak, żeby wystawał symetrycznie, ale to jest kwestia estetyczna o ile wystająca cześć nie poszerza łańcucha.
Mod Team safian Napisano 2 Października 2020 Mod Team Napisano 2 Października 2020 Czytałeś instrukcję? https://xanadu.com.pl/doc/shimano/DeoreXT-M780/SI-09L0A-002-POL_v1_m56577569830755673.pdf Jest tam odpowiedź chyba na każde zadane pytanie.
Ghost80 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Dzięki za instrukcję, ale problem w tym, że dostałem inny pin niż w instrukcji i teraz zachodzi pytanie, czy to oryginalny pin od producenta, czy jakiś inny zamiennik?
SoloTM Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Pin oryginalny jest czarny i łamany ( po wciśnięciu pina ułamujesz połowę ) Jeśli jednak zrobi się to nawet z pinem zwykłym, ale dobrze to nic się nie stanie i będzie można jeździć. https://panrower.pl/pin-do-laczenia-lancucha-shimano-9-rz-zlacze-cn7700-hg93-hg73-hg53-p-278.html
Gość Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 A po co skuwać i robić sobie problemy, skoro można użyć spinki?
Ghost80 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Dla jednych problem, dla innych nie ma problemu, kupiłem łańcuch z chyba fabrycznym pinem? i odpowiedni sprzęt i się do końca nie udało. Czy ktoś z Was zakuwał taki pin i może powiedzieć, jak to się powinno zrobić? wydaje mi się, że tego pinu nie da się bardziej zakuć, bo przelatuje na drugą stronę, używałem nowy zakuwacz PROX YC-325SC 7-11 RZ. Docisk. PS. Oczywiście zakupię spinkę, bo to będzie najmniej problematyczne.
SoloTM Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 Wkładasz pin w łańcuch. Skuwaczem wciskasz go tak, żeby po obu stronach wystawał tyle samo. Możesz to poczuć, usłyszeć, że wskoczył na swoje miejsce. Urywasz palcem lub kombinerkami połowę ( pin właściwy zostanie w środku ) i sprawdzasz czy lancuch dobrze się zgina w tym miejscu. Jeśli nie to sprawdzasz czy wystaje po obu stronach tyle samo. Jesli nie to znowu skuwacz i poprawiasz. I znowu sprawdzasz. Jesli jest równo, a łańcuch nie zgina się idealnie to weź śrubokręt płaski, włóż pomiędzy wewnętrzne ogniwa łańcucha i delikatnie poruszaj rozepchnij aż będzie zginal się dobrze.
Ghost80 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 Soltom, ale ja miałem inny pin w nowym łańcuchu, tam nie ma co łamać.
Mod Team safian Napisano 2 Października 2020 Mod Team Napisano 2 Października 2020 Czytam już piąty raz i dalej nie ogarniam problemu. Z tego co rozumiem kupiłeś łańcuch z jakimś pinem, spiąłeś tym dołączonym pinem, który jest inny niż oryginalny Shimano i zastanawiasz się, czy to ma tak być? Na zdjęciach wygląda ok, pin nie chowa się w blaszkach, a to że odrobinę wystaje z jednej strony raczej nie będzie przeszkadzało, zresztą nawet w podlinkowanej instrukcji jest o tym mowa :p Tak wygląda oryginalny zestaw, pin jest jakby podwójny z częścią do odłamania: https://www.rowertour.com/uploads/shop/1/4/4/5/8/9/shimano-cn-hg53-lancuch-deore-9-rzedowy-pin-114-ogniw-box-2.jpg Gdzie kupiłeś łańcuch?
Ghost80 Napisano 2 Października 2020 Autor Napisano 2 Października 2020 No to skoro pin może wystawać, to jest wszystko w porządku, dziękuję wszystkim za pomoc, ale spinkę zamówię, może się kiedyś przyda. Łańcuch kupiłem tutaj : https://allegro.pl/oferta/lancuch-shimano-hg-53-deore-9-rzedow-super-cena-6993809574?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
prezi Napisano 2 Października 2020 Napisano 2 Października 2020 ale po co skuwać jak są spinki connex?
Ghost80 Napisano 6 Października 2020 Autor Napisano 6 Października 2020 A więc dla spokoju założyłem spinkę KMC i zrobiłem kilka zdjęć, wcześniej zrobiłem błąd i zakuwałem nie tą końcówką co trzeba, trzeba było zakuwać tą krótszą ... Na fotkach lewy pin jest oryginalny a prawy ten kupiony z łańcuchem, obydwa piny są z rozkutego łańcucha. Ps. łańcuch jest wysmarowany fabrycznie i łapie piach, czy radzicie go zmyć jakimś środkiem i nasmarować Rohlofem ?
seraph Napisano 6 Października 2020 Napisano 6 Października 2020 Przetrzyj go szmatką delikatnie nasączoną benzyną, albo innym rozpuszczalnikiem tak, aby nie był tłusty z zewnątrz i tyle. Jak dla mnie ten fabryczny smar jest ok jeśli usunie się jego nadmiar z zewnątrz, ale jest spora grupa ludzi, którzy go zmywają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.