ScorpZero Napisano 29 Sierpnia 2020 Napisano 29 Sierpnia 2020 Czołem! Posiadam obecnie taki oto model roweru: https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-27dot5-0-ltd-2016 w wersji S i jednak stwierdziłem, że pora go wymienić na jakąś M-kę, a obecny przekazać dziewczynie, gdyż chciałbym coś wygodniejszego. Po paru latach muszę stwierdzić, że o ile na rozmiarze S nie jeździ się jakoś tragicznie to jednak M byłoby lepszym wyborem przy 173 cm wzrostu Nie ukrywam, że MTB wybieram głównie przez to, że ważę 110 kg (walczymy...) i jednak muszę mieć coś trwalszego, ale być może Cross też byłby rozsądnym wyborem? Głównie jeżdżę po asfalcie, chodnikach + mnóstwo dosyć stromych podjazdów, niekiedy teren wiejski po bardzo marnych, rozoranych trasach, gdzie MTB jednak się przydaje. Na szybkości mi specjalnie nie zależy, raczej na ogólnej trwałości roweru i komponentów. W związku z tym poszukuję czegoś podobnego do tego co obecnie używam. Właściwie to nawet chętnie bym kupił taki sam model, tylko w większym rozmiarze, bo ogólnie to rower się dobrze sprawuje. :D Będę wdzięczny za propozycje, gdyż nie ukrywam - nie siedzę na co dzień w temacie i nie mam pojęcia co się przez parę lat pozmieniało w częściach, etc.
ScorpZero Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Napisano 30 Sierpnia 2020 https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8558253.html https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-s-29-id_8558247.html Trochę się rozglądałem po forum i widzę, że te modele z Decathlona pojawiają się dosyć często w polecanych. W sumie zakup z Decathlona jest dosyć wygodną sprawą, natomiast zastanawiam się jak ma się osprzęt z tych modeli do tego, co posiadam obecnie w praktycznym zastosowaniu?
Mod Team bogus Napisano 30 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2020 Porównując osprzęt Twojego Giganta do Rockriderów to bliżej jest do XC500. Masz Rebę, podobnej klasy napęd. Na pewno odczucia z jazdy będą nieco inne z racji na koła 29 cali. Ponadto zwróć uwagę, że w RR nie ma możliwości montażu przedniej przerzutki w razie potrzeby. Crossa nie byłby złym wyborem, jeśli unikasz jazdy w terenie innym niż leśne ścieżki.
ScorpZero Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Napisano 30 Sierpnia 2020 W tym sęk, że raczej nie ograniczam sobie tras i zdarzają się wertepy albo i takie totalnie na przełaj przez pola bez dróg. :-D Ogólnie to choć mieszkam w małym miasteczku to okolica jest usiana wzgórzami oraz traktorowych trasami i jest tutaj sporo pedałowania pod strome wyjazdy, nawet po kamieniach. Zastanawiam się, czy jeżeli bym chciał mieć coś podobnego do tego co mam obecnie to czy po prostu nie musiałbym zwiększyć budżetu do tych 6000?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2020 Jeżeli jest możliwość dołożenia, to czemu nie, choć tak można w nieskończoność w niektórych przypadkach... Przekalkuluj sobie na jakich przełożeniach jeździsz, i jak się okaże, że na jednorzędowym napędzie dasz radę, to Rockrider'y są dobrym wyborem.
ScorpZero Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Napisano 30 Sierpnia 2020 W zasadzie głównie operuję na tylnych przełożeniach. Z przednich praktycznie korzystam od święta, bo nawet na podjazdach te najlżejsze z tyłu dają radę. ;-) A jeżeli faktycznie faktycznie bym ten budżet do 6000 zwiększył to czy jest wtedy jakiś fajny, konkretny model wart polecenia?
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 30 Sierpnia 2020 Jeżeli np. chciałbyś zostać przy średnim kole, to pewnie jakiś nieźle wyposażony rower z poprzednich roczników się znajdzie
ScorpZero Napisano 31 Sierpnia 2020 Autor Napisano 31 Sierpnia 2020 Ogólnie jak się rozglądam to wychodzi, że z dostępnością jest mega posucha. :-\ Ja też właściwie nie mam jakiegoś mega ciśnienia, bo w zimie nie jeżdżę, a że właściwie zostało jeszcze z miesiąc, dwa fajnego jedzenia to śpieszyć się nie ma co. Myślicie, że warto poczekać do początków 2021? Chociaż wtedy to już faktycznie chciałbym na pewniaka coś wziąć wybranego przez zimę. :-D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.