DardoEmoria Napisano 26 Sierpnia 2020 Napisano 26 Sierpnia 2020 Witam, mam problem z moim napędem w rowerze. Mianowicie często na przełożeniu najwyższym (tj. przód – 3, tył -8) przeskakuje mi łańcuch. Jutro od kolegi będę miał przymiar i sprawdzę jak wygląda sprawa z łańcuchem. Jednakże prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów, czy moglibyście sprawdzić po zdjęciach czy kaseta, korba oraz kółka przerzutki tylnej są w dobrej jakości ? Dodam jeszcze informację, że niestety przerzutki były bardzo źle wyregulowane do tej pory. Wczoraj sobie je wyregulowałem i dopiero dzisiaj będę jeździł na lepiej wyregulowanych przerzutkach i będę mógł dopiero ocenić czy wciąż łańcuch przeskakuje. Dzięki za wszelką pomoc! Poniżej linki do zdjęć: Korba: https://drive.google.com/drive/folders/1djizPag2tfO41lSkdmsxJjnxkBXZF0F6?usp=sharing Kaseta: https://drive.google.com/drive/folders/1j9GXaDG7Byt1Vff1LJHYrQpG0aFK89QX?usp=sharing Przerzutka tylna: https://drive.google.com/drive/folders/1iA8AiOzMjoJCW1ReNqhK815jgRBoKLcH?usp=sharing
dovectra Napisano 26 Sierpnia 2020 Napisano 26 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, DardoEmoria napisał: na przełożeniu najwyższym (tj. przód – 3, tył -8) przeskakuje mi łańcuch. które to zębatki? Napęd dobry, tylko wymyć i nasmarować trzeba, bo taki brudas źle działa.
DardoEmoria Napisano 27 Sierpnia 2020 Autor Napisano 27 Sierpnia 2020 21 godzin temu, dovectra napisał: które to zębatki? Napęd dobry, tylko wymyć i nasmarować trzeba, bo taki brudas źle działa. No zębatki z przodu (korba) - jak mam 3 cią przerzutkę czyli najcięższa więc będzie to największe koło zębate, natomiast z tyłu (na kasecie) - jak mam 8 smą przerzutkę czyli również najcięższą i w tym przypadku będzie to najmniejsze koło zębate. Dobrze rozumiem Twoje pytanie ?
dovectra Napisano 28 Sierpnia 2020 Napisano 28 Sierpnia 2020 Mała koronka na kasecie zawsze stanowi problem ponieważ ma inne profilowanie. A dwa to jeśli na niej ciśniesz to się najszybciej zużywa. Lub , jak wiekszość ludzi na niej nie jeździsz i zużyty łańcuch na niej skacze, bo ma najmniejsze opoasanie i łańcuch na małej ilości zęb ów się opiera. Ale zacoł bym od regulacji przerzutki tylnej, i spojrzenia czy śruby haka albo rama nie zawadza.
DardoEmoria Napisano 1 Września 2020 Autor Napisano 1 Września 2020 W dniu 28.08.2020 o 10:36, dovectra napisał: Mała koronka na kasecie zawsze stanowi problem ponieważ ma inne profilowanie. A dwa to jeśli na niej ciśniesz to się najszybciej zużywa. Lub , jak wiekszość ludzi na niej nie jeździsz i zużyty łańcuch na niej skacze, bo ma najmniejsze opoasanie i łańcuch na małej ilości zęb ów się opiera. Ale zacoł bym od regulacji przerzutki tylnej, i spojrzenia czy śruby haka albo rama nie zawadza. Wyregulowałem przerzutki, i skacze mi tylko jak mam największe przełożenie, czyli na korbie największe - 3 i na kasecie najmniejsze - 8. Na 7 już działa prawidłowo i nic mi nie przeskakuje. Sprawdzę jeszcze hak. Dzięki za podpowiedzi
marvelo Napisano 1 Września 2020 Napisano 1 Września 2020 Na najmniejszej zębatce widać już jakieś zadziory, sugerujące że łańcuch pewnie jest już rozciągnięty. Choć z drugiej strony inne zębatki nie wyglądają jeszcze źle. Moim zdaniem przeskakiwanie na najmniejszej zębatce czasem może być spowodowane zbitym brudem pomiędzy najmniejszą a sąsiednią zębatką, który nie pozwala na dobre osiadanie łańcucha na zębach. Tam u Ciebie chyba trochę tego widać - wydłub jakimś śrubokrętem lub specjalną szczotką do kaset.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.