Skocz do zawartości

[Suport]"Cykanie" w suporcie na kwadrat.

Czcibor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądając stare tematy na tym forum, natrafiłem na taki wpis:

"Ja pierwsze słysze żeby kwadrat smarować i mysle że nie jest to prawidłowe tak jak wspomniałeś wyżej. Smaruje sie ewentualtnie gwinty suportu klejem żeby nie odkręcały sie samoistnie i nie ''cykały'' "

O co chodzi z tym "cykaniem"(swoją drogą bardzo trafne określenie), bo ostatnio takie cykanie wydobywa się z mojego suportu ???

Napisano

Na suportach na kwadrat jeżdżę od wielu lat i zawsze osadzam korby na smarze, bardzo mocno dokręcając śruby (śruby te są zwykle z dobrej stali, czasem nawet 12.9 i naprawdę dużo zniosą). Nic mi nigdy nie cyka i się nie luzuje, więc jestem wyznawcą szkoły "na smarze".

Cykanie może pochodzić z łożysk, luźnych misek suportu w ramie albo poluzowanych tarcz mechanizmu korbowego (jeśli są przykręcane, ale też mogą się poluzować nity w tych niższej klasy).

Może też "cykać" pedał (łożyska albo mocowanie osi w korbie - też warto wkręcać na smarze). 

Napisano

Ja z kolei nigdy nie nakładam smaru na oś ( kwadrat korby ). Natomiast na gwint misek ( czy mufy suportowej jak najbardziej ) Co do cykania to najczęstszym powodem ( szczególnie w nowych rowerach po przejechaniu kilkudziesięciu+ lub nieco więcej km  jest luzująca się lewa miska suportu, którą trzeba dokręcić. ( rzadziej prawa ) Problem gdy miska jest wykonana z tworzywa i to lipnego ( shimano ma nieco lepsze - twardsze ) bo nie można z właściwą siłą dokręcić suportu. ( miska się odkształca itp. ) Najlepiej sprawić sobie suport z miskami stalowymi ( lub alu ).  Jeśli nie cyka suport to j.w. czyli pedały, kominy koronek ( jeśli są ).  W skrajnym przypadku może cykać cały suport - połączenie miska - mufa jest niedoskonałe i "lata" cały suport w mufie. Dokręcanie na niewiele się zdaje. Wtedy na miskę trzeba dać klej do gwintów i mocno dokręcić.

Napisano

No ciekawe, bo sprawdzałem łożyska, ale tam nic nie chrupie, nie przeskakuje, ładnie bez żadnych luzów się kręci, ale z tymi odkręcającymi się miskami to by się zgadzało, nie pomyślałem o tym, zamówiłem suport o metalowych miskach, to już może problem się wyeliminuje.

Dzięki za uświadomienie, człowiek cały czas się uczy !!!

Napisano

Z doświadczenia powiem, ze za każdym razem kiedy słyszałem " coś mi cyka kiedy pedałuje " okazywało się to słabo ściśniętą sztycą w ramie. Choć nigdy tez nie miałem okazji dłużej pojeździć na  takim suporcie, który pozostawał od początku do końca cichy. Zawsze występowały sporadyczne zgrzyty,trzaski lub inne nieokreślone dźwięki

Co do smarowania/nie smarowania. Nigdy w życiu więcej nie będę wkręcał kwadratu bez zalewania gwintu smarem miedziowanym. Zbyt wiele skręconych nasadek, obitych knykci i skakania po kluczu gdzie czasem prędzej złamie się ramę niż to cholerstwo wykręci. Przykładem ostatni pacjent, rower małżonki. Nasadka wsadzona na nią gąbka oraz ogromna podkładka i taki zestaw skontrowany śruba ramienia korby do kwadratu. Założony na całość klucz i metrowej długości rura po której trzeba było porządnie skoczyć żeby puściło 

IMG_20190718_074140.thumb.jpg.f0c86c9595a978c35a5461170b2f585e.jpg

Napisano
9 godzin temu, Mizuro napisał:

Nigdy w życiu więcej nie będę wkręcał kwadratu bez zalewania gwintu smarem miedziowanym

A te drobinki miedzi nie będą czasem reagować z aluminiową ramą z biegiem lat?

Napisano

Z pewnością jednakże miej na uwadze, że opisuje jedynie własne zdanie. Rowery są u mnie mocno eksploatowane i w przypadku kwadratu ten suport leciał do śmieci po około 3-4 mc, a przy wymianie wszystko było zawsze ładnie czyszczone

Nawet po wykorzystaniu zwyczajnego ŁT 4 3 kiedy suport zostawiony był na dłuższy okres czasu wydobycie go stawało się zauważalnie łatwiejsze

Smaru nigdy dość, gorzej przez niego być nie możne( no chyba, ze ktoś wpadnie na pomysł smarowania tarcz i klocków :D )

Napisano

Trzeci sezon jeżdżę na tym suporcie, z tego co piszecie, to mogę go odkręcić razem z mufą, cobi się ciekawie.............

Napisano
Teraz, kamilmozej napisał:

A co to za modele suportu które trzeba wymieniać co 3-4 mc?  Tak częste rozbieranie tego wszystkiego nie jest zdrowe dla korby

Zajechany i wydający niepokojące dźwięki. Sprawa jest na tyle niedroga, że nie ma sensu sie z tym w moim mniemaniu cackac. Wolę wywalić, wydać to 60zl i zapomniec :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...