Skocz do zawartości

[Koła] Zmiana na DT Swiss 370

Piotr33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

aktualnie w swoim Canyon z 2017 mam koła Mavic Crossride. Wydaje mi się, że przyszedł czas na wymianę i wstępnie przymierzam się do https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-xr-361-asym-29-1615g-p-26.html.

Ktoś używa, jakieś opinie? Zastanawiam się jak będzie wyglądał temat sztywności i lekkości (nie mogę znaleźć ile ważą Mavic). Generalnie czy wydanie niecałych 1.5k da poczucie różnicy.

Napisano

No i samych piast w crossrideach też nie zmienisz bo to egzotyka.

Co do samych piast 370 to świetne piasty i śmiesznie tanie w utrzymaniu. Kompletna odbudowa do stanu fabrycznego tylnej piasty (wymiana 4 łożysk (dobre niemieckie fag), nowy pierścień zabieraka, nowe zapadki i sprężyna) wychodzi 60-70zł. Starcza na następne 20-30kkm.

• Mod Team
Napisano

Mavici ważą ok 2kg ,więc zysk wagowy na pewno odczujesz. Poza tym Crossridy nie są super sztywne. 

Godzinę temu, Piotr33 napisał:

Generalnie czy wydanie niecałych 1.5k da poczucie różnicy.

Zależy czego oczekujesz. Jeśli zysku wagowego to tak, a to da odczucie lżejszej jazdy.  Możesz dodatkowo założyć tublesy ,czego nie zrobisz w Mavicach. 

IMO koniec benefitów.

Napisano
15 minut temu, durnykot napisał:

Mavici ważą ok 2kg ,więc zysk wagowy na pewno odczujesz. Poza tym Crossridy nie są super sztywne. 

Zależy czego oczekujesz. Jeśli zysku wagowego to tak, a to da odczucie lżejszej jazdy.  Możesz dodatkowo założyć tublesy ,czego nie zrobisz w Mavicach. 

IMO koniec benefitów.

Jeżdżę już tublesach od dłuższego czasu. Nie miałem żadnych problemów z uszczelnieniem.

Czego oczekuję, bardziej zależy mi na sztywności niż na masie.

Napisano

XM są bardzo sztywne i z takim xm421 ciągle lądujesz w okolicy 1600g zamiast 2kg. Do tego same piasty w porównaniu z cr są bezproblemowe. Crossridey się rozłażą (korpus jest klejony) a do tego mają zwalony konstrukcyjnie mechanizm kasowania luzu osiowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...