Piotr33 Napisano 19 Sierpnia 2020 Napisano 19 Sierpnia 2020 Cześć, aktualnie w swoim Canyon z 2017 mam koła Mavic Crossride. Wydaje mi się, że przyszedł czas na wymianę i wstępnie przymierzam się do https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-xr-361-asym-29-1615g-p-26.html. Ktoś używa, jakieś opinie? Zastanawiam się jak będzie wyglądał temat sztywności i lekkości (nie mogę znaleźć ile ważą Mavic). Generalnie czy wydanie niecałych 1.5k da poczucie różnicy.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2020 370 to model piast, a koła to będą jak jeszcze sobie do kompletu dobierzesz szprychy i obręcze
Dokumosa Napisano 19 Sierpnia 2020 Napisano 19 Sierpnia 2020 No i samych piast w crossrideach też nie zmienisz bo to egzotyka. Co do samych piast 370 to świetne piasty i śmiesznie tanie w utrzymaniu. Kompletna odbudowa do stanu fabrycznego tylnej piasty (wymiana 4 łożysk (dobre niemieckie fag), nowy pierścień zabieraka, nowe zapadki i sprężyna) wychodzi 60-70zł. Starcza na następne 20-30kkm.
Piotr33 Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Napisano 19 Sierpnia 2020 @Dokumosa @KrissDeValnor Mówimy o tych https://fitwheels.eu/kola-dt-swiss-370-straightpull-xr-361-asym-29-1615g-p-26.html, kompletnych kołach.
Mod Team durnykot Napisano 19 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2020 Mavici ważą ok 2kg ,więc zysk wagowy na pewno odczujesz. Poza tym Crossridy nie są super sztywne. Godzinę temu, Piotr33 napisał: Generalnie czy wydanie niecałych 1.5k da poczucie różnicy. Zależy czego oczekujesz. Jeśli zysku wagowego to tak, a to da odczucie lżejszej jazdy. Możesz dodatkowo założyć tublesy ,czego nie zrobisz w Mavicach. IMO koniec benefitów.
Piotr33 Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Napisano 19 Sierpnia 2020 15 minut temu, durnykot napisał: Mavici ważą ok 2kg ,więc zysk wagowy na pewno odczujesz. Poza tym Crossridy nie są super sztywne. Zależy czego oczekujesz. Jeśli zysku wagowego to tak, a to da odczucie lżejszej jazdy. Możesz dodatkowo założyć tublesy ,czego nie zrobisz w Mavicach. IMO koniec benefitów. Jeżdżę już tublesach od dłuższego czasu. Nie miałem żadnych problemów z uszczelnieniem. Czego oczekuję, bardziej zależy mi na sztywności niż na masie.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 19 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 19 Sierpnia 2020 Czyli lepiej wybierz serię obręczy XM - najlepiej ze 25 mm szerokości wewnętrznej
Dokumosa Napisano 19 Sierpnia 2020 Napisano 19 Sierpnia 2020 XM są bardzo sztywne i z takim xm421 ciągle lądujesz w okolicy 1600g zamiast 2kg. Do tego same piasty w porównaniu z cr są bezproblemowe. Crossridey się rozłażą (korpus jest klejony) a do tego mają zwalony konstrukcyjnie mechanizm kasowania luzu osiowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.