Skocz do zawartości

[tylna piasta] Sun ringle SRC Boost

PawelW84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się rozkręca i serwisuje tylną piastę Sun ringle SRC Boost

https://velo.pl/czesci/piasty/sun-ringle/src-boost

Koło to SUN RINGLE Duroc 30 SRC BOOST 12 mm z bębenkiem pod Sram NX

Od strony tarczy ściągamy kapturek zabezpieczający 

926caeeb-_qqxpxwn.jpg

380fa286-_qqxpxwe.jpg

21c621f4-_qqxpxww.jpg

Od strony kasety odkręcamy nakrętkę kasety i ją ściągamy. Zakładamy klucz 17mm na ośkę a od strony tarczy wkładamy w te nacięcia cienki płaski klucz.

Ośka się wykręca i możemy zdjąć bębenek. 

Mamy dostęp do zapadek itp.

Tu puki co jest prosto.

Rozumiem że w bębenku zostaje nam już tylko łożysko maszynowe zabezpieczone segerem ? Wyjmujemy go i możemy je wybić do zewnątrz bębenka?

Jak wykręcamy z bębenka zapadki ?

Teraz odnośnie samej piasty, w którą strone wybija się z niej pozostałą ośkę z łożyskiem oraz jak to zrobić żeby jej nie pokrzywić ?? Na moje oko aluminium jest dość miękkie.

Czym to uderzać i od której strony ?? Jeśli od strony tarczy w kierunku kasety to czy nie pokrzywią się te ponacinane końcówki ośki ?

Od drugiej strony mamy z kolei gwint od bębenka.

Do tej pory miałem do czynienia że starszymi typami piast na konusy i maszyny, nie chciał bym czegoś uszkodzić.

Czy orientujecie się gdzie w sieci można kupić części do serwisu piast Sun ringle, chodzi mi o uszczelki ( z przodu są całe popękane, jakby sparciałe) a z tyłu delikatnie pszyszczypana od nakładania osłonki na ośkę z tymi nacięciami.

Czy tą aluminiową ośkę można gdzieś kupić nową w razie czego ??

Ostatnie pytanie czy smarujecie smarem osie kół, te którymi przymocowane są do ramy ?? Fabrycznie była tak utaplana smarem że aż ciekła ;) 

Napisano

Żeby zdjąć bębenek trzeba odkręcić kluczem nr 17 nakrętkę od strony kasety czyli 1 ze schematu  blokując ośkę  3 ze schematu czymś płaskim, żeby się nie obracała

Pytanie

1)  jak wybić ośkę nr 3 i łożyska 2, czyli w którą stronę i czym żeby jej nie pokrzywić

2) jak wybić łożyska z bębenka czyli nr 8, ze schematu wydaje się że powinny wychodzić w kierunku kasety po wyjęciu pierścienia segera

Dzięki za schemat :) 

• Mod Team
Napisano

Dobrze wiedzieć, bo niebawem czeka mnie zmiana bębenka z Shimano na Sram XD i bez tej wiedzy bym się z tym męczył.

Czego użyłeś do przytrzymania osi od strony tarczy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...