PawelW84 Napisano 14 Sierpnia 2020 Napisano 14 Sierpnia 2020 Cześć Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak się rozkręca i serwisuje tylną piastę Sun ringle SRC Boost https://velo.pl/czesci/piasty/sun-ringle/src-boost Koło to SUN RINGLE Duroc 30 SRC BOOST 12 mm z bębenkiem pod Sram NX, Od strony tarczy ściągamy kapturek zabezpieczający Od strony kasety odkręcamy nakrętkę kasety i ją ściągamy. Zakładamy klucz 17mm na ośkę a od strony tarczy wkładamy w te nacięcia cienki płaski klucz. Ośka się wykręca i możemy zdjąć bębenek. Mamy dostęp do zapadek itp. Tu puki co jest prosto. Rozumiem że w bębenku zostaje nam już tylko łożysko maszynowe zabezpieczone segerem ? Wyjmujemy go i możemy je wybić do zewnątrz bębenka? Jak wykręcamy z bębenka zapadki ? Teraz odnośnie samej piasty, w którą strone wybija się z niej pozostałą ośkę z łożyskiem oraz jak to zrobić żeby jej nie pokrzywić ?? Na moje oko aluminium jest dość miękkie. Czym to uderzać i od której strony ?? Jeśli od strony tarczy w kierunku kasety to czy nie pokrzywią się te ponacinane końcówki ośki ? Od drugiej strony mamy z kolei gwint od bębenka. Do tej pory miałem do czynienia że starszymi typami piast na konusy i maszyny, nie chciał bym czegoś uszkodzić. Czy orientujecie się gdzie w sieci można kupić części do serwisu piast Sun ringle, chodzi mi o uszczelki ( z przodu są całe popękane, jakby sparciałe) a z tyłu delikatnie pszyszczypana od nakładania osłonki na ośkę z tymi nacięciami. Czy tą aluminiową ośkę można gdzieś kupić nową w razie czego ?? Ostatnie pytanie czy smarujecie smarem osie kół, te którymi przymocowane są do ramy ?? Fabrycznie była tak utaplana smarem że aż ciekła
Mod Team bogus Napisano 14 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2020 W SRC nie zdejmuje się czasami bębenka bez użycia narzędzi? Zdejmujesz kasetę, dystans i po przekręceniu bębenek schodzi. Poniżej schemat piasty. SRC Rear Exploded View.pdf
PawelW84 Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Napisano 14 Sierpnia 2020 Żeby zdjąć bębenek trzeba odkręcić kluczem nr 17 nakrętkę od strony kasety czyli 1 ze schematu blokując ośkę 3 ze schematu czymś płaskim, żeby się nie obracała Pytanie 1) jak wybić ośkę nr 3 i łożyska 2, czyli w którą stronę i czym żeby jej nie pokrzywić 2) jak wybić łożyska z bębenka czyli nr 8, ze schematu wydaje się że powinny wychodzić w kierunku kasety po wyjęciu pierścienia segera Dzięki za schemat
Mod Team bogus Napisano 14 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2020 Dobrze wiedzieć, bo niebawem czeka mnie zmiana bębenka z Shimano na Sram XD i bez tej wiedzy bym się z tym męczył. Czego użyłeś do przytrzymania osi od strony tarczy?
PawelW84 Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Napisano 14 Sierpnia 2020 Starego płaskiego klucza rowerowego, idealnie pasuje w wycięcia Przejrzałem neta w poszukiwaniu jakiegoś sklepu z częściami do tych piast, nic nie znalazłem
Mod Team bogus Napisano 14 Sierpnia 2020 Mod Team Napisano 14 Sierpnia 2020 Co do części trzeba pytać w sklepach, które współpracują z Velo. Tutaj lista sklepów do wyboru: https://velo.pl/sklepy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.