MajkeL92 Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem spadającego łańcucha podczas pedałowania do tyłu, ma to miejsce tylko w momencie kiedy łańcuch jest na najwyższej zębatce. Regulowałem przerzutki i wszystko pięknie wrzuca i zrzuca, ale niestety problem nadal pozostaje. Rower ma 2 miesiące, byłem w decathlonie i serwisant stwierdził że to rzekomo normalne kiedy łańcuch jest na najwyższej zębatce, a moja dziewczyna posiada ten sam rower i u niej tego problemu nie ma... czego to może być wina? pozdrawiam
Lawstorant Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Jaki tam masz napęd i przy jakich biegach tak się dzieje? Poza tym, rozwiązanie jest proste. Nie pedałuj do tyłu.
Blueforce Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Czego wina? ustawienie przerzutki, czy hak jest prosty, współosiowość kasety, śruba b w przerzutce
MajkeL92 Napisano 22 Lipca 2020 Autor Napisano 22 Lipca 2020 3 godziny temu, Lawstorant napisał: Jaki tam masz napęd i przy jakich biegach tak się dzieje? Poza tym, rozwiązanie jest proste. Nie pedałuj do tyłu. Napęd dwublatowy 2x9, przerzutka tył Shimano Altus. Dzieję się to w momencie kiedy jest najlżejszy bieg z tyłu na największej zębatce, nawet nie muszę pedałować bo wystarczy że się cofnę i łańcuch spada na zębatki niżej. 3 godziny temu, Blueforce napisał: Czego wina? ustawienie przerzutki, czy hak jest prosty, współosiowość kasety, śruba b w przerzutce Przerzutkę regulowałem kilka razy śrubami H oraz L, niezależnie od ustawień jest ciągle to samo, śrubą b dzisiaj również próbowałem i nic... wszystkie biegi ładnie płynnie się zmieniają ale jest tylko problem z tym spadaniem łańcucha. Hak jest prosty, ale zastanawiam się czy to nie wina wózka przerzutki. Zauważyłem że jest lekko przesunięty w bok i nie jest idealnie prosty, chociaż u mojej dziewczyny w tym samym rowerze wózek wygląda tak samo, i co ciekawe kiedy mam najluźniejszy bieg na tej najwyższej zębatce to słychać takie lekkie strzelanie
Lawstorant Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Wiesz, obejrzyj sobie filmik jak się reguluje przerzutki bo jeżeli kręciłeś wszystkimi, to nie masz pojęcia co robisz. Tutaj bardziej widziałbym regulację na baryłce ale to też chyba nie to.
MajkeL92 Napisano 22 Lipca 2020 Autor Napisano 22 Lipca 2020 Godzinę temu, Lawstorant napisał: Wiesz, obejrzyj sobie filmik jak się reguluje przerzutki bo jeżeli kręciłeś wszystkimi, to nie masz pojęcia co robisz. Tutaj bardziej widziałbym regulację na baryłce ale to też chyba nie to. Tylko to nie jest tak, że kręciłem sobie śrubami na oko nie mając pojęcia co robię wiem jak regulować, problemu tutaj nie miałem bo na samym początku po kupnie roweru wszystko zrobiłem sam bez problemu, tylko po czasie pojawił mi się ten kłopot i stąd to pytanie bo nie mogę sobie poradzić. Regulacja śrubą baryłkową przy manetce i przerzutce nic nie daje, też próbowałem w ten sposób nawet z myślą o tym samym "strzelaniu" łańcucha na najluźniejszym biegu, bo na innych biegach w ten sposób usuwałem ten problem poprzez regulacje baryłką, ale tutaj to nie pomaga. Jeśli chodzi o to spadanie łańcucha to zapomniałem dopisać, że ten problem znika w momencie kiedy zrzucę bieg z przodu na luźniejszy, wtedy problem całkowicie znika i łańcuch nie spada z najwyższej zębatki z tyłu podczas pedałowania do tyłu, podejrzewam że jest tak ponieważ jest wtedy idealnie w linii prostej, natomiast jak wrzuce z przodu bieg wyżej to już tak, wystarczy lekko ruszyć pedałami do tyłu albo się cofnąć i już spada na zębatkę niżej.
Lawstorant Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Zobacz jaką masz korbę zamontowaną bo jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to to,, że wsadzili ci korbę boost do ramy bez boosta? Poza tym no robisz maksymalny przekos także hej, jak go nie będziesz robił to nie będzie problemu W sumie to spadanie łańcucha nie ma żadnego związku z tylną przerzutką. EDIT Wild guess ale masz tam shimano 2x10? Jaki masz łańuch, też shimano? JEżeli tak to zobacz czy go dobrze założyli, shimano ma łańcuchy kierunkowe i do się je założyć na odwrót i gorzej pracują i hałasują. Szczególnie ta wzmianka o strzelaniu na niskich biegach na to mnie naprowadza bo oczywiście sam kiedyś źle łańcuch HG-X założyłem i myślałem że mam problem z suportem bo strzelało na niskich biegach jak diabli. Jeżeli łańcuch jest źle założony, to nie będziesz widział napisów (poprawnie muszą być na zewnątrz) Jak chcesz sobie poszydzić z mechaników w deka to pójdź znów z rowerem, daj im się namęczyć a jak tego nie ogarną, to podejdź, zrób wielce zamyśloną minę patrząc na napęd i zapytaj: "Czy na pewno łańcuch jest dobrze założony? Nieee, to nie może być to, specjaliści by tego nie przeoczyli." Dobra nieważne. Przeczytałem, że jednak masz napęd 2x9.
Lawstorant Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Jakie masz mocowanie korby? Kwadrat czy sztywną oś?
joloxx9 Napisano 23 Lipca 2020 Napisano 23 Lipca 2020 Mam podobny problem, altus 2x8 jak mam 2x1 to mi spada na 2 z tyłu. Było to ustawiane najpierw przez sklep, potem przez gościa co serwisuje rowery.
MajkeL92 Napisano 24 Lipca 2020 Autor Napisano 24 Lipca 2020 W dniu 23.07.2020 o 00:04, Lawstorant napisał: Jakie masz mocowanie korby? Kwadrat czy sztywną oś? Z tego co widziałem to na kwadrat nie ma, sztywna oś chyba. Dziś się przyjrzałem na łańcuch i zębatkę, i przy wolnym obracaniu do przodu widać jak ogniwa krzywo nachodzą na ząbki
Fuxi Napisano 25 Lipca 2020 Napisano 25 Lipca 2020 Łańcuch jest z przodu na najwyższej zębatce, a z tyłu na której? Jeśli jest duży przekos łańcucha, to jest to w miarę normalne i należy go po prostu unikać obojętnie, czy pedałujesz do przodu, czy do tyłu. Jeśli występuje to na skrajnych przełożeniach, to ja bym się tym nie przejmował. W innym przypadku możesz mieć złą linię łańcucha i korba jest za bardzo wysunięta na zewnątrz. W bardziej złożonych przypadkach, może nie być zachowana współosiowość między kasetą a przednią zębatką. Musisz to już sam ocenić wizualnie. Jeśli to wkręcany suport, to po prostu go wykręć i włóż trochę inaczej obrócony (przekręcając miskę z gwintem na suporcie o 180 stopni?). Nie zawsze suport wchodzi symetrycznie do mufy. Ostatecznie możesz zmienić wkład suportu na o numer mniejszy.
MajkeL92 Napisano 25 Lipca 2020 Autor Napisano 25 Lipca 2020 6 godzin temu, Fuxi napisał: Łańcuch jest z przodu na najwyższej zębatce, a z tyłu na której? Jeśli jest duży przekos łańcucha, to jest to w miarę normalne i należy go po prostu unikać obojętnie, czy pedałujesz do przodu, czy do tyłu. Jeśli występuje to na skrajnych przełożeniach, to ja bym się tym nie przejmował. W innym przypadku możesz mieć złą linię łańcucha i korba jest za bardzo wysunięta na zewnątrz. W bardziej złożonych przypadkach, może nie być zachowana współosiowość między kasetą a przednią zębatką. Musisz to już sam ocenić wizualnie. Jeśli to wkręcany suport, to po prostu go wykręć i włóż trochę inaczej obrócony (przekręcając miskę z gwintem na suporcie o 180 stopni?). Nie zawsze suport wchodzi symetrycznie do mufy. Ostatecznie możesz zmienić wkład suportu na o numer mniejszy. Dzieje się tak kiedy łańcuch jest z przodu na najwyższej zębatce i z tyłu tak samo na najwyższej, wtedy przekos łańcucha jest spory co widać gołym okiem. Natomiast jak z przodu zrzucę na zębatkę niżej to problemu nie ma, pewnie dlatego że wtedy przekos jest o wiele mniejszy. Tylko w tej konfiguracji to występuje i ogólnie poza tym problemu nie ma, dlatego przyglądając się temu powoli się zastanawiam czy to faktycznie nie jest normalna sprawa tym bardziej że tam jest napęd 2x9, bo jednak z przodu zawsze mam korzystam z najwyższej zębatki
Fuxi Napisano 25 Lipca 2020 Napisano 25 Lipca 2020 2 godziny temu, MajkeL92 napisał: Dzieje się tak kiedy łańcuch jest z przodu na najwyższej zębatce i z tyłu tak samo na najwyższej, wtedy przekos łańcucha jest spory co widać gołym okiem. No to sam sobie odpowiedziałeś. Normalnie nie używa się skrajnych przełożeń ponieważ napęd zużywa się szybciej, pracuje głośniej i wychodzą takie problemy jak Twoje.
MajkeL92 Napisano 25 Lipca 2020 Autor Napisano 25 Lipca 2020 2 godziny temu, Fuxi napisał: No to sam sobie odpowiedziałeś. Normalnie nie używa się skrajnych przełożeń ponieważ napęd zużywa się szybciej, pracuje głośniej i wychodzą takie problemy jak Twoje. Właśnie dziś trafiłem na ten filmik, także już wiem co i jak :) dzięki za pomoc
Lawstorant Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 Akurat to jest trochę mit. Łańcuchy są dzisiaj o wiele bardziej giętkie i przekosy nie wpływają widocznie na zużycie napędu. Większe problemy to właśnie takie spadanie łańcucha albo ocieranie o przedni wózek w napędach 3x.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.