partyzan Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Mam rower kupiony w zeszłym roku, z przebiegiem może z 1000km, w rowerze jest suport na kwadrat i popojawił się luz w pedałach. Mam w związku z tym pytanie, czy może być tak że ten luz jest wynikiem poluzowania nakrętek mocowania suportu, czy raczej oznacza to że suport się już rozlatuje i trzeba będzie go wymienić?
Gość Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 No to w którym miejscu ten luz? Na pedałach czy na osi? Jak na osi to klucz nasadowy/imbus w ręce i dokręć.
seraph Napisano 22 Lipca 2020 Napisano 22 Lipca 2020 Dokręcić to może jak się zrobił luz pomiędzy korbą, a osią, a to dość patologiczny przypadek. Jeśli luz czuć na łożyskach suportu to może rzeczywiście wystarczy dokręcić miski. Czasem w najtańszych suportach z plastikowymi miskami może luźna się zrobić sama miska i wtedy trzeba wyjąć suport i zmontować wszystko ciaśniej np. dokładając podkładkę z puszki po piwie pomiędzy miskę, a łożysko. Jeśli luz jest na samym łożysku to trup i do wymiany. Jeśli natomiast luz jest na pedałach to albo serwis, albo wymiana.
partyzan Napisano 22 Lipca 2020 Autor Napisano 22 Lipca 2020 Luz było czuć w pedałach, przy pedałowaniu. Zdjąłem korby i jest luz na ośce suportu. Kupię klucz do suportu i sprobuje dokręcic. Dzięki za podpowiedzi.
partyzan Napisano 24 Lipca 2020 Autor Napisano 24 Lipca 2020 Jeszcze mam pytanie czy do nakrętek suportu można stosować jakiś smar żeby się nie zapiekły i żeby nie było problemu z ich odkręceniem w przyszłości, bo słyszałem że taki problem często występuje. Ja w każdym razie posmarowałem je smarem miedziowym i z jednej strony odkręciła się po kilku dniach. Nie wiem czy za słabo ja dokręciłem, cz nie można stosować tam smaru?
Fuxi Napisano 25 Lipca 2020 Napisano 25 Lipca 2020 Luz sprawdzasz na postoju. Łapiesz za ramienia korby i ruszasz góra-dół. Luz na pedałach również sprawdza się na postoju - rękami. Skoro wyczuwasz luz pedałując, to raczej nie jest to luz na łożysku, a luz między mufą a wkładem suportu i rusza Ci się cały wkład w mufie przez niedokręcone nakrętki. Jeśli byłaby plastikowa, słyszałbyś też charakterystyczne skrzypienie przy pedałowaniu. Najpierw zdiagnozuj przyczynę, potem kupuj narzędzia Tak, za słabo dokręciłeś, jeśli samo się wykręciło. Jeśli masz plastikowe miski, to mocne dokręcenie może spowodować równocześnie blokowanie łożyska, ale to zależy już od budowy suportu.
partyzan Napisano 26 Lipca 2020 Autor Napisano 26 Lipca 2020 W dniu 25.07.2020 o 09:26, Fuxi napisał: Luz sprawdzasz na postoju. Łapiesz za ramienia korby i ruszasz góra-dół. Luz na pedałach również sprawdza się na postoju - rękami. Skoro wyczuwasz luz pedałując, to raczej nie jest to luz na łożysku, a luz między mufą a wkładem suportu i rusza Ci się cały wkład w mufie przez niedokręcone nakrętki. Jeśli byłaby plastikowa, słyszałbyś też charakterystyczne skrzypienie przy pedałowaniu. Najpierw zdiagnozuj przyczynę, potem kupuj narzędzia Tak, za słabo dokręciłeś, jeśli samo się wykręciło. Jeśli masz plastikowe miski, to mocne dokręcenie może spowodować równocześnie blokowanie łożyska, ale to zależy już od budowy suportu. Mam metalowe miski, dokręciłem je i luz zniknął, ale po 50km znowu sie pojawił. Nie wiem czy to przez to że posmarowałem gwinty smarem miedziowym.
Fuxi Napisano 26 Lipca 2020 Napisano 26 Lipca 2020 8 minut temu, partyzan napisał: Mam metalowe miski, dokręciłem je i luz zniknął, ale po 50km znowu sie pojawił. Nie wiem czy to przez to że posmarowałem gwinty smarem miedziowym. Smaru miedzianego podobno lepiej nie używać z aluminium. Można trochę poczytać na ten temat na tym forum. Ja używam zwykłego smaru litowego i nic się samo nie odkręca. Wg mnie dokręcasz ze zbyt małym momentem. Jeśli klucz Ci się ześlizguje, to połóż rower na boku i dociskając klucz dokręć miskę. Pod korbę warto coś podłożyć, żeby nie uszkodzić np. napędu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.