Skocz do zawartości

[suport] Luz na osi suportu

partyzan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam rower kupiony w zeszłym roku, z przebiegiem może z 1000km, w rowerze jest suport na kwadrat i popojawił się luz w pedałach. Mam w związku z tym pytanie, czy może być tak że ten luz jest wynikiem poluzowania nakrętek mocowania suportu, czy raczej oznacza to że suport się już rozlatuje i trzeba będzie go wymienić? 

Napisano

No to w którym miejscu ten luz? Na pedałach czy na osi?

Jak na osi to klucz nasadowy/imbus w ręce i dokręć.

Napisano

Dokręcić to może jak się zrobił luz pomiędzy korbą, a osią, a to dość patologiczny przypadek.

Jeśli luz czuć na łożyskach suportu to może rzeczywiście wystarczy dokręcić miski. Czasem w najtańszych suportach z plastikowymi miskami może luźna się zrobić sama miska i wtedy trzeba wyjąć suport i zmontować wszystko ciaśniej np. dokładając podkładkę z puszki po piwie pomiędzy miskę, a łożysko. Jeśli luz jest na samym łożysku to trup i do wymiany.

Jeśli natomiast luz jest na pedałach to albo serwis, albo wymiana.

Napisano

Luz było czuć w pedałach, przy pedałowaniu. Zdjąłem korby i jest luz na ośce suportu. Kupię klucz do suportu i sprobuje dokręcic. Dzięki za podpowiedzi.

Napisano

Jeszcze mam pytanie czy do nakrętek suportu można stosować jakiś smar żeby się nie zapiekły i żeby nie było problemu z ich odkręceniem w przyszłości, bo słyszałem że taki problem często występuje. Ja w każdym razie posmarowałem je smarem miedziowym i z jednej strony odkręciła się po kilku dniach. Nie wiem czy za słabo ja dokręciłem, cz nie można stosować tam smaru?

Napisano

Luz sprawdzasz na postoju. Łapiesz za ramienia korby i ruszasz góra-dół.
Luz na pedałach również sprawdza się na postoju - rękami.
Skoro wyczuwasz luz pedałując, to raczej nie jest to luz na łożysku, a luz między mufą a wkładem suportu i rusza Ci się cały wkład w mufie przez niedokręcone nakrętki.
Jeśli byłaby plastikowa, słyszałbyś też charakterystyczne skrzypienie przy pedałowaniu.
Najpierw zdiagnozuj przyczynę, potem kupuj narzędzia :)
Tak, za słabo dokręciłeś, jeśli samo się wykręciło.
Jeśli masz plastikowe miski, to mocne dokręcenie może spowodować równocześnie blokowanie łożyska,
ale to zależy już od budowy suportu.

Napisano
W dniu 25.07.2020 o 09:26, Fuxi napisał:

Luz sprawdzasz na postoju. Łapiesz za ramienia korby i ruszasz góra-dół.
Luz na pedałach również sprawdza się na postoju - rękami.
Skoro wyczuwasz luz pedałując, to raczej nie jest to luz na łożysku, a luz między mufą a wkładem suportu i rusza Ci się cały wkład w mufie przez niedokręcone nakrętki.
Jeśli byłaby plastikowa, słyszałbyś też charakterystyczne skrzypienie przy pedałowaniu.
Najpierw zdiagnozuj przyczynę, potem kupuj narzędzia :)
Tak, za słabo dokręciłeś, jeśli samo się wykręciło.
Jeśli masz plastikowe miski, to mocne dokręcenie może spowodować równocześnie blokowanie łożyska,
ale to zależy już od budowy suportu.

Mam metalowe miski, dokręciłem je i luz zniknął, ale po 50km znowu sie pojawił. Nie wiem czy to przez to że posmarowałem gwinty smarem miedziowym.

Napisano
8 minut temu, partyzan napisał:

Mam metalowe miski, dokręciłem je i luz zniknął, ale po 50km znowu sie pojawił. Nie wiem czy to przez to że posmarowałem gwinty smarem miedziowym.

Smaru miedzianego podobno lepiej nie używać z aluminium. Można trochę poczytać na ten temat na tym forum.
Ja używam zwykłego smaru litowego i nic się samo nie odkręca.
Wg mnie dokręcasz ze zbyt małym momentem.
Jeśli klucz Ci się ześlizguje, to połóż rower na boku i dociskając klucz dokręć miskę.
Pod korbę warto coś podłożyć, żeby nie uszkodzić np. napędu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...