Skocz do zawartości

[Korba] Shimano fc-m770 - konwersja z 3s na 2s

Felipe85_krk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Pomyślałem sobie, żeby spróbować przejść z 3 na 2 blaty w korbie fc-m770.

Chciałbym założyć 38/26T. Przerzutka to fd-m786. Manetkę mam z przełącznikiem 2/3. Z tyłu kaseta 10s cs-m771.

Pytanie do Was czy ktoś przerabiał podobny temat? i czy mogę założyć tarczę Saint 38T? Pytam, bo akurat mam szanse okazyjnie taką nabyć

• Mod Team
Napisano

Nie powinno być problemów. Przerzutka jest pod blat 44 lub 38T, więc tu problemów nie będzie. Zmienisz zębatkę i najprawdopodobniej śruby do zębatek na takie z niższymi kominami, i będzie śmigać.

Napisano

Blaty już są. Postaram się to dzisiaj przymierzyć. Chcę sprawdzić o ile krótsze kominy muszę założyć, jak zmieni się linia łańcucha i jak ewentualnie ją skorygować oraz o ile skrócić łańcuch po zmianie zębatek

IMG_20200703_145609.jpg

Napisano

a występują w ogóle 2-rzędowe Sainty? moja korba to deore xt. Robię trochę kombinację. Przynajmniej na razie zakładam, że blat to blat i powinno się go udać zaszczepić do mojej korby

Napisano

Możliwość zamocowania to nie wszystko.

Jak nie ma "ramp" do podnoszenia łańcucha i wyprofilowanych zębów, to sobie co najwyżej ręką będziesz mógł łańcuch przekładać i tyle ;)

Napisano

No ogólnie to oddaj te zębatki póki możesz bo z tego nic nie wyjdzie. Nie wiem co cię na sainta pokusiło ale lepiej poszukaj sobie jakichś deore.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...