Skocz do zawartości

[3500 - 4000zł] - MTB

McOsh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

nadszedl czas zakupu nowego roweru. Do tej pory jezdzilem glownie po lasach, lekkim terenie, czasami jakies 30-40km po asfalcie, sciezce rowerowej.

Najlepiej czuje sie w terenie i dlatego chcialbym kupic rower MTB, ew. po przerzuceniu opon czasem polatac w normalnych warunkach. Bylem zdecydowany na Indiane X-Pulser 6.9, jednak jedyna dostepna sztuka jest 300km ode mnie, wiec to bez sensu.

Moge dostac za 3400-3500zl Krossa Level 6.0, ale wciaz zastanawiam sie czy jest moze w tej cenie, ew. do 4000zł coś lepszego.

https://kross.eu/pl/rowery/gorskie/mtb-xc/level-6-0-czarny-limonkowy-grafitowy-matowy

Moj wzrost to 183cm, waga w zaleznosci od pory roku to 92-102 kg ;)

Z gory dzieki za pomoc !

Pozdrawiam

Napisano

Poradziłbym https://www.olx.pl/oferta/rower-kellys-gate-30-CID767-IDFry25.html#cce4907709;promoted:D

Ale niestety o rozmiar za duży. Są też Gate'y za 3500 ale z kołem 27,5. https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-kellys-gate-30-2019-m-27-5-9390193001?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=EAIaIQobChMIvuSlrrag6gIVwu7tCh1W6QfsEAQYBCABEgL1B_D_BwE

https://www.unibike.pl/evo29.html - szukałbym z 2019 albo stargował z 10% - może się uda, w normalnych latach się udaje. Ma chociaz taperowaną główkę ramy - jak nie daj co będziesz musiał zmienić widelec - będzie z czego wybierać.

Napisano

Z tego co rozumiem, amor w tym unibike jest powietrzny?

Mam po sąsiedzku sklep, który specjalizuje się w Unibike. Generalnie było słabo z dostępnością, ale jakoś nigdy nie brałem tej firmy pod uwagę i może się okazać, ze akurat będą mieli ten model ;)

zastanawialem się jeszcze nad decathlonowskim bodajże xc50

Napisano

Raczej nie, pochwalili by się. W tych Suntourach trudno ogarnąć co jest co.

XC50, XC100 też dobry wybór, porównywalny z Gate 30. Tu wybrałbym wygodniejszy. To rowery o klasę wyżej od Krossa, 3/4 wyżej od Unibika. Warto dopłacić te 300 złotych do sztywnych osi, tapera i boosta. Bo wcześniej czy później te 200 ktoś opuści. 

Napisano

Dzięki wielkie za pomoc ;)

wychodzi na to, ze wszystko rozegra się pomiędzy xc50 i gate 30. Najchętniej kupiłbym xc100, ale chyba nigdzie go nie ma, a dwa wspomniane wcześniej są dostępne 50km ode mnie ;)

jesli dobrze zrozumiałem to dużej różnicy w podzespolach nie ma i powinienem wybrać ten, który bardziej mi przypasuje, tak?

• Mod Team
Napisano

Jeśli trafisz gdzieś XC100 to myślę, że warto dołożyć do XC50 300 zł.

Na pewno z wyboru będziesz zadowolony, niezależnie czy kupisz Kellysa czy Rockridera. Ważne by rower był dobrze dopasowany pod Ciebie.

Napisano

Różnica jest w geometrii - RR ma bardziej płaską rurę podsiodłową choć do końca nie można ufać tabelkom. RR ma napęd 1x12 - wygodniejszy a Gate 30 2x10 - trochę bardziej pojemny. RR ma lżejsza ramę. RR ma lepszą gwarancję - Decathlon nie wybrzydza no i daje dożywotnią gwarancję na ramę, mostek i kierownicę. Kellys - jak wszyscy :/

Przeczytaj 

Sprzedawcy jak już  wezmą kasę - nie mają litości a społeczeństwo już wytresowane, ogłupione i karnie rezygnuje ze swoich praw

Rada: Nawet jak coś wybierzesz na miejscu - kupuj przez internet z odbiorem osobistym - przysługują Ci 2 tygodnie na zwrot. Są firmy jak Decathlon i Trek które klienta traktują poważnie ale wielu sprzedawców to drobne cwaniaczki. 

PS: RR 50/100/500 mają te same ramy więc możesz przymierzyć się do któregokolwiek i zamówić przez inet.

Napisano

Najprawdopodobniej skończy się na XC50. Podobno XC100 mają być dostępne w lipcu, ale też gwarancji dać nie mogą. 300zł to nie jest duża różnica, jednak czekać czy XC100 się pojawi, może skończyć się tak, że nic nie kupię :)

Myślę, że w przedziale do 4000zł to będzie chyba najrozsądniejszy wybór ;)

Napisano
39 minut temu, wkg napisał:

Ale przymierz się do obu. Rower musi być wygodny ! Zgodnie z Decathlonem RR to dla Ciebie L-ka ale kto ich tam wie z tymi tabelkami : )

Oczywiście, że przymiarka pierwsza, a następnie zamówienie online z odbiorem w sklepie. Jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę podczas przymiarki? Poza własnym komfortem ;)

Napisano

Głownie na komfort i pozycję. Siodełko to zawsze indywidualna sprawa. Warto sprawdzi hamulce - te tańsze często działają słąbo - w zależności od sztuki. Czy przerzutki dobrze wyregulowane żeby nie zmieliło przy zmianie ...

Ja i tak swój nowy rower oddałbym na przegląd do zaufanego warsztat - no ale trzeba taki mieć. Żeby przesmarowali, dokręcili, wyregulowali ... 

Napisano

Podepne się pod temat - na tą chwilę również rozważam zakup w tym przedziale cenowym. Rockrider u mnie odpadają gdyż u mnie na tą chwilę po prostu ich nie ma. Stawiam na na Gate 30 lecz chodzi mi po głowie jeszcze Merida Big Nine 500 - jak wypada na tle Kellysa ?

Napisano

https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1571/bignine-500-lite

Podobnie tylko drożej. Bardzo tradycyjna geometria co nie znaczy, że zła. Ale na stromych zjazdach będzie trudniej przez stromy kąt główki. Lżejsza od Gate 30. Nie mam pojęcia jak z gwarancją Ale to fajny rower. Rozmiarówka trochę przesunięta - TTH 5mm krótsze dla M niż Gate i RR. Dla mnie ideał to 615mm, W RR i Gate jest 610 (jak dla mnie obleci) ale w Meridzie jest 605. Pewnie też by było dobrze bo ma niższa główkę. 

Gdybym miał teraz kupować HT w tych cenach to na pewno 500 Light byłaby na mojej shortliście. Chyba najbardziej ścigancki rower. 500 nie bo to inny rower.  Gate taki spokojniejszy.

Napisano

Przemierzyłem się do XC50 i nie jest zle. Wydaje mi się, ze na krossie level 6.0 miałem lekko lepsza pozycje, ale minimalnie. 

Rower mam zarezerwowany do jutra, udało się dorwać ostatnia sztukę L. Na czacie Decathlonu twierdzą, ze XC100 będą na stanie niby 30.06, znajomy, który tam pracuje tez coś o tym wspomniał, ale znowu inne Decathlony twierdzą, ze za bardzo by w to nie wierzyli

takze najpewniej jutro stanę się szczęśliwy mam nadzieje posiadaczem xc50 ;)

Napisano

Albo przetrzymaj rezerwację te kilka dni - skoro tak mówią to nie powinni robić problemów - i przymierz się do Gate.

Co to znaczy lekko lepszą ? L to już długi rower.

Napisano
34 minuty temu, wkg napisał:

Albo przetrzymaj rezerwację te kilka dni - skoro tak mówią to nie powinni robić problemów - i przymierz się do Gate.

Co to znaczy lekko lepszą ? L to już długi rower.

Niestety jeśli chodzi o Gate, to w mojej okolicy wszystkie już „wyszły” i w sklepach nie wiedza czy cokolwiek będzie. 

Zastanawiam się wciąż czy ryzykować i czekać na XC100 czy brać XC50. Różnica nie jest duża, ale na pewno na początku nie wykorzystam całej kasety i jedynie pozostaje kwestia, który amor do mojej wagi może być lepszy.

kross mam wrażenie miał szersza kierownice

• Mod Team
Napisano

Oba mają golenie 30 mm, jednak Markhor wizualnie wygląda bardziej okazale. Ja bym poczekał. W końcu do lipca zostały 3 dni.

Ponadto NX działa lepiej od SX, zwłaszcza tylna przerzutka, która w przypadku SX nie ma kółeczka zmniejszającego tarcie.

Napisano
8 godzin temu, bogus92 napisał:

Oba mają golenie 30 mm, jednak Markhor wizualnie wygląda bardziej okazale. Ja bym poczekał. W końcu do lipca zostały 3 dni.

Ponadto NX działa lepiej od SX, zwłaszcza tylna przerzutka, która w przypadku SX nie ma kółeczka zmniejszającego tarcie.

Szczerze to mozg mi juz paruje od ogladania recenzji itd., ale rzeczywiscie 300zl to zadna roznica przy takiej roznicy jesli chodzi o naped.

Potwierdze tylko dzis na 100% czy rzeczywiscie XC100 wpada na sklep, bo maja byc juz niby we wtorek.

Dopytam od razu o dwie kolejne kwestie. Z racji tego, ze po wracam do jazdy po dwoch latach przerwy i bede zmuszony trzymac rower przypiety na balkonie (II pietro), czy mozecie polecic jakies ubezpieczenie i jakie zapiecia sa teraz najlepsze (kilka lat temu zatrzymalem sie na podstawowym ulocku od kryptonite)?

Napisano
Teraz, bogus92 napisał:

Trochę kiepsko trzymać rower na balkonie zwłaszcza w niekorzystną pogodę. Po jakimś czasie może być z rowerem problem.

Z tym sie zgodze, jednak balkon jest taki, ze nie ma ani slonca, ani nie wlatuje deszcz. Mam porzadny pokrowiec, a balkon lepszy niz piwnica z ktorych kradna ;/

Teoretycznie moge trzymac w domu, ale to juz ostatecznosc ;/ Oczywiscie gdy bedzie nawalnica czy zima to wtedy rower wlatuje do domu.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Może komuś pomoże moja opinia, wiec się podzielę. Jakimś cudem po prawie tygodniu polowania udało się kupic XC100. 

Generalnie przesiadka ze starego Gianta na osprzęcie Tourney/Alivio to jak przesiadka na Mercedesa. Nowym rowerem zrobiłem na razie tylko jakieś 100km, ale frajda jest niewyobrażalna.

Napęd 1x12 to genialne rozwiązanie i mimo małego przebiegu, nie wyobrażam sobie powrotu do trzyrzędowego. XC100 katuje głównie w lesie i w trudno dostępnym terenie. Rowerem udało mi się dojechać w takie miejsca, gdzie mój stary Giant nie dałby rady. 

Hamulce niestety słabe i polecą do wymiany, chociaż chce dać im szanse na „dotarcie się”. 

Za rower płaciłem standardowo 4099zł, ale udało się ugrać rabat 100zł z racji lekko poryzowanej kierownicy i małego odprysku na ramie.

Mam 183cm wzrostu i rama L jest idealna. Sam Manitou zbiera nierówności doskonale. Od razu polecam dokupienie pompki do amortyzatora i pobawienie się ciśnieniem jakie wpuszczamy w amor. Myślę, że udało mi się znaleźć optymalne ustawienie. Myślę o zalaniu opon mlekiem, chociaż trochę obawiam się złapania poważniejszej gumy w terenie. 

Po asfalcie czy ścieżce jedzie się w miarę ok, jednak nie ukrywam, że rower charakter pokazuje dopiero w terenie i tam będę go używał w 90%. Nie mam porównania do XC50, ale myślę, że warto dopłacić kilka stówek do XC100. 

XC100 mają podobno pojawić się we wrześniu, ale polecam obserwowanie strony Decathlonu, bo czasem jakimś cudem rzucą jedną sztukę do sprzedaży. 

Teraz muszę tylko wybrać dobrą lampkę na przód i jazda ;)

Pozdrawiam,

mcosh 

D2BBC3AF-45F2-45E2-BEF1-A35133696C94.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...