norek.fly Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 Cześć, od pewnego czas chodzi za mną kupno corssa (obecnie ma trekking marki Kross :P, kupiony w 2018 i jest zajeżdżony) i po wizycie w kilku sklepach najbardziej jestem zainteresowany dwoma modelami tej samej marki - Unibike Viper https://www.unibike.pl/vipergts.html oraz Unibike Zethos https://www.unibike.pl/zethosgts.html . Rama 21 cali, mam 185 com wzrostu i 90 kg wagi. Do tego pewnie dobiorę błotniki (ale to nie priorytet) i bagażnik (to już bardziej, żeby było gdzie sakwę na dłuższe trasy powiesić). Mam problem z tym, że nie za bardzo jestem w stanie znaleźć jakieś szczegółowe opinie o jakości rowerów tego producenta i o producencie jako takim. Jeśli już coś jest w necie, to po prostu oferty a nie testy. Budżet jaki zakładam to 4000 PLN, potrafię zauważyć różnice w napędzie i osprzęcie między tymi dwoma modelami (SzajBajk na YT rulez :)) dlatego zastanawiam się czy warto dopłacać do wyższego modelu? Jestem całkowitym amatorem, chciałbym mieć tyle co możliwość komfortowo pojeździć po lesie, parkach i podczas dłuższych wypadów (np. Mazury) nie musieć się trzymać tylko asfaltu i móc spokojnie wjechać do lasu czy na wniesienie. Posiadany przeze mnie Kross już przestał mi wystarczać (trekking). A może w ogóle zainteresować się innymi producentami/modelami? Myślę, że jeśli mam iść w nowego corssa to już w systemie Deore, poniżej tego nie chciałbym schodzić, amortyzator może być sprężynowy ale z blokadą (niekoniecznie w manetce). Ja patrzyłem na Korssa, Rometa to w tej cenie w porównaniu do Unibike to mają raczej niższą klasę napędu i osprzętu. Zaskakuje mnie też bardzo ograniczona ilość rowerów na rynku - podobno corona, ludzie chętnie kupują etc. Dlatego też nie chciałbym kupować "pod przymusem" bo to jedyny dostępny egzemplarz. Może więc warto poczekać do kolejnego sezonu? Poradzicie coś ? Z góry dzięki.
MikeSkywalker Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 Rowery świetne, jakościowo nie można im nic zarzucić. Dobrze złożone - w sensie przemyślanie, nie ma takiej sytuacji że na czymś oszczędzili. Jedyne co to ramy z prostym malowaniem (ale nie że nietrwałym), z geometrią niezmienianą od paru lat (ale wygodną), ot odstają od droższych marek marketingowo, ale od takiego Krossa, czy już w ogóle Rometa są znacznie lepsze. Co do czekania na te rowery - produkcja u nich (montaż) ciągle trwa, więc jest szansa że się załapiesz. 21" nie ma też aż takiego wzięcia jak mniejsze rozmiary. Ale zainteresowanie jest faktycznie bardzo duże, wszystkimi rowerami, taki rok Co do modelu - ja uważam że Viper jest okej. Deorka działa bardzo dobrze, z nieco wyższego napędu nie odczujesz aż takiej różnicy, to co ma odczuwalnie lepszego Zethos to hamulce. Ale jeśli miałbym wydać 4000 zł to wziałbym Vipera i od razu zmienił mu widelec na powietrzny - zyskasz na wadze i przede wszystko bardzo zyskasz na komforcie jazdy. Możesz też popatrzyć na Gianta Roam - za 3500 można mieć rower z powietrznym widelcem i Deorką 2x10 (nieco inny napęd), ale podstawowymi hamulcami. No i troszkę inną geometrią, idącą w kierunku sportowej.
norek.fly Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Napisano 22 Czerwca 2020 Dzięki wielkie, fajne info Co do masy roweru, to raczej nie odgrywa dla mnie zbyt wielkiej roli - biorąc pod uwagę, że chciałbym dołożyć bagażnik, sakwę. Ale przemawia do mnie argument komfortu jazdy.
MikeSkywalker Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 Jeśli oczekujesz bardziej wyprostowanej pozycji - Unibike jest dobrym wyborem. A widelec - ja wiem że wiele osób chce kupić rower i mieć. Ale też wielu producentów dopiero w wysokich modelach daje wysokie modele amortyzatorów, Unibike dopiero w Xenonie. A jest to na tyle banalna wymiana że warto to zrobić, najlepiej od razu po zakupie coby sprzedać widelec sprężynowy z blokadą z manetki jako nowy - a to jest rzecz która ma wzięcie. Ja nie zapomnę jak w swoim crossie zmieniłem prosty widelec sprężynowy na Rock Shox Paragon - różnicę czuć i to bardzo wyraźnie. Także jak znajdziesz ogarnięty sklep to zrobią Ci to na starcie. Jak nie to pierwszy lepszy serwis. Z gwarancją nie powinno być problemu - dotychczas dopóki zmieniało się części na właściwe, czyli nie zaburzało np. geometrii innym widelcem Unibike nie miał z tym problemu.
norek.fly Napisano 22 Czerwca 2020 Autor Napisano 22 Czerwca 2020 Zakładam, że pozycja bardziej wyprostowana będzie wygodniejsza przy dłuższych przejazdach po normalnych drogach (asfalt, szuter)? Wygodniejsza pozycja jest dla mnie ważniejsza, bo to, jaką utrzymuję pozycję na rowerze chyba ciężej zmienić (oczywiście kwestia mostka, siodełka) niż sam amortyzator? A z amorów w co warto iść? Wskazany przez Ciebie Giant Roam (1 Disc) ma SR SUNTOUR NCX-D LO a tego z Rock Shox Paragon się raczej nie da porównać
MikeSkywalker Napisano 22 Czerwca 2020 Napisano 22 Czerwca 2020 Generalnie jest tak że im pozycja bardziej wyprostowana tym gorzej na dłuższej trasie, bo większość ciężaru ciała spoczywa na siodełku a mało na kierownicy. I cztery litery bolą Ale tym się nie sugeruj, wszystko tak naprawdę można sobie dopasować np. mostkiem - w Viperze jest regulowany więc daje to spore możliwości indywidualnego dopasowania. Zawsze można dać krótszy/dłuższy. Znam wiele osób które mają crossy Unibike i chwalą że wygodne. No Suntour też zły nie jest, ale panuje opinia że RS Paragon Gold to najlepszy amortyzator crossowy jaki jest na rynku. Możesz przejrzeć forum pod tym kątem, na pewno w paru miejscach się ten temat przewijał, sam o to pytałem
dovectra Napisano 23 Czerwca 2020 Napisano 23 Czerwca 2020 17 godzin temu, norek.fly napisał: kupiony w 2018 i jest zajeżdżony) co to znaczy? Miał wypadek?
norek.fly Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Napisano 24 Czerwca 2020 W dniu 23.06.2020 o 11:20, dovectra napisał: co to znaczy? Miał wypadek? Zdaję sobie sprawę z tego, że jeśli rower jest dobrze i na bieżąco serwisowany to pewnie ciężko o nim powiedzieć zajechany Może faktycznie nieprecyzyjnie się wyraziłem ale chodzi mi o zużycie takich elementów, których nie wymienia się na każdym przeglądzie. W maju robiłem przegląd trekka i dałem za to 250 pln a mam wrażenie, że niewiele się poprawiło - wymieniono klocki hamulcowe, suport, łańcuch i wolnobieg. Te elementy o których wspomniałem to - prawdopodobnie korba bo po wymianie pedałów i suportu dalej trzeszczy podczas jazdy, opony, błotniki na inny model bo fabryczne z racji mocowań co chwila się wyginają, osłonę łańcucha musiałem zdjąć bo blokowała przednią przerzutkę. No i same przerzutki zostawiają wiele do życzenia a po majowym serwisie 2x wracałem do sklepu żeby coś poprawili. A, no i tak w ogóle to miałem nim małą kolizję ale to w 2018 roku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.