Skocz do zawartości

[Korba] Pomoc w ogarnięciu 1x9

grubol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No tak, ty masz w korbie BCD symetryczne. Jak połączysz dziury na śruby to na korbie możesz opisać kwadrat a na zębatce "tylko" prostokąt. To jest własnie różnica symetryczna vs niesymetryczna.

Napisano
Teraz, Lawstorant napisał:

No tak, ty masz w korbie BCD symetryczne. Jak połączysz dziury na śruby to na korbie możesz opisać kwadrat a na zębatce "tylko" prostokąt. To jest własnie różnica symetryczna vs niesymetryczna.

Czyli kupiłem lipe? -.-

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kończę składać rower, jednak kupiłem przerzutkę sory, bo miałem problem z alivio przy takiej kasecie.
Jedyne co mi zostało, to skrócić przewód tylnego hamulca, zamówić tarcze, bo mam ale 180mm myślę, że do takiego roweru to stanowczo za dużo i kupię jakieś 160mm, polecacie jakieś? zastanawiam się nad RT26, dzisiaj zamówiłem przednie koło, bo się okazało, że to które mam ma rozjechaną piastę gdy czyściłem łożyska :P

Żeby nie zakładać drugiego tematu, chcę kupić opony schwalbe kojak 1.35, ale za cholerę nie mogę znaleźć dętki 27.5 1.35 takie istnieją? czy są kompatybilne te z 28? serio pytam, bo nigdy nie kupowałem takich cieńkich dętek

https://www.sbike.pl/schwalbe-detka-mtb-schwalbe-sv12-26x1.75-1.14-presta-40mm-o_4044.html tutaj jest napisane 26'', ale strona sama mi zaproponowała tą dętkę do tej opony.. jak to działa?

Napisano

Cześć, I jak Twoja przygoda z ogarnęciem 1x9?

Podepne się pod Twój temat ponieważ, chciałbym przerobić napęd z 3x9 na 1x9.

Z tyłu mam SLX RD-M662 /SGS na kasecie 11-34. Obsługuje to manetka Deore, niestety nie znam modelu. 

Korba to FC-M430/431 ewidentnie jest do wymiany bo bodajże na kwadrat. 

Korba jak i suport do wymiany ale byłbym wdzięczny za wskazówki jak to wszystko spiąć że sobą. 

Ewentualnie jaka korbę zakupić i czy w ogóle da się to z tylnim SLXem zgrać. 

Napisano
W dniu 23.08.2020 o 14:47, Maslo88 napisał:

Cześć, I jak Twoja przygoda z ogarnęciem 1x9?

Moja przygoda się zakończyła, rower złożony wszystko działa super, ale u mnie całkiem co inneg, bo mam z tyłu przerzutkę sory i kasetę 11-28 + zmieniarka od alivio, a korba fc- m4000 :D wszystko działa świetnie, (ale linia łańcucha trochę lipna na najwyższych zębatkach kasety) czekam jeszcze na tarcze 160mm+ opony schwalbe kojak i wtedy zrobię fotkę jak się prezentuje rower, może ktoś jest ciekawy.

Mam jeszcze jedno pytanie, bo kupiłem zamiast szybkozamykacza ośkę na imbus
coś takiego ale nie wiem z jaką siłą to przykręcać, 10 Nm? mniej? więcej? :P

• 2 tygodnie później...
Napisano

FOTKA

Tak się prezentuje moja maszyna po przejechaniu ok. 300km :D
Na razie nie zmieniałem tych opon, bo u mnie remont dróg i w tych na razie jest komfortowo.

Bardzo rower się obniży po zastosowaniu takich cienkich opon? z 2.0 na 1.35 przy 27.5?
Zanim skończą remont, to będę pewnie szukał zimówek :D

Wiem, że błotniki oszpecają rower, ale jeżdżę w każdych warunkach i jednak ratują dupe, no i ten obrzydliwy napis QARK - chciałem przycebulić, rama za 350zł można to jakoś ukryć bez malowania roweru? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...