Skocz do zawartości

[Szosa] Mój pierwszy rower szosowy do 5 tyś

turtles86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was. Szukam jakiegoś roweru szosowego, z grubsza poczytałem troche w necie i chyba bedzie to klasyczna szosa , na pewno nie graver i raczej nie endurance, ponieważ posiadam crossa.

Mój budżet to 5 000 zł, byłbym wdzieczny gdybyscie pomogli mi coś wybrac. Mam 188 cm wysokości a w kroku 90 cm, z kalkulatora wychodzi że rama powinna byc 23 calaowa (60cm).

Z góry dzieki.

Napisano

Rama raczej 58, długość górnej rury 57-58 cm, w przypadku cuba, treka, cannondale można rozważyć rozmiar 60,  w większości pozostałych producentów będzie to rozmiar 58.

W przypadku Gianta to będzie L. wrzuć jakieś swoje przemyślenia to się  ludzie na forum odniosą.

Napisano

Witam.

A jak myślicie lepiej wybrac rower z hamulcami tarczowymi z typu v-brake, w mojej okolicy nie ma ostrych zjazdów. Może ktoś podrzuci kilka modeli jakie warto kupic ?

Napisano

Tradycyjne hamulce wystarczą.  Mechaniczne hamulce tarczowe nie imponują, ale w tej kwocie hydrauliki są poza zasięgiem. Poszukaj co jest w twoim zasięgu i co Ci sie podoba na 105.

Napisano

W tym fuji to nie hydraulika tylko hy/rd (klamki są mechaniczne, do zacisku idzie normalnie linka a dopiero w zacisku jest płyn). Takie same hamulce masz np. w tribanie rc520, którego kupisz za 3500. Poza tym pisałeś że nie chcesz endurance a ciężko coś znaleźć "bardziej endurance" niż to fuji. 

Popatrz sobie na rose pro sl, kross vento 5.0, sensa trentino

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...