Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Klamkomanetki Sram Apex 1 z przerzutką Shimano SLX.

Qrchak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naszło mnie żeby swojego MTB przerobić na gravela. Napęd mam Shimano SLX, używany rok, więc szkoda wymieniać. Kierownicę już mam, ale nie ma jak zamontować na niej manetki SLX. Porozglądałem się trochę i SRAM robi klamkomanetki 1x11. I tu pytanie, czy Apex 1 zgra się z SLX-em? Ewentualnie jakiś inny pomysł, żeby nie wymieniać całego napędu?

Napisano

Pomysł jest jeden - sprzedać MTB kupić gravela. Serio ;)

Geometria ramy MTB jest inna niż geometria graveli, więc stworzysz karykaturę takiego roweru. 

SRAM ma inny ciąg linki jak Shimano więc musiałbyś zmienić dodatkowo przerzutkę.

Napisano

W sumie to nie zależy mi że się komuś będzie podobał czy nie ;) Dobrze mi się na nim jeździ i nie lubię kół 28". W tej chwili i tak bliżej mu do gravela niż MTB.
Szukam w marę sensownego rozwiązania żeby zgrać szosowe klamkomanetki z tym co mam. Ewentualnie jeszcze zmiana przerzutki by wchodziła w grę, bo gdzieś czytałem że kaseta SLX z przerzutką SRAM będzie działać.

Napisano

Ale kto tu mówi o jakimś podobaniu się. Mowa tylko i wyłącznie o komforcie jazdy. 

Kaseta i łańcuch spokojnie się dogada, jedyne czego potrzebujesz to przerzutka SRAM 11sp, np. niedrogi Apex. 

Napisano

Możesz wziąć sobie klamkomanetkę szosową Shimano 11s (ciąg 2,7) i wywiercić nowy otworek w ramieniu przerzutki (oryginalnie dostosowanej do ciągu 3,6). Po prostu trzeba skrócić ramię, które ciągnie pantograf przerzutki do wartości (2,7/3,6)*X

Wartości ciągu wziąłem stąd: http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

Napisano

Dobra, a trochę z innej strony. Przerzutki na baterie? ;) Bo tu już i tak dobijam do 9 stówek, chyba że bym coś z używek trafił.

Napisano

Myślałem o Di2, ale teraz widzę że sama przerzutka prawie tysiak, a do tego trzeba jeszcze resztę dyngsów dokupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...