Ved84 Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 Cześć mam taką Meridę z 2016 roku: The Merida Crossway Urban 20 Disc 2016 Features are:Frame: 6061 Double butted and technoformed aluminium frame with mounts for rack, mudguardsFork: Aluminium rigid forkHeadset: AheadBars: Merida Comp oversize clamp - 660mm wide - 25mm riseStem: Merida Comp - 15 degree riseShifters: Shimano EZ fireFront Mech: Shimano M191Rear Mech: Shimano Acera-XSpeed 24Chainset: Shimano M131 48-38-28Bottom Bracket: Cartridge BearingCassette: Sunrace CS8 11-32Chain: Chain 8sFront Brake: Promax MTD mechanical disc brakes - 160mm rotorsRear Brake: Promax MTD mechanical disc brakes - 160mm rotorsRims: Merida DFront Hub: AlloyRear Hub: AlloySpokes: Steel chrome platedTyres: Cross 38c Front Cross 38c RearSeatpost: Merida Speed 27.2mm Generalnie to chciałbym ją trochę przyśpieszyć. Przednia korba większą, tylne zębatki również. Do tego wymiana przerzutek. Nie mam pośpiechu - na obecnej konfiguracji przejadę jeszcze ten rok, ale zimą chciałbym usiąść przy niej i powymieniać te elementy. Póki co zakupiłem łancuch (KMC 8s) i tylną przeczutkę Deore RD-M592-SGS. Pytanie co dalej by to grało i śmigało. Najlepiej coś w średnim przedziale cenowym. (Alivio?) Celem są solidne wycieczki krajoznawcze weekendowe (50-60-100 km) plus mniejsze w tygodniu czasami. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
WaGiant Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 48 z przodu i 11 z tyłu to dla ciebie za mało ? Trzeba było zacząć od planu przebudowy . Kupiłeś przerzutkę do 9s i łańcuch 8s . To jaki chcesz mieć napęd ? Z kasetą nic nie zrobisz . Tzn możesz wymienić na nową ale i tak najmniejsza zębatka będzie miała 11 zębów . Owszem są 10tki ale kosztują .... i wymagają specjalnego bębenka , no i twoja nowa przerzutka ich nie obsłuży . Jeśli chcesz mieć twardsze przełożenia to tylko wymiana korby ratuje . Nie wiem tylko czy twoja rama przyjmie szosową korbę ? Ja osobiście proponował bym popracować nad kadencją . Na najtwardszym przełożeniu przy kadencji 80 ( czyli stosunkowo niskiej ) rozpędzisz się do ok 46km/h . Mało ?
Ved84 Napisano 22 Maja 2020 Autor Napisano 22 Maja 2020 Kurczę! Masz rację. Ale kaseta i korba mają juz swoje lata i widać po nich zużycie. Więc może co wybrać aby to grało i buczało a było nowe i troszkę lepiej. Czy mogę wsadzić jakąś 48 Alivio na przód? Czy bym musiał wymieniać wszystko na 9rz wtedy? Czy napęd 9rz mi wejdzie w tą ramę? Bo pokusiłbym się wtedy o to. Zakręcony jestem. Przepraszam.
WaGiant Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 Z tyłu możesz dać 8 albo 9 . Kasetę 9s montuje się na ten sam bębenek co 8s . Oczywiście do 9s musiałbyś manetki i łańcuch dokupić . Kaseta 9s Alivio jest ok i ma różne warianty . Nieco tańsza jest HG201 ale nie znam jej . W grupie Alivio jest też kaseta 8s . Rozpiętość przełożeń możesz mieć taką samą i w 8 i w 9 . 9tka będzie lepiej zestopniowana . Korby , jeśli zmieniać to moim zdaniem warto też na Alivio ze zintegrowaną osią . https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-t4060-pd1202/ W opisie jest że do kaset 9 ale nie widzę powodu żeby nie miała poprawnie pracować z kasetą 8 . Ta korba ma najmniejszą zębatkę 26 i nie mam pewności czy twoja przerzutka to ogarnie . Myślę że tak ale i tak działało by lepiej gdyby dać przerzutkę z tej samej grupy . Do tej korby trzeba dokupić zewnętrzne łożyska suportu , a przed ich montażem dać ramę do ,,planowania" mufy . Przy wymianie napędu oczywiście wypada zmienić wszystkie linki i pancerze . Trochę grosza by na to wszystko poszło .
Ved84 Napisano 22 Maja 2020 Autor Napisano 22 Maja 2020 A czy da radę ogarnąć zestaw taki by planowanie mufy nie było potrzebne? Co bys poradził w systemie alivio/deore by wsadzić w takiego crossa by to chodziło, miało ręcę i nog, oraz nie sprawiało problemów z montażem. Jak pisałem chcę wymienić cały napęd więc można przeskoczyć na 9s. Ale nie jest to konieczne. Mogę równie dobrze pozostać przy 8s. Tak jak pisałem mam już kupioną przerzutkę tylną. Co z przednia? Bo czytam i jestem zakręcony - jakby do 9s było strasznie mało przerzutek a większośc z nich jest juz do 10s. Trochę dla mnie to wszystko pokręcone :/
WaGiant Napisano 22 Maja 2020 Napisano 22 Maja 2020 Przy suporcie z zewnętrznymi łożyskami wskazane jest ,, planowanie " mufy . Oczywiście że można wkręcić bez planowania ale jest duże ryzyko że bardzo szybko zajedziesz łożyska . To się nie opłaca . Nie bardzo rozumiem o co pytasz . Masz dobrą tylną przerzutkę . Kasetę Hg 400 albo 8s też Alivio . Linka do korb masz , do tego przednia przerzutka też Alivio https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-alivio-fd-t4000-pd1206/?v_Id=79608 . Manetki 3x9 lub 3x8 w zależności na jaki wariant się zdecydujesz . Czyli pełna grupa Alivio + tyłna przerz Deore . W czym problem ? Ten sklep ma przeważnie dobre ceny https://www.centrumrowerowe.pl/
Mod Team bogus Napisano 23 Maja 2020 Mod Team Napisano 23 Maja 2020 Planowanie nie zawsze jest konieczne, kwestia ramy. Z osprzętu nic ponad Alivio z nowych części do napędu 9s nie kupisz. Ewentualbie leżaki magazynowe. To co podał @WaGiant jest w porządku i będzie do siebie pasowało. Szczerze mówiąc to jak już masz zmieniać cały napęd szedłbym w 10s, tylko niepotrzebnie kupiłeś tylną przerzutkę.
Ved84 Napisano 23 Maja 2020 Autor Napisano 23 Maja 2020 Kurde. Zakręciłem widocznie. Może tak: jakbym chciał ten cały napęd wymienić to jaki zestaw by mozna było polecić do wymiany na np napęd 10rz. Konkretne linki. Grupa alivio/deore. Bez przeróbek ramy o ile to możliwe. Mieszkam w UK więc muszę szukać tutaj sobie części. Tak jak pisałem wymianę zrobiłbym w sezonie zimowym by na następną wiosnę już sobie śmigać na nowym napędzie. Domyślam się że pewnie lepiej byłoby kupić nowy rower (chyba).
Mod Team bogus Napisano 23 Maja 2020 Mod Team Napisano 23 Maja 2020 Najprostszy wybór i jedyny aktualnie do Deore M6000 lub nowe Deore na 2021, w różnych wersjach w zależności od budżetu. Jeśli zdecydujesz się na M6000 to poniżej 1000 zł z korbą się wyrobisz. Kwestia tylko stopniowania i ilości rzędów na korbie.
Ved84 Napisano 25 Maja 2020 Autor Napisano 25 Maja 2020 Co byś wstawił jakbym zdecydował się na M6000? Żeby zmieścić się poniże 1000zł?
Mod Team bogus Napisano 25 Maja 2020 Mod Team Napisano 25 Maja 2020 Co rozumiesz pod hasłem "co byś wstawił"? Przede wszystkim musisz wiedzieć jakie chcesz przełożenia i porównać z tym co masz obecnie. Najlepiej odpalić kalkulator przełożeń i sprawdzić co możesz zyskać a co stracić przy danej kombinacji zębatek.
WaGiant Napisano 25 Maja 2020 Napisano 25 Maja 2020 Kolego ustal najpierw budżet . Moim zdaniem nie ma sensu do tego roweru wstawiać 3x10 . Co chcesz osiągnąć i co zyskasz ? 3x9 to bardzo uniwersalny napęd a Alivio to już niezła grupa . Każda korba powyżej Alivio będzie na zewnętrzny suport czyli ja planował bym mufę . Nie wiem dlaczego tak cię to przeraża . Owszem trzeba dać do serwisu .
Mod Team bogus Napisano 26 Maja 2020 Mod Team Napisano 26 Maja 2020 18 godzin temu, Ved84 napisał: Żeby zmieścić się poniże 1000zł? Przecież napisał, że 1000 zł.
Ved84 Napisano 26 Maja 2020 Autor Napisano 26 Maja 2020 Myślę że skoro jestem takim amatorem to ten kalkulator niewiele mi powie, dlatego też skoro pisze amator - prosiłbym o nie denerwowanie się na mnie. Generalnie jak pisałem chcę pojeździć parę lat jeszcze na tej ramie. Budżet do 1000zł jest ok. Musiałbym podjechać do serwisu angielskiego tu obok mnie i spytać czy ogarniają "planowanie mufy" (swoja droga ciekawe czy ktoś wiek jak to jest po angielsku - planning muff??). na pewno nie chciałbym jeździć wolniej. Skoro 3x10 jest tak popularne to mógłbym się przesiąść na taki napęd Ewentualnie 2x10 bo z najmniejszej tarczy bardzo rzadko korzystam. Jak by dało radę to z przodu fajnie by było mieć 50 zębów. Z racji że to nie szosówka z tyłu mogło by zostać 11-32. Widzę że technika rowerowa poszła ostro do przodu. Jakieś 5-6 lat temu w Polsce złożyłem sobie prostą konstrukcję napędu na alivio/deore do ramy za 150 zł i moj "Zgrzyt" momentami nadążał za amatorami na szosówkach. Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Mod Team bogus Napisano 26 Maja 2020 Mod Team Napisano 26 Maja 2020 Planowanie mufy suportu - planning bottom bracket Odnośnie tarczy w korbie 50T to tylko osprzęt szosowy i taki pewnie ktoś poleci, ale nie wiem czy jest to możliwe do zamontowania w twojej ramie. Natomiast powstaje pytanie co to da i z jaką kadencją jeździsz, bo może tutaj leży problem z brakiem przełożeń. Kalkulator bardzo wiele ci powie i spokojnie go ogarniesz jako amator. Wystarczy wiedzieć jakie masz teraz zębatki w korbie i na kasecie. Wrzucasz do porównania nowy zestaw i patrzysz jakich przełożeń nie ma w nowym a są w starym napędzie. Ot cała filozofia. Wielkości kasety i korby za Ciebie nikt nie wybierze. Możesz dostać wskazówki co z czym zadziała.
Lawstorant Napisano 28 Maja 2020 Napisano 28 Maja 2020 Wymyślasz. do niczego nie potrzebujesz 50 zębów tylko musisz nauczyć się machać nogami. Na przełożeniu 40-11 można jechać powyżej 40 km/h przy normalnej kadencji a co dopiero przy 48-11. Jeżeli chcesz jechać szybciej to musisz mieć lepszą pozycję (tutaj mało zdziałasz, chyba że nie będziesz się bał jeździć trzymając kierownicę zaraz przy mostku nie mając pod ręką hamulców) albo sobie odchudzić koła. Ostatnio przejechałem się szosą kolegi i czułem się jakbym wsiadł na rakietę a to tylko zasługa tego, że obydwa koła są o kilogram lżejsze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.